Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Iustin Cionca: „PNL Arad a câștigat 54 de primării, inclusiv cu șapte candidați noi”

PNL Arad a câștigat 7 primării cu candidați noi, la alegerile locale din 9 iunie. Acestea sunt Nădlac, Bata, Birchiș, Gurahonț, Hălmăgel, Moneasa și Șicula.

„Sunt primării unde am făcut cu succes un schimb de generații, dar și primării pe care le-am câștigat de la PSD. Cea mai importantă este Primăria Nădlac, primărie de oraș, dar și Moneasa; singura stațiune de interes național a Aradului trece în administrare liberală. Aș dori să fac o precizare importantă: noii primari își vor prelua mandatele după data de 25 septembrie”, a declarat Iustin Cionca, prim-vicepreședintele PNL Arad, președinte al Consiliului Județean.

Iustin Cionca: „PNL Arad a câștigat 54 de primării, inclusiv cu șapte candidați noi”
Comentează 0

MiCâteva informații despre cei care vor conduce destinele acestor șapte primării:

Mircea Onea a câștigat la Nădlac și acest succes reprezintă o provocare pentru el. Nădlacul are o situație grea, mai ales financiar: din proiecția bugetară reiese un deficit de circa 700.000 euro. Își dorește o reorganizare în administrația nădlăcană, dar și în întreaga comunitate. În primul rând locuri de muncă pentru a «rupe» un cerc: absența locurilor de muncă duce la plecarea tinerilor din localitate, rezultă o populație tot mai îmbătrânită, iar investitorii nu vin pentru că nu au forță de muncă.

Un exemplu de reîntoarcere la origini este Cristian Giorgian Matiaș, noul primar de Bata. A crescut la Țela, unde a învățat să iubească satul și unde bunica, în fiecare Duminică și zi de sărbătoare, îl ducea la Sfânta Biserică, copil în strană. A lăsat satul și a mers la școli înalte. Economia și dezvoltarea rurală durabilă sunt domeniile în care a obținut calificare și expertiză în ultimii 20 de ani. Este doctor în științe, susținând teza de doctorat „Cercetări de dezvoltare rurală durabilă în Lunca Mureșului, arealul Lipova – Săvârșin”. A scris și publicat în țară și străinătate peste 50 de articole și studii dedicate economiei și dezvoltării rurale. Toată activitatea universitară, științifică și profesională a fost dedicată satului românesc. Din toamnă, va fi primarul comunei Bata și va reveni în locurile copilăriei, fiind ales să continue munca și activitatea fostului primar, Ion Micurescu, care a decis să predea ștafeta celor tineri.

Birchișul este un alt exemplu de reîntoarcere la vatră. Răzvan Pașca s-a mutat de la Timișoara la Birchiș în satul bunicilor lui, atât cu familie, cât și cu afaceri. Designer de meserie, proprietarul unui atelier de tâmplărie, se implică în viața comunității cu diverse acțiuni de conștientizare și de promovare a Văii Mureșului. A înființat Cooperativa Agricolă „Valea Mureșului” și încet, dar sigur, crește încrederea oamenilor în sectorul agricol. Pentru că nu poate sta cu mâinile în sân, a candidat pentru funcția de primar datorită viziunii pe termen lung: atragerea tinerilor la sat, investiții europene și crearea unui mediu propice pentru sectorul privat.

Flavius Beniamin Moț, noul primar al comunei Gurahonț, este un nou exemplu al faptului că ne dorim oameni potriviți și competenți ca să administreze orașele și comunele din județul Arad. Are 42 de ani, este inginer licențiat al Facultății de Inginerie „Hermann Oberth” din Sibiu, cu specializarea „Calculatoare”, dar și al Facultății de Științe Economice din Sibiu, cu master în „Managementul Financiar al Organizației”. După absolvirea studiilor a debutat la SC POLISANO SRL din Sibiu ca proiectant sisteme, iar pe urmă a lucrat la CONTINENTAL SA ca inginer calculatoare. Este fiu al comunei Gurahonț și are încredere în potențialul acestei zone! În anul 2007 s-a întors acasă și a decis să-și aducă aportul alături de generația lui de alți oameni de bună credință în dezvoltarea și progresul comunei. În acest sens, a venit prin concurs la Primăria Gurahonț fiind angajat ca inginer de sistem, iar din anul 2009 și până în 2016 a lucrat ca inspector în cadrul Compartimentului Informatic al Primăriei. În prezent, lucrează ca inginer sisteme de securitate la Tekfort San SRL, unde se ocupă cu proiectarea și instalarea de sisteme de securitate și alte activități informatice în cadrul unor instituții publice și private cu care colaborează. A venit atras de locurile natale, dar mai ales din dorința de a contribui la un confort, la o viață mai bună, pentru comuna sa natală.

La Hălmăgel va începe o nouă etapă în dezvoltarea comunei. Miron Golea a câștigat primăria, venind cu un suflu nou, tineresc. În vârstă de 42 de ani, căsătorit, tată a doi copii, acesta este de profesie inginer mecanic. Timp de 15 ani a lucrat în mediul privat, iar din anul 2022 activează în administrația județeană. Prioritățile acestuia sunt îmbunătățirea infrastructurii locale, accesarea fondurilor europene promovarea valorilor și tradițiilor locale.

La Moneasa, actualul viceprimar a fost ales de cetățeni să conducă primăria pentru următorii patru ani. Doru Miron este un tânăr cu experiență în afaceri, care a muncit foarte mulți ani în mediul privat și foarte mulți ani în străinătate. Știe ce înseamnă să o iei de la zero și să lucrezi din greu, să construiești. A avut rezultate și s-a ridicat singur la nivelul la care este astăzi. Își dorește o muncă în echipă, pentru a reda stațiunii fala cunoscută de întreaga Românie și, implicit, să ridice nivelul de trai al locuitorilor din Moneasa și Rănușa!

Și la Șicula există un suflu nou. Viceprimarul a fost ales primar, este un om tânăr, ambițios, care cunoaște administrație și care, mai ales, a știut și știe să colaboreze cu Consiliul Județean, să deschidă comuna spre dezvoltare. Este în lucru drumul Seleuș-Șicula, urmează reabilitarea podului și, apoi, drumul spre Cermei. „Sunt convins că domnul Nuțu Valea va găsi aceleași căi de colaborare, poate mai importante în calitate de primar, așa cum le-a identificat în calitate de viceprimar. Cred în capacitățile dumnealui și în dezvoltarea comunei Șicula”, a mai spus Iustin Cionca.

La alegerile din 9 iunie, PNL Arad a câștigat 54 de primării. Președintele Iustin Cionca a obținut peste 71.500 de voturi și a câștigat un al treilea mandat.

„Le mulțumesc încă o dată arădenilor care ne-au acordat încrederea. Muncim mai departe pe proiecte importante, victoria de la alegeri nu ne relaxează, ci ne motivează. Începem proiecte noi, întărim și mai mult echipele locale", a declarat Iustin Cionca.

Galerie foto (1)

Articole asemanatoare


Scrie un comentariu

trimite