Jurnaliștii vor fi SCUTIȚI de impozitul pe venit. Decizie finală în Parlament
Camera Deputaților a adoptat, marți, în calitate de for decizional, un proiect de lege care prevede scutirea de impozit pentru veniturile din salarii, cât și pentru veniturile din drepturi de autor realizate ca urmare a desfășurării activității de jurnalism. Măsura, propusă de PSD, a fost justificată prin faptul că "mass-media din România se află într-o situație economică foarte dificilă".
Propunerea legislativă care prevede că jurnaliștii și tehnicienii din radiodifuziune și televiziune sunt scutiți de la plata impozitului pentru veniturile din salarii, asimilate salariilor și din drepturile de proprietate intelectuală, a trecut, marți, de Camera Deputaților, for decizional. Pentru a intra în vigoare, proiectul trebuie să trimis președintele Klaus Iohannis, la promulgare.
Proiectul de lege a fost adoptat prin votul majorității parlamentarilor PSD, astfel: 174 de voturi "pentru", 2 "împotrivă" și 91 de abțineri.
Propunerea legislativă pentru completarea Codului Fiscal a fost inițiată de deputatul PSD Valeriu Steriu și semnată de 27 de parlamentari PSD, ALDE și PMP.
Potrivit proiectului, la articolul 7 din Codul Fiscal va fi introdusă definiția activității de jurnalism ca fiind "cercetarea, investigarea, interpretarea și comunicarea știrilor și informațiilor publice prin intermediul ziarelor, televiziunii, radioului și a altor mijloace de informare în masă, respectiv controlul funcționării tehnice a echipamentelor pentru a înregistra și edita imaginile și sunetul și pentru transmiterea pentru emisiunile radio și de televiziune a imaginilor și sunetelor, precum și a altor tipuri de semnale de telecomunicații terestre, marine sau aeriene, care se desfășoară în baza unui contract de muncă și a unui contract de drepturi de autor".
La articolul 60, referitor la scutirile impozitului pe venit, sunt introduse "persoanele fizice, pentru veniturile realizate din salarii și asimilate salariilor prevăzute la art. 76 alin (1) - (3), și pentru veniturile din drepturile de proprietate intelectuală, ca urmare a desfășurării activității de jurnalism, în condițiile stabilite prin ordin comun al ministrului Muncii și Justiției Sociale și al ministrului Finanțelor".
Pe de altă parte, în expunerea de motive a proiectului, inițiatorul său, deputatul PSD Valeriu Steriu, a subliniat faptul că "mass-media reprezintă un fenomen valoros și eficient în transmiterea informațiilor, având, în acest context, receptivitate și influențe modelatoare (educaționale) și educaționale deosebite asupra publicului larg de toate vârstele, de toate profesiile, de toate convingerile".
În plus, atrage atenția Steriu, mass-media reprezintă pilonul unei societăți democratice și se află într-o situație economică foarte dificilă.
Piața media, spune el, "trebuie să fie un proces continuu de oferte noi pentru populație". "Mass-media liberă este pilonul unei societăți democratice. Cu toate acestea, mass-media din România se află într-o situație economică foarte dificilă. Piata mass-media se restrânge atât în privința operatorilor, cât și a forței de muncă. Având în vedere necesitatea sprijinirii activității jurnalistice, se propune stabilirea unui tratament fiscal favorabil aplicabil veniturilor din salarii și asimilate salariilor, precum și veniturilor din drepturile de proprietate intelectuală, ca urmare a desfășurării activității de jurnalism, obținute de persoanele fizice care activează în domeniu, în sensul neimpozitarii lor", a atenționat Valeriu Steriu.
Sursa: realitatea.net