Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Întâlnire a reprezentanților Consiliului Județean Arad cu cei ai landului Baden-Wurtenberg

Întâlnire a reprezentanților Consiliului Județean Arad cu cei ai landului Baden-Wurtenberg
Comentează 0

Președintele Consiliului Județean Arad, Iustin Cionca, s-a întâlnit în această după-masă cu președintele Districtului Tübingen, din Germania, și cu d-na Dorothy Bauer, reprezentanta Fundației Baden-Wurtenberg, care prin Programul Walter-Hallstein finanțează proiectul școlii profesionale de tâmplărie, la Arad.

La întâlnire a participat și profesorul Ștefan Ighișan, din Tübingen, care s-a deplasat în repetate rânduri la Arad, pentru a oferi asistență în realizarea școlii profesionale de tâmplărie. La șoala „Iuliu Moldovan”, din Arad, clasa de tâmplărie s-a format cu 12 elevi, anul trecut, iar președintele Consiliului Județean Arad își dorește continuarea proiectului și anul viitor, prin înființarea unei noi clase, cea de a doua.

„Nu este un proiect al Landului Baden-Wurtenberg, ci al Consiliului Județean Arad, care țintește formarea forței de muncă necesare pentru Arad. Ne dorim să întărim forța de muncă bine calificată, să contribuim la educarea tinerilor arădeni. Noi am observat că în Germania, în ultimii ani, aprox. 50% dintre tineri se îndreaptă către învățământul profesional. Noi ne dorim să dezvoltăm societatea, iar un muncitor bun poate avea o contribuție mai importantă decât un teoretician abstract. Am avut discuții cu tinerii din Arad și unul spunea că e mai bine să lucrezi într-un atelier decât să culegi căpșuni, pe câmp. De la asta plecăm, asta vrem să le oferim tinerilor arădeni, o viață mai bună”, a declarat Joachim Walter, președintele Districtului Tübingen.

La întâlnirea de la Tübingen participă și echipa de proiect din Arad, dr. Andrei Ando, director executiv al Consiliului Județean Arad și cadru universitar la Universitatea „Aurel Vlaicu”, Laura Mariș, consilier superior la Consiliul Județean, Rodica Biriș, cadru universitar al Universității de Vest „Vasile Goldiș”.

Districtul Tübingen investește 40 de milioane de euro pentru dezvoltarea învățământului profesional local. Doar în clasa de tâmplărie a școlii profesionale din Tübingen, Consiliul Districtual a investit 2 milioane de euro în ultimii doi ani, asigurând aparatură de ultimă generație pentru cursanți. Prim-ministrul Germaniei a semnat, cu președintele Districtului Tübingen, un parteneriat pentru susținerea învățământului profesional în toată Germania – ceea ce trebuie să se întâmple și în România, în opinia președintelui Joachim Walter.

Președintele Consiliului Județean, Iustin Cionca, a declarat în cadrul întâlnirii cu președintele Walter și doamna Bauer: „Ne dorim să implementăm și în România acest model german, cu prioritate în județul Arad. Mulțumesc și fundației din Baden-Wurtenberg pentru finanțarea acestui proiect în județul Arad, care va oferi o viață mai bună unor copii de la noi. Există diferențe majore între învățământul profesional din Germania și cel din România. Aici, mi s-a spus că școala profesională are rădăcini în anii 1600, iar de atunci se tot dezvoltă. La noi se schimbă din patru în patru ani, la fiecare schimbare politică. Mi-am propus să transmit experiența din Germania prim-ministrului României, să putem implementa și în România un astfel de sistem. Un alt lucru care trebuie să îl facem și în România este descentralizarea învățământului, să putem și noi, Consiliul Județean, să alocăm milioane de euro învățământului profesional, pentru că acești bani se vor întoarce în bugetul județului, în investiții, în creșterea calității vieții, și vor aduce stabilitate comunității. Consiliul Județean are astăzi atribuții doar pe învățământul special, copii nevăzători sau cu deficiențe. Este un alt lucru care cred că trebuie schimbat. Sigur, o diferență mare între România și Germania rezidă și în puterea economică. Migrația forței de muncă, la noi, este determinată și de diferențe salariale de câte 50 de euro, tinerii își schimbă nu doar locul de muncă, ci și specializarea, dacă primesc bani în plus. Însă pe noi toate aceste lucruri nu ne descurajează, ne propunem să învățăm și să implementăm și în România, la Arad, ceea ce faceți dvs. în Germania. Sunt conștient că trebuie să lucrăm inclusiv la mentalitatea părinților, care țin morțiș să aibă copii cu facultate, chiar dacă nu le servește la nimic. Dar eu cred că trebuie să ne gândim cu toții la interesul general și că nu ne putem permite să rămânem fără meseriași, care au rolul lor în comunitățile noastre. De aceea, trebuie să găsim metoda să îndrumăm copiii, să facă ceea ce este în interesul lor și al societății. Vă felicit pentru modul în care colaborați la Tübingen, președintele Districtului, școala, agenții economici, societatea civilă, se vede că există o strategie și că sunt și rezultate”.

La rândul său, profesorul Ștefan Ighișan a realizat o radiografie a școlii de tâmplărie de la Arad, la realizarea căreia a contribuit, punând accentul pe faptul că sistemul de învățământ dual este o șansă în plus pentru copii și pentru familiile lor.

Doamna Dorothy Bauer a prezentat Fundația Baden Wurtenberg, cea mai mare fundație de drept civil din Germania, și care investește în cercetare, educație și cultură. Fundația sprijină egalitatea de șanse în educație, suplinirea lipsei forței de muncă, integrarea socială. Prin Programul pe educație al Fundației, care există din anul 2001, se alocă anual 2500 de burse de studii. Fundația are patru direcții de programe, pentru elevi, pentru angajați, pentru Academia de Film din Baden Wurtenberg și programul Walter-Hallstein, de care beneficiază și Consiliul Județean Arad.

Galerie foto (4)

Articole asemanatoare


Scrie un comentariu

trimite