Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Luna februarie vine la Cinema Arta cu nouă filme

Programul lunii februarie aduce pe ecranul de la „Arta” premiere, club de film, filme experimentale, animații, dar și o selecție a celor mai apreciate filme ale anului 2019.

Luna februarie vine la Cinema Arta cu nouă filme
Comentează 1

„Fortăreața" deschide proiecțiile lunii februarie în cadrul Clubului de film, pelicula chehă care va rula joi, 6 februarie de la ora 19:00, în sala mică a Cinema Arta. Filmul urmărește viața cotidiană în Republica Moldovenească Nistreană (Transnistria) – o așa-zisă „democrație modificată”, în care libertatea de exprimare și libertatea de întrunire se află sub controlul strict al statului. Viața în Transnistria e dificilă, însă președintele Igor Smirnov insistă că, de fapt, e Raiul pe pământ – și, cu o orchestrare atentă a mesajelor media, plus câteva clipuri electorale excentrice, o parte dintre cetățenii țării par a se lăsa convinși să gândească similar.

„Balanța” beneficiază de o proiecție specială în data de 7 februarie, ora 19:00. Filmul este prima producție românească restaurată în format digital 4K de către Fundația9 și BRD - Groupe Société Générale. Regizată de Lucian Pintilie, „Balanța” este o co-producție româno-franceză și a avut premiera în 1992, la Festivalul de la Cannes. Filmul prezintă povestea unei tinere profesoare (Nela) și a unui medic (Mitică) dintr-un spital local, care încearcă să facă față ultimelor zile ale comunismului și luptă pentru normalitate într-o Românie marcată de stereotipuri. „Intrarea la această proiecție are loc pe bază de rezervare. Pentru rezervări vă rugăm să ne scrieți la adresa cinemaartaarad@gmail.com sau să ne contactați la numărul de telefon 0257/280526, după următorul program: luni-joi 9-16, vineri 9-13”, susțin reprezentanții Centrului Municipal de Cultură.

„Latte și cristalul fermecat” este propunerea celor de la Arta din cadrul programului Filme pentru întreaga familie care va rula în 8 februarie, ora 18:00. Filmul este dublat în limba română. Curaj, încăpățânare, prietenie, loialitate - nimic nu e străin de mititica aricioaică Latte când are de recuperat cristalul fermecat care va alunga seceta din ținutul ei și al prietenilor ei.

„Valan-Valea îngerilor“, lungmetrajul de debut al regizorului Béla Bagota, rulează vineri, 14 februarie, ora 19:00. Filmul îi are în distribuţie, pe lângă protagonistul Csaba Krisztik, pe Csaba Ciugulitu, Oszkár Meszesi și Gábor Tollas, actori ai Companiei „Liviu Rebreanu“, respectiv ai Companiei „Tompa Miklós“ a Teatrului Naţional Târgu-Mureş. 

„Gesturi de rezistență”, un film documentar despre rezistenţa evreiască antifascistă revine la cinema în data de 15 februarie, ora 19:00. „Gesturi de rezistență” este un film documentar realizat de Olga Ștefan, care aduce împreună mărturiile personale de rezistență antifascistă, în diferite forme, ale unora dintre ultimii supraviețuitori ai Holocaustului din România, Republica Cehă și Slovacia. „Gesturi de rezistență” a fost realizat în cadrul activităților proiectului „The Future of Memory. Educating about yesterday for a better tomorrow”/ „Viitorul Memoriei”, platforma transnațională pentru comemorarea Holocaustului din România și Moldova prin artă și media înființată de Olga Ștefan în 2016.  O arhiva de cercetare și alte filme realizate pentru platforma pot fi găsite online: http://www.thefutureofmemory.ro.

„Dumnezeu există și numele lui e Petrunija” de Teona Mitevska care a câștigat cea de-a treisprezecea ediție a Premiului LUX Film, poate fi văzut sâmbătă, 21 februarie, ora 19:00. Filmul spune povestea unei tinere șomere care câștigă cursa pentru Sfânta Cruce în timpul ceremoniei ortodoxe de Bobotează. Brusc, ea are acces la o tradiție religioasă, rezervată de obicei doar bărbaților. Filmul este privit ca o contribuție semnificativă în lupta feministă împotriva societăților conservatoare.

Lungmetrajul de debut al lui Igor Cobileanski, „La limita de jos a cerului”, scris alături de un regizor român de succes, Corneliu Porumboiu, a avut un circuit festivalier semnificativ și a primit premiul FIPRESCI în cadrul Festivalul Internațional de Film de la Cottbus, Germania, 2013. Filmul este programat la „Arta” în data de 22 februarie, ora 19:00.

În programul lunii februarie se mai regăsesc proiecțiile partenerilor de la kinema ikon - 27 februarie, ora 19, în sala mică. Finalul lunii aduce o nouă producție a regizorului Radu Jude - vineri, 28 februarie, ora 19:00, proiecția „Tipografic majuscul”. Tipografic Majuscul pune în legătură, prin tehnica montajului, două povești și două istorii. Una este povestea reală a adolescentului Mugur Călinescu, care în 1981 a scris pe ziduri cu creta o serie de texte împotriva dictaturii lui Nicolae Ceaușescu. Povestea lui e pusă în scenă așa cum a reconstituit-o Gianina Cărbunariu din dosarul lui de Securitate. A doua este povestea oficială a României: imagini din arhiva Televiziunii Naționale, exact din aceeaşi perioadă.

 

Galerie foto (1)

Articole asemanatoare


Scrie un comentariu

trimite