Lansare de carte „Misterul vieții”, autor prof. Vasile Man
Eveniment literar găzduit de Casa Universitarilor și Studenților a Universităţii de Vest „Vasile Goldiş”
Profesorul, scriitorul și poetul Vasile Man, redactor șef fondator și director executiv al revistei „Studii de știință și cultură” editată de Universitatea de Vest „Vasile Goldiș” din Arad, și-a lansat cel de-al 20-lea volum, fiind vorba de volumul de poezie „Misterul vieții”, prezentat arădenilor la Casa Universitarilor și studenţilor, care cuprinde confesiuni ale autorului. Prima parte, după cum precizează în prefață preotul Petru Ursulescu, este o retrospectivă a vieții, al doilea capitol o reîntoarcere spre sinea poetului, iar cea de-a treia parte cuprinde cugetări de o încărcătură emoțională deosebită.
La eveniment au participat dascăli, studenți și scriitori, care au fost alături de prof. Vasile Man la lansarea volumului „Misterul vieții”, dintre care amintim prof. Dumitru Mihăilescu, dr. Viviana Milivoievici, Academia Română, Institutul de Studii Banatice „Titu Maiorescu”, prof. univ. dr. Marius Grec, directorul Centrului Universitar de Studii Multiculturale și Patrimoniale a UVVG, conf. univ. dr. Eugen Gagea, preotul Petru Ursulescu.
Prof. Vasile Man, director executiv, redactor șef fondator al revistei „Studii de știință și cultură”, a declarat: „Sub egida Universității de Vest „Vasile Goldiș” și a revistei „Studii de știință și cultură” ne-am întâlnit la o lansare de carte, „Misterul Vieții”, un volum de poeme pentru care sunt recunoscător atmosferei excepționale pentru cultură realizată la Universitatea de Vest „Vasile Goldiș” din Arad. Mulţumesc domnului președinte prof. univ. dr. Aurel Ardelean, rector fondator al Universității, doamnei rector prof. univ. dr. Coralia Cotoraci, tuturor colegilor din universitate pentru atmosfera excelentă de muncă, de cultură, de respect. De 12 ani conduc revista „Studii de ştiinţă și cultură”, fapt care mă onorează. Prin felul în care revista este susținută de Universitate și prin munca pe care o duce colegiul de redacție pe care îl coordonez, a ajuns să fie înscrisă în șase baze de date internaționale. În prezent este în curs de evaluare ISI Thomson și avem bune relații de colaborare cu Universități din mai multe țări europene, iar cea mai recentă colaborare este în curs de a se definitiva, o colaborare de cercetare științifică între revista „Studii de știință și cultură” și Academia Română – filiala Timișoara cu Institutul de Studii Banatice „Titu Maiorescu”. Momentul lansării acestui volum l-am ales în acest spaţiu generos al Universității, Casa Universitarilor și Studenților”.
Dr. Viviana Milivoievici, Academia Română, Institutul de Studii Banatice „Titu Maiorescu”, a precizat: „Îi mulțumesc dlui. prof. Vasile Man pentru această invitație și mă simt foarte onorată. Simt pentru dumnealui o prietenie literară care va dura mulți ani de acum înainte. Ultima carte a domnului profesor „Misterul vieții” m-a impresionat profund, mai ales pentru că poezia dumnealui transmite emoție, gânduri trăite cu o intensitate maximă și versurile reprezintă acea temperatură sufletească ce se poate regăsi în orice cuvânt pe care îl transmite, mai ales că este dedicată soției dânsului, care nu mai este printre noi”.
Prof. Dumitru Mihăilescu a subliniat: „Cartea „Misterul vieții” are un titlu simbolic, în care autorul îşi aduce aminte cu mult drag de cea care i-a fost timp de peste 50 de ani tovarășă de viață. Cartea are două secțiuni, prima în care poetul, rămas singur, rememorează clipele trăite după plecare soției în lumea veșnicie, iar în partea a doua, deși secțiunea se numește „Sigur”, poetul nu se află singur, ci are credință în Dumnezeu, în oameni, în prieteni. Poezia este una de concepție, scrisă în vers alb, foarte multe versuri au aspect de sentințe, de parabole, în care poetul abordează și tema timpului, timp care sapă la destinul fiecărui om”.
Daniel Albu