Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

INDIA. Păcatul de a fi femeie și văduve arse pe rug

India. O țară mistică și plină de paradox. Dincolo de o cultură vastă și locuri impresionante, a dat lumii cea mai frumoasă femeie de pe Pământ, Aishwarya Rai Bachchan și a apoi a renegat-o pentru că a preferat familia și copilul în locul siluetei. Cu toate că tinde să se modernizeze, India a considerat dintotdeauna femeia ca fiind un obiect, un instrument pentru întemeierea familiei, fiind respectată și apreciată doar atunci când aduce pe lume băieți.

INDIA. Păcatul de a fi femeie și văduve arse pe rug
Comentează 0

Filmul indian, unde dragostea ca-n basme este tema principală, este poate cel mai mare paradox. De fapt, femeile care se îndrăgostesc și se căsătoresc cu cel iubit sunt prea puține.

Fetele au un sortit încă de mici, se mărită la indicațiile tatălui și cu persoana care poate aduce familiei o frumoasă sumă de bani. Odată vândute și transformate în soții, trebuie să se îngrijească de toată familia soțului, indiferent de cât este de mare. Este slujitoarea lor directă și pe fiecare trebuie să servească cu smerenie și credință.

Momentul în care se anunță că femeia va aduce primul copil de lume, devine și cel mai crucial pentru soarta soției. Sunt preferați băieții, iar cea mai mică bănuială că în pântecele mamei se află o fetiță pune în pericol viața și statutul femeii în societate.

Mamele sunt forțate să renunțe la făt chiar în intimitatea casei, fără supraveghere medicală, iar în cazul unui posibil eșec, la naștere fetițele sunt ucise. Toate acestea pentru că fetele sunt premizele crizei financiare ale familiei și o obligă la cheltuieli suplimentare, mai ales când vine vorba de zestre.

Statutul de soție al femeii indiene încetează în momentul în care îi moare bărbatul. Ca văduvă, dacă nu are norocul să aibă fii deja mari și care să dorească să o întrețină, femeia este alungată de familie, obligată să se radă în cap și să poarte în frunte cenușa soțului decedat. Va fi mereu îmbrăcată în alb, culoarea doliului și niciodată nu va mai purta bijuterii.

De asemeni, îi este interzis să se căsătorească din nou, în timp ce bărbatul văduv se poate recăsători oricând dorește. Cele mai multe văduve își câștigă pâinea de zi cu zi muncind ca ziliere, servitoare și chiar prostituate.

Ritualul SATI Încă din Evul Mediu în India s-a practicat ritualul Sati. Ritualul presupune arderea văduvei în același foc în care este ars și cadavrul soțului. Deși la baza unui astfel de gest stă decizia soției, dragostea pentru soț și un viitor incert, există numeroase dovezi istorice că au existat cazuri în care familia bărbatului a legat văduva de rug și au ars-o odată cu decedatul.

Ritualul Sati este astăzi condamnat de guvernul indian, dar cu toate acestea, încă se mai petrec astfel de incidente. În anul 2008, Lalmati Verma, o femeie de 75 de ani, s-a aruncat în focul care mistuia trupul soțului decedat.

După ce incidentul a fost făcut cunoscut publicității, șapte persoane din familia bărbatului, au fost arestate pentru că au privit cum bătrâna se aruncă în foc. Potrivit polițiștilor, familia știa de intențiile văduvei și nu au făcut nimic pentru a împiedica tragedia, pentru a rupe ritualul păgân.

Sati este interzis din 1829, dar încă se practică în special în zonele rurale, ca dovadă a supremei pietăți feminine în fața soțului decedat.

Sursa cyd.ro


Scrie un comentariu

trimite