Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Încheierea proiectului CENTRU DE CERCETARE ÎN BIO-ECO-ECONOMIE SUSTENABILĂ

 Încheierea proiectului CENTRU DE CERCETARE ÎN BIO-ECO-ECONOMIE SUSTENABILĂ
Comentează 0

Universitatea „Aurel Vlaicu” din Arad anunță încheierea tuturor activităţilor proiectului CENTRU DE CERCETARE ÎN BIO-ECO-ECONOMIE SUSTENABILĂ, acronim BioEcoES, proiect co-finanţat din Fondul European de Dezvoltare Regională, prin Programul Operaţional Competitivitate 2014–2020. POC/448/1/1/Mari infrastructuri de CD/1/Mari infrastructuri de CD, Cod 128019.

 

În cadrul proiectului a fost realizat un centru de cercetare în domeniul ingineriei mediului, biotehnologiilor, biologiei, bioeconomiei sustenabile care permite realizarea de cercetări inter- și transdisciplinare. Cele 6 laboratoare: Laborator de produși ecologici și ecologie, Laborator de analiza produselor și a poluanţilor, Laborator de analize biologice, Laborator de bio-economie, Laborator de cercetare al managementului vieţii și Laborator de cercetare în economie sustenabilă sunt dotate cu aparatură specifică de laborator, de ultimă generaţie, care permite consolidarea cercetării și inovării în domeniile prioritare Mediu, Biotehnologii și Sănătate.

 

La finalizarea proiectului au fost îndeplinite următoarele obiective specifice:

  • întărirea infrastructurii de cercetare de interes european: RoRIC, înscrisă Roadmap-ul aprobat de ESFRI pentru susţinerea creșterii numărului de proiecte finanțate, obținute în competiții europene și naționale, respectiv diseminarea rezulatelor cercetării (brevete, articole publicate în reviste cu factor de impact mare).
  • centrarea procesului de cercetare asupra nevoilor sectorului social și economic. Astfel, se dorește stabilirea de parteneriate de cercetare, dezvoltare și inovare împreună cu agenții economici și administrația locală pentru identificare unor teme relevante comune de cercetare, dar și pentru valorificarea rezultatelor obținute de UAV. Pe baza competențelor cercetătorilor implicați în proiect și a infrastructurii din cadrul laboratoarelor nou create se va avea în vedere furnizarea de servicii de consultanță, proiectare și dezvoltare a noilor tehnologii și echipamente.
  • sprijinirea creării de noi colective de cercetare și atragerea de tineri cercetători pe posturi de cercetare nou create.

 

Valoarea totală a proiectului este de: 35.757.942,15 lei, din care valoarea finanțării nerambursabile acordată 30.489.739,21 lei

Perioada de implementare: Septembrie 2021 – Mai 2024

 

Data: 30 mai 2024

 


Scrie un comentariu

trimite