Întâlnirea Codrenilor de la Groșeni, la a IV -a ediție
Întâlnirea Codrenilor de la Groșeni a debutat în urmă cu patru ani, și chiar de la prima ediție a fost un succes, deși emoții au fost ca la orice început, iar codrenii de peste tot au revenit ,,acasă la Groșeni ,,. Primarul Nicolae Valea nu a uitat nici această latură, de suflet și pe lângă faptul că a făcut din comuna Archiș, una dintre cele mai frumoase comune din județ, are în vedere ca și acest frumos eveniment să se desfășoare an de an, iar fiii satului Groșeni și nu numai să poată veni toți odată acasă pentru a sărbători împreună.
Este unul dintre cele mai frumoase sărbători din județul Arad, atât din punct de vedere al programului artistic cât și a cadrului natural deosebit, la poale de Codru Moma în satul de vacanță Groșeni.
An de an particip la acest eveniment încă de la prima ediție și pot spune cu modestie că am fost singurul jurnalist prezent atunci și la fiecare ediție de altfel, iar pentru mine Groșeniul a rămas un sat la sufletul meu, aici am mulți prieteni, deși prieteni am peste tot în județul Arad însă acești oameni sunt deosebiți. Așa cum e obiceiul, tinerii feciori și frumoasele fete,,Groșenițe,, îmbrăcați în straie populare au început jocul în fața căminului cultural din Groșeni, unde se adună tot natul apoi după câteva jocuri, alaiul urcă în satul de vacanță unde începe programul artistic. An de an se aduc îmbunătățiri atât organizatoric cât și artistic acestui eveniment și aș vrea sa punctez faptul că duminică, pentru prima dată au urcat pe scenă cei mai mici dansatori ai Groșeniului pentru că acum există și grupa de juniori a ansamblului de dansuri Codrenii din Groșeni.
Acest lucru se datorează primarului Nicolae Valea, instructorului Aurel Rezban dar și părinților care sunt alături de copii. Viitorul ansamblului este asigurat. Dacă până acum punctul forte al ansamblului era și este Silviu Rezban cel mai mic dansator, cel care bate tobele cu aceeași dexteritate și pricepere ca un artist profesionist, joacă fecioreasca cu feciorii de 18 ani, fiind de două ori cât el, iată că acum alt copilaș intră în ansamblul de dansuri, Rareș Alb și în câțiva ani va mai intra cu siguranță un copilaș drăguț care, trăgea o fetiță după el la dans, Bogdan Valea.
Programul artistic a fost deosebit, debutând cu Ansamblul Codrenii din Groșeni, seniori și juniori, cu soliștii Vanina Rus și Pop Ioan Dumitrache, Aldeșteana din Aldești, Crăișorii Moților din Tisa Nouă, Ansamblul Druscelele din Bîrsa, Ansamblul Codreanca din Chisindia, Ansamblul Junii Crișului din Dieci cu soliștii Florin Boita și Ciprian Zapota, iar la nai și fluiere Petronela Bîrsilă. Ansamblul de dansuri Spicul din Beliu au fost de asemenea prezenți alături de noi iar pentru prima dată pe scena de la Groșeni a urcat Ansamblul de dansuri din VEȚEL, județul Hunedoara un ansamblu de excepție care a încântat publicul și pe care sperăm să-l mai avem alături de noi nu numai la Groșeni ci și la alte astfel de evenimente în județul Arad.
De asemenea au mai fost alături de noi ansamblul Doina Crișului din Ineu și Țarinuța din Bocsig. Surorile Mariana și Simona Tomele din Bihor ne-au încântat cu frumoase cântece din Bihor, și de asemenea au urcat pe scenă Aurel Țurcaș Emilia Cerchizan, frații Șandru și Monica Blaga. Doi frați, două speranțe, frații Aurel Rezban la saxafon și Silviu Rezban la tobă, din Groșeni au acompaniat atât ansamblurile de dansuri cât și soliștii. Programul artistic a ținut până spre orele 21 seara răsunând ca un ecou peste pădurea de la poalele Munților Codru Moma.
ș