Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Investițiile la CET, demarate prin PNRR, au fost votate astăzi în ședința CLM

Pe masa consilierilor municipali s-a aflat astăzi și un proiect care vizează modernizarea CET Hidrocarburi prin cogenerare. Proiectul intitulat „Sursă de producere energie termică și electrică prin cogenerare de înaltă eficiență la CET Hidrocarburi SA” a trecut de votul consilierilor, bineînțeles nu fără nelipsitul circ făcut de consilierii USR care se opun în general tuturor proiectelor de înlocuire a cazanelor sau subvenționării costurilor la CET. Asta deși chiar ei cereau ca vechile instalații să fie schimbate și modernizate. 

Investițiile la CET, demarate prin PNRR, au fost votate astăzi în ședința CLM
Comentează 0

„Continuăm lupta contracronometru pentru ca arădenii să beneficieze de un CET modern, de un raport decent preț-calitate, astfel încât perioada de iarnă să nu fie o sursă de îngrijorare sau povară. Eficientizarea CET-ului este un proiect ambițios, însă nicio ambiție nu este prea mare atunci când vorbim despre confortul arădenilor", a declarat Călin Bibarț, primarul municipiului Arad.

Valoarea totală a proiectului este de peste 500.000.000 RON, dintre care valoarea eligibilă prin PNRR este de peste 278.000.000 RON.

Municipiul Arad a identificat ca prioritate strategică necesitatea realizării unei noi surse de producere a energiei termice, care să fie dezvoltată pe un amplasament alocat special în incinta SC CET Hidrocarburi SA. Din considerente de continuitate a serviciului public de încălzire și furnizare apă caldă, noul proiect va presupune păstrarea funcțională a capacităților existente de producere a energiei termice până când acestea să poată fi retrase definitiv din exploatare, doar după finalizarea și punerea în funcțiune a noilor capacități.

Astfel, este dorită realizarea unei instalații de producție a energiei termice și electrice cu tehnică de ultimă generație, cu o capacitate termică totală de cca. 130 MWt care să asigure necesarul de energie termică în cadrul SACET Arad. Prin configurația propusă, se va asigura atingerea cerințelor obligatorii pentru sistemele eficiente de termoficare centralizată stabilite în cadrul Directivei 27/2012/EU (EED) privind Eficiența Energetică, astfel încât să se asigure minim 50% ET livrată dintr-o combinație de surse în cogenerare de înaltă eficiență și surse de energie regenerabilă.

În cazul acestui proiect de investiție, este vizată livrarea ET în rețeaua termică primară SACET utilizând instalațiile de cogenerare pentru zona de bază și cazanele de apă fierbinte pentru vârf. Conformarea la cerințele Directivei 27/2012/EU (EED) se va realiza conform termenelor agreate cu ajutorul unor pachete investiționale separate.

De asemenea, soluția de cogenerare propusă satisface toate cerințele impuse prin Directiva de eficiență energetică privitoare la randamentul global, economia de energie primară și reducerea emisiilor în atmosferă a gazelor cu efect de seră și a celor poluante, precum și toate exigențele prevăzute în programele de finanțare actuale, inclusiv încadrarea sub limita de emisie specifică raportată la energia utilă produsă, de 250 gCO2/kWh, fără a fi necesar aportul vreunui gaz combustibil cu emisii de CO2 scăzute (cum ar fi hidrogenul verde).

Toate echipamentele propuse pentru operarea pe gaz natural sunt capabile să opereze cu un amestec de hidrogen în gazul natural având un conținut de până la 20%vol. H2, iar pentru viitor, în momentul în care hidrogenul va fi disponibil pentru utilizarea facilă, echipamentele pot fi ajustate și/sau upgradate corespunzător pentru creșterea conținutului de hidrogen. În momentul în care va fi utilizat hidrogen verde, ponderea ET din resurse regenerabile, produsă cu ajutorul surselor bazate pe arderea amestecului de gaz natural cu hidrogen, va crește, fiind posibilă adaptarea la cerințele viitoare ce vor fi adoptate cu privire la eficiența energetică.

 


Scrie un comentariu

trimite