„Inspectori veterinari amenințați cu suprimarea fizică”; precizările DSVSA în urma unor percheziții făcute la Peregu Mare, Secusigiu și Pecica
Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Arad vine cu o serie de precizări în urma unor percheziții la care au participat inspectorii veterinari la Peregu Mare, Secusigiu și Pecica. Asta, în condițiile în care inspectorii veterinari ar fi fost amenințați inclusiv cu suprimarea fizică.
![„Inspectori veterinari amenințați cu suprimarea fizică”; precizările DSVSA în urma unor percheziții făcute la Peregu Mare, Secusigiu și Pecica](/html/media/photos/0/59/787/big/caine.jpg)
„Ca urmare a unor informații total eronate, rostogolite în spațiul public fără o minimă verificare, cu singur argument de veridicitate opinia unui operator economic din domeniul comerțului cu animale de companie, opinie unilateral exprimată și direct interesată în subminarea autorităților publice, Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Arad face următoarele precizări:
- Participarea inspectorilor DSVSA Arad la perchizițiile efectuate în data de 06.02.2024 de către Inspectoratul de Poliție Județean Arad la sediile și punctele de lucru al mai multor societăți și asociații din Peregul Mare, Secusigiu și Pecica a fost solicitată pentru asigurarea suportului tehnic veterinar al operațunilor, fără ca pe parcursul desfășurării să fie necesară interveția acestora.
- Așa cum s-a precizat în comunicatul oficial al IPJ, perchizițiile s-au defășurat într-un dosar penal de fals, uz de fals, fals informatic și înșelăciune, dosar deschis în urma sesizărilor efectuate de DSVSA Arad în urma mai multor constatări de posibile falsuri în centre de colectare animale de companie destinate comerțului (câini pisici și dihori domestici) și adăposturi de animale.
- Contrar celor vehiculate în spațiul public, controalele DSVSA nu au fost și nu sunt discreționare, acestea se desfășoară în conformitate cu programul național de control sau la reclamații/sesizări. Majoritatea controalelor efectuate în aceste centre de colectare câini și pisici, în perioada 2020-2023, au fost efectuate ca urmare a unor sesizări venite din statele comunitare și Marea Britanie ca urmare a constatărilor privind documente false, animale neidentificate sau care nu au fost supuse acțiunilor sanitare veterinare obligatorii și care puteau reprezenta pericol de transmitere a unor boli la animale și oameni (rabia). Pentru exemplificare, precizăm că doar pe parcursul anului 2023 un total de 414 notificări de fraudă care implică comerț ilegal și mișcări de câini și pisici au fost create direct în sistemul de alertă intraeuropeană FFN (Agri-Food Fraud) și 87 de neconformități din care 45 reprezentând practici de fraudă.
- O acțiunea de verificare a fraudelor agroalimentare desfășurată de reprezentanți ai autorităților din UE, care a implicat atât experți în domeniul sănătății și bunăstării animale cât și experți ai Europol, experți vamali cât și reprezentanți ai asociațiilor de protecție și bunăstare a animalelor au confirmat proporția semnificativă a comercianților de animale de companie care încalcă legislația și profită de statutul lor petru a tranzacționa ilegal câini și pisici, inclusiv din țări non-UE.
- Precizăm pentru toți iubitorii de animale și toți cetățenii județului Arad că activitatea de colectare a animalelor în vederea comerțului (export) nu se confundă cu activitatea de adăpostire și îngrijire a animalelor aflate în dificultate, abandonate sau pierdute, comerțul cu animale de companie este o activitate comercială și toate acțiunile desfășurate de DSVSA Arad au fost îndreptate în direcția respectării normelor legale de comercializare. Pentru o cât mai relevantă imagine, informăm că în multe transporturi de animale au fost idetificate animale de rasă, uneori din rase periculoase, destinate ,,adopției”, animale valoroase ,,salvate”.
- Pe toată durata anilor 2020-2025 niciun adăpost de animale sau centru de colectare nu a fost închis, așa cum se sugerează, datorită nerespectării condițiilor de cazare, toate măsurile dispuse, respectiv amenzi și suspendări de activitate s-au datorat refuzului constant al reprezentanților acestor unități de a se conform normelor legale privind proveniența animalelor, documentele de însoțire și dovezile privind acțiunile sanitare-veterinare obligatorii.
- Deși în spațiul public au fost și sunt numeroase amenințări la adresa inspectorilor veterinari, unele chiar cu suprimarea fizică, vom continua să aplicăm legislația în vigoare, conform statutului și funcției publice, cu responsabilitate și convingerea că practicile ilegale și traficul de animale de companie nu vor periclita statusul de sănătate și bunăstarea animalelor și nu vor pune în pericol sănătatea oamenilor.
D.S.V.S.A. Arad pune la dispoziția tuturor celor interesați documentele și informațiile necesare lămuririi aspectelor legale și procedurale în baza cărora au acționat inspectorii DSVSA”, se arată într-un comunicat de presă al DSVSA semnat de directorul Marcel Roșu.
Foto: Arhiva
Fotografia are rol ilustrativ