Încep lucrările de reabilitare la Ghiba; ce lucrări se fac și unde se mută elevii
Primarul Călin Bibarț a anunțat, astăzi, că a fost desemnat câștigătorul licitației care va lucra la modernizarea Colegiului Național „Elena Ghiba Birta”. Este vorba despre asocierea Vesa Costruzioni SRL – Research Consorzio Stabile. Lucrările vor începe astfel în cel mult o lună.
„Ne bucurăm că a fost stabilit câștigătorul licitației, având în vedere că ne temeam ca procedura să nu se prelungească ca urmare a anumitor prevederi din legea achizițiilor publice. Valoarea contractului este de 9.269.786,56 lei (fără TVA), termenul de finalizare fiind 24 de luni de la data ordinului de începere a lucrărilor. Astfel, în maximum doi ani și Colegiul Național «Elena Ghiba Birta» și Economicul vor fi la nivelul Colegiului Național «Moise Nicoară». Asta, în condițiile în care lucrările la Colegiul Național «Preparandia-Dimitrie Țichindeal» sunt finalizate. Având un contract semnat, vom profita de faptul că elevii sunt în vacanţă şi vom da startul lucrărilor de reabilitare a Colegiului Naţional Elena Ghiba Birta. Pe toată această axă, liceele de elită ale Aradului, să spunem aşa, vor fi toate reabilitate, iar elevii noştri îşi vor desfăşura cursurile în cele mai bune condiţii, clădirile istorice vor fi aduse la culoarea şi farmecul pe care le-au avut atunci când au fost construite acum mai bine de 100 de ani în urmă”, a declarat primarul Călin Bibarţ.
Monument istoric
Construcţia imobilului în care funcționează Colegiul Național „Elena Ghiba Birta” început în 1888, când s-a ridicat aripa de pe B-dul Dragalina. În anul 1912- 1913 a fost construită aripa de pe str. 1 Decembrie 1918, urmând ca în anii 1970 să fie ridicat cel de-al doilea corp de clădire. Potrivit reprezentanților Primăriei, ultima intervenţie asupra corpului construit acum mai bine de 130 de ani a avut loc în 2004. Atunci s-au executat preponderent consolidări și doar finisajele spațiilor afectate, fără a se interveni la tâmplărie, finisaje extinse și instalații. „Azi, clădirea Colegiului Naţional «Elena Ghiba Birta» se regăseşte pe Lista Monumentelor Istorice şi face parte din proprietatea publică a Municipiului Arad. Proiectul municipalităţii de reabilitare a acestei clădiri s-a numărat printre cele care au obţinut finanţare prin Programul Naţional de Dezvolare Locală şi presupune reabilitarea integrală a celor două corpuri de clădire A și B, atât în zona spațiilor pentru învățământ, sport, cantină, spații administrative cât și modernizarea sălii festive care se va dota cu echipament nou pentru scenă și sală (videoproiector, instalații sonorizare, scaune ignifugate tip fotoliu, ecran proiecție etc). Necesitatea realizării acestor lucrări se impune pentru a asigura condiții optime de desfășurare a unui învățământ modern, precum și pentru a adapta clădirile la noile cerințe de autorizare a funcționării, alături de reducerea consumurilor de energie electrică și termică”, mai spune Bibarț.
Ce lucrări se fac
Lucrările care se vor realiza vizează atât rezistenţa clădirii (consolidarea elementelor de şarpantă a corpului A; executarea unor cadre de beton, cadre cu stâlpi de beton la subsol, în zona cantinei; consolidări de pereţi portanţi), cât şi arhitectura (înlocuirea totală a învelitorii de ţiglă şi refacerea terasei la corpul B; reabilitarea faţadelor şi a tinichigeriei, inclusiv e ferestrelor; reparaţii interioare la sălile de clasă, cu refacerea pardoselilor; reabilitarea instalaţiilor sanitare şi electrice; reabilitarea cantinei, cu refacerea circuitelor de funcţionare; reabilitarea sălii festive şi a sălii de sport; refacerea curţii şi a terenului de sport; montarea unui lift exterior pentru persoane cu dizabilităţi; refacerea circuitelor corespunzător normelor PSI în vigoare; reabilitarea instalaţiei termice şi montarea unui modul termic de încălzire cu schimbător de căldură în plăci). În privinţa instalaţiilor PSI, trebuie asigurat un rezervor metalic de apă cu o capacitate de 4.000 de litri, dar şi un grup de pompare şi stingătoare.
Prin proiectul de reabilitare este acoperit şi segmentul dotărilor, atât în cazul sălii festive (videoproiector, instalaţii sonorizare, scaune ignifugate tip fotoliu, ecran proiecţie, cortină ignifugată, draperii, perdele, garnişe, ştangă scenă), cât şi în cazul cantinei (frigider, congelator, maşină de spălat vase, mese cantină) şi al sălilor de clasă (table magnetice, draperii, garnişe).
Ce se întâmplă cu elevii
Având în vedre că s-a dorit evitarea pe cât posibil a orelor de după-masa, s-a încercat găsirea unor soluții. Astfel, pe timpul lucrărilor, se vor ține ore la Liceul Tehnologic „Aurel Vlaicu”, situat pe B-dul Dragalina, unde se vor ocupa cinci săli de clasă pentru elevii din clasele V-VII; în cadrul internatului situat pe strada Labirint nr.6, se vor ocupa alte cinci clase pentru desfăşurarea orelor la ciclul primar şi pentru after school, precum şi atâtea săli de clasă cât este necesar pentru depozitarea obiectelor de inventar şi material didactic. Elevii claselor terminale, respectiv ale ciclului gimnazial şi liceal, vor învăţa în corpul B al Colegiului Naţional „Elena Ghiba Birta”, unde se va delimita zona de construcţie astfel încât cursurile să se desfăşoare în condiţii optime. De asemenea, patru clase ale ciclului primar îşi vor continua procesul didactic în cadrul clădirii situate pe strada Academia Teologică nr. 11-13, care aparține Seminarului Teologic Arad.