Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Lucrări de Mozart, Rachmaninov și Haydn, conduse de maestrul Cristian Neagu

Lucrări de Mozart, Rachmaninov și Haydn, conduse de maestrul Cristian Neagu
Comentează 0

O selecţie profundă şi extrem de echilibrată vă îndeamnă să deveniţi parte activă a serii de audiţie, organizată şi de această dată în sala Cercului Militar, în care uvertura la una dintre cele mai alerte comedii muzicale scrise de Wolfgang Amadeus Mozart, Cosi fan tutte deschide concertul de joi, 9 iunie 2016, de la ora 19.00, al orchestrei simfonice dirijate de Cristian Neagu.

Cu toată aparenţa unui perpetuum mobile, uvertura la Cosi fan tutte tratează cu genialitate forma de bază a clasicismului vienez, aceea de sonată, prefaţând prin debutul celei mai camerale dintre operele lui Mozart,  tema  pianistică a programului.

Finalizat la răspântia dintre două secole, XIX şi XX, ca ópus de cotitură pentru pianistica momentului, Concertul nr.2 de Serghei Rahmaninov impresionează prin opulenţa melodică neobişnuită şi extraordinarele valenţe lirice ale partiturii. Ele trădează deopotrivă perioada de maturitate a compozitorului dar şi mijloacele pianistice ale lui Rahmaninov, cel care a semnat cele mai spectaculoase şi dificile pietre de încercare pentru pianiştii generaţiilor secolului XX şi ale aceluia de după. Invitata serii simfonice este tânăra pianistă Sânziana Mircea, una dintre prezenţele solistice cele mai active astăzi pe podiumurile naţionale şi internaţionale

Ultima simfonie semnată de Joseph Haydn, care poartă numărul 104, acoperă cea de a doua parte a programului simfonic dirijat de Cristian Neagu. Sinteză reuşită de elemente şi de sentimente extreme, care presupune deopotrivă virtuozitate orchestrală, profunzime şi coerenţă, Simfonia în re major nr. 104 confirmă şi astăzi impresiile notate în caietele maestrului: “O nouă simfonie în re, a douăsprezecea, şi ultima dintre londoneze... Publicul a fost foarte mulţumit şi eu de asemenea.” Partitura a fost cântată în primă audiţie în 1795, în capitala britanică, într-unul dintre celebrele Opera Concerts.

 

            Portret - Sînziana Mircea

 

Sînziana Mircea dispune de o bogată experienţă scenică dobândită în diverse săli de concerte din Europa, Statele Unite ale Americii şi Japonia. La numai 11 ani, pianista a susţinut primul său recital în SUA, urmat de un turneu efectuat la vârsta de 14 ani în cinci oraşe americane. La 20 de ani şi-a făcut debutul în Japonia printr-un turneu de recitaluri, urmat de apariţia solistică alături de orchestra Mozart Virtuoso Festival la Tokyo Metropolitan Theater (Beethoven – Concertul nr. 5 „Imperialul”, dirijor Mitsuyoshi Oikawa). Anul 2014 a marcat debutul tinerei pianiste în Marea Britanie, printr-un recital susţinut  într-una dintre cele mai prestigioase locaţii de concert din Londra, Catedrala Saint Martin in the Fields. În iunie 2014, Sînziana a fost unul dintre bursierii acceptaţi la Piano Texas Academy & Festival organizat de TCU School of Music & Van Cliburn Foundation in Fort Worth, Texas, SUA. A concertat pe scene precum Ateneul Român, Bechstein Young Professionals Series – Köln, Holland Music Session – Bergen, Festivalul Francofoniei – Praga, Soller Festival – Palma de Mallorca, Filarmonicile Arad, Ploieşti, Botoşani, Sibiu.

Sînziana Mircea s-a născut la Bucureşti în 1992 şi a început studiul pianului la vârsta de 6 ani cu prof. Elena Dumitrescu. În prezent este studentă în anul IV la Hochschule für Musik und Tanz Köln, Germania (Prof. Sheila Arnold). De asemenea, studiază la Accademia Pianistica Imola, Italia, la clasa Prof. Boris Petrushansky începând din octombrie 2014. Din toamna anului 2015 îşi continuă studiile la “Guildhall School of Music and Drama” din Londra, unde a fost acceptată cu o bursă integrală de studiu pentru programul de masterat. La formarea sa au contribuit Prof. Staffan Scheja, Prof. Christiane Karajev, Prof. Olga Szel şi Prof. Stela Drăgulin.

Înregistrări live din concertele sale au fost difuzate la BBC Radio 3, Radio România Muzical, radiourile naţionale din Polonia, Suedia, Norvegia, Ungaria, Bulgaria, Turcia, Grecia, Croaţia, Slovacia etc. În Februarie 2015, Radio România Muzical a inclus-o pe Sînziana Mircea în topul celor mai valoroşi muzicieni români sub 30 de ani. De asemenea, în Martie 2015, tânăra pianistă a susţinut la Palatul Cotroceni recitalul aniversar Radio România Muzical, prin care singurul post naţional de muzică clasică şi-a serbat 18 de ani de emisie.

Sînziana Mircea a obținut primul premiu I la vârsta de 7 ani, urmat de numeroase alte premii, dintre care 12 au fost premii I obţinute în competiţii de pian din România, Grecia, Italia, Spania, Austria. Dintre cele mai recente pot fi menţionate “Plathner’s Eleven Prize” la Rotary International Piano Competition, Palma de Mallorca, 2012, “Liszt Prize” şi “Münchner-Klavierpodium Prize” acordat de Viena Young Pianists în 2011. De asemenea, tânăra pianistă a participat la numeroase cursuri de măiestrie cu mari personalităţi, precum Aldo Ciccolini, John Perry, Veda Kaplinsky, Peter Donohoe, Dan Grigore.

În anul 2014, juriul prezidat de Preşedintele Academiei Române a desemnat-o drept “Cel mai bun student român din străinătate – Categoria Arte”, în cadrul Galei Ligii Studenţilor Români din Străinatate. De asemenea, tot în 2014 Sînziana Mircea a fost inclusă în “Topul 100 de români care mişcă ţara prin puterea ideilor sau a faptelor lor”, realizat de Foreign Policy România, divizie a Washington Post.

 

Biroul de Presă al Filarmonicii de Stat Arad

 

 

Articole asemanatoare


Scrie un comentariu

trimite