Iohannis, după inaugurarea trenului către aeroport: Din 2016 în 2019 s-a realizat doar 11%. Ne dăm seama care a fost voința politică
Președintele Klaus Iohannis și premierul Ludovic Orban, precum și ministrul transporturilor, Lucian Bode, au participat, luni, la testarea liniei de tren București - Otopeni cu „Săgeata Albastră”. La finalul deplasării, președintele a spus că „prin astfel de investiții se va schimba fața României”. Șeful statului a mai spus că această lucrare s-a finalizat în proporție de aproape 90% în perioada mandatului Guvernului Orban, față de 11% între anii 2016-2019, ceea ce arată „cam care a fost voința și putința politică”.
Președintele Klaus Iohannis a participat luni, de la ora 12.00, la deplasarea test cu trenul pe conexiunea feroviară „Gara de Nord – Aeroportul Internațional Henri Coandă – Otopeni”.
La sfârșitul călătoriei, președintele Klaus Iohannis a susținut o scurtă declarație de presă.
„Iată ca planul de relansare economică elaborat impreuna cu Guvernul Orban incepe sa-si arate si partea practica. Am participat la un test pe singura linie nouă de cale ferata construita, atenție, nu din 1989, din 1984 incoace. Ne dorim sa dezvoltam aeroportul international, dar e nevoie sa ajungi in aeroport in conditii foarte bune, predictibile, si pentru asta legatura de la Gara de Nord la aeroport e esentiala. Este evident ca in acest ritm vom reusi sa modernizam infrastructura din România. (...) Dezvoltarea structurii de transport e fundatia relansarii planului. România are nevoie de o dezvoltare ecoomică sustenabila, și pentru asta e nevoie de infrastructura.
Iar pentru a realiza avem o sansa enorma in anii ce urmeaza, când putem folosi banii europeni . Trebuie sa recunoastem ca bani europeni am avut si pana acum, dar vointa politica putina.
Din 2016 pana in 2019 s-a realizat din această linie 11%, si in ultimul an s-a realizat tot restul, cand a venit guvernul liberal. Putem sa ne dam seama cam care a fost voința politică și putința politică.
Îi felicit pe toti, premier , ministru, constructori, toti care au facilitat. Sunt convins ca acesta va fi ritmul pentru anii urmatori, care va schimba fata României în sens pozitiv”, a declarat șefu lstatului la sfârșitul călătoriei cu trenul pe calea ferată ce face legătura dintre Gara de Nord și Aeroportul „Henri Coandă”.
În prima deplasare-test cu trenul de la Gara de Nord la aeroportul „Henri Coandă”, șeful statulu ia fost însoțit de premierul Ludovic Orban, ministrul Transporturilor, Lucian Bode, directorul CFR Călători, Dan Costescu.
Testele pe calea ferată Gara de Nord - Otopeni au început de vineri, 18 septembrie.
Ministrul Transporturilor, Lucian Bode, a anunțat săptămâna trecută că noua investiție ar putea fi dată în folosinţă din 12 decembrie.
Testele la noul tronson de cale ferată au început vineri cu două automotoare Siemens Desiro („Săgeata Albastră”).
Șeful statului a cerut, de săptămâna trecută, ca trenul să aparțină operatorului feroviar de stat CFR Călători, și nu unei firme private.
Președintele Iohannis a mers în ultima perioadă și la alte proiecte de infrastructură, cum ar fi punerea în funcțiune a magistralei 5 de metrou și la tăierea panglicii pe tronsonul de autostradă Iernut-Chețani. Șeful statului a declarat pe 16 septembrie, la inaugurarea celor 17,9 km că nu a venit „pentru festivisme”.
„Am venit pentru a da un semnal că trebuie să lucrăm mai repede, trebuie să ne ţinem de termene şi să avansăm mult mai repede cu lucrările de infrastructură. Acest eveniment este un punct intermediar, fiindcă mai avem foarte, foarte mult de lucru în România”, a spus Klaus Iohannis.
În urmă cu o săptămână, pe 15 septembrie, atunci când a vizitat linia de cale ferată, Lucian Bode, ministrul Transporturilor, a declarat că noua conexiune feroviară va fi dată în folosinţă din data de 12 decembrie.
Sursa: realitatea.net