În comuna Iratoșu 90% din străzi se vor asfalta , urmînd alte investiții
Comuna Iratoșu este atestată documentar la anul 1418 sub numele NAGYIRATOSU, fiind la 22 km distanță de Arad și doar la câteva sute de metri de frontiera cu Ungaria.
Comuna Iratoșu s-a dezvoltat în ultima perioadă datorită faptului că au fost făcute o serie de investiții, iar în prezent primarul comunei, domnul Papp Iosif are câteva proiecte în derulare și altele noi care se vor derula de la primăvară, odată ce timpul va permite începerea lucrărilor.
„În acest mandat am început cu câteva probleme, dar care în timp s-au rezolvat, a rămas același viceprimar, domnul Banciu Florin, iar în Consiliul Local au rămas tot cam același număr de consilieri și procent al formațiunilor politice. În Primărie însă, am fost nevoiți să facem angajări deoarece atât contabila, cât și secretara s-au pensionat sau au plecat din cadrul Primăriei și astfel nu a fost ușor să începem un nou mandat fără personal.
Până la urmă am reușit să găsim oameni cu experiență și astfel mergem înainte. Deși bugetul local nu este mare, am reușit totuși să facem câteva investiții care și-au adus aportul la dezvoltarea comunei și aici aș dori să amintesc reparația străzilor prin pietruire în fiecare an, iar la Variașu Mare an făcut o investiție mai serioasă unde am realizat o lucrare amplă de pietruire a străzii, practic un RK.
La Căminul Cultural din Iratoșu și Variașu-Mare am schimbat aparatele de climatizare, instalând altele mai performante, iar anul trecut am achiziționat și fosta cantină a C.A.P.-ului din Iratoșu unde în viitorul apropiat dorim să facem o investiție în folosul cetățenilor (o cantină socială).
Tot anul trecut am făcut și o parcare pavată în centrul comunei Iratoșu, iar la școala din Variașu-Mare am avut lucrări de modernizare, am schimbat parțial acoperișul, am reabilitat fațada, holul și o sală de clasă la grădiniță, iar exteriorul a fost izolat termic, tencuit și structurat.
La Iratoșu am modernizat exteriorul dispensarului uman, am izolat exteriorul și am reparat acoperișul. Anul acesta am făcut un gard de 300 metri liniari din plăci de beton la clădirile instituțiilor publice, respectiv Căminul Cultural Variașu-Mare și Iratoșu precum și la dispensarul uman din Iratoșu.
Tot în acest an am început și reabilitarea și modernizarea trotuarelor(trotuare betonate) în Iratoșu pe o lungime de 1600 metri, dar avem în plan ca în fiecare an să putem moderniza cel puțin două străzi cu bani din bugetul local, bineînțeles în funcție de posibilități.
Tot din buget local am început modernizarea drumului de la fosta fermă a partidului (COREMANS) până la drumul județean 709 C prin lărgirea și pietruirea vechiului drum, având în vedere să accesăm un proiect din fonduri externe pentru a putea și asfalta acest drum unde avem 4 firme care plătesc taxe la bugetul local, dar mai mult, asigură locuri de muncă pentru localnici.
Am făcut întabulările sistematice a terenurilor din extravilan prin proiectul O.C.P.I. cu care vom continua și anul viitor. Anul acesta am accesat două proiecte frumoase prin PNDL în valoare de un milion de euro pentru asfaltarea străzilor din Iratoșu cu o lungime de zece km și trei sute de metri, contract deja semnat în luna octombrie. Lucrările vor începe din primăvară și vor fi finalizate tot anul viitor, astfel 90 % din străzile din Iratoșu vor fi asfaltate.
De asemenea am depus și un proiect pe GAL, pentru construirea unui teren de sport sintetic multifuncțional, acoperit, cu iluminare nocturnă și tribună în valoare de 120.000 euro, partea noastră va fi de cca. 20.000 euro ca finanțare, iar construcția se va finaliza anul viitor.
Suntem incluși și în proiectul mare al Cosiliului Județean pentru canalizare, proiectul POIM finanțat și coordonat de CJ Arad. Din câte știm noi se va finaliza până în 2020 fiind un proiect finanțat din bani europeni accesați de CJA.
Suntem și în prima rundă a masterplanului județului referitor la colectarea deșeurilor începând cu 1 ianuarie 2018. Aici se va încheia un contract între prestatorul de servicii, respectiv firma colectoare a gunoiului menajer și fiecare familie din comună pentru achiziționarea tomberonului de gunoi, iar documentația va fi finalizată până în aprilie 2018.
În continuare facem demersuri pentru înființarea unei vămi de trecere pantru autovehicule până la 3,5 tone spre Ungaria la Dombegyhaz, vamă care să funcționeze cu program permanent, care momentan funcționează doar sâmbăta între orele 9 și 17.
După cunoștințele mele au fost deschise zece astfel de puncte de trecere spre Ungaria cu scop experimental, iar după statisticile oficiale cel mai frecventat punct este Variașu-Mic spre Dombegyhaz.
Am fost chemat și la Ministerul Dezvoltării pentru anumite lămuriri și detalii în privința deschiderii acestui punct vamal, fiind de altfel și foarte benefic pentru ambele țări, mai ales pentru traficul auto, astfel descongestionându-se vămile Nădlac și Turnu.
Suntem incluși și într-un proiect pentru amenajarea unui teren de joacă pentru copii la grădinița din Iratoș care va fi finanțat din bani de la Guvernul Maghiar pentru sprijinirea învățământului minoritar maghiar.
Referitor la cultură pot să spun că și în acest an ca și în anii anteriori am organizat zilele satelor Iratoșu și Variașu-Mare pentru că aici avem tot mai mulți cetățeni care achiziționează case fiind o localitate care se dezvoltă.
Am contribuit și la evenimentele culturale susținute de diferite organizații de pe raza comunei noastre cum ar fi: Balul Pensionarilor, Festivalul Coristelor, Zilele Pescarului, Zilele Culturii Maghiare, evenimentele școlare din comună, dar am susținut și echipa de fotbal „Înfrățirea Iratoșu” cu care ne mândrim că are în componență 90 % din jucători localnici talentați astfel considerînd că sportul are un viitor la noi în comună și o tradiție frumoasă.Vreau să subliniez că printre susținătorii loiali și fani ai echipei noastre este și domnul Nicolae Torțan (zis Cuța) care are 90 de ani și este mereu alături de echipă atât acasă, dar și în deplasare.
Am acordat sprijin și bisericilor din comună, indiferent de confesiune, deoarece biserica joacă un rol fosarte important într-o comunitate. Fiind sfârșitul de an, urmează să ne întâlnim în Consiliul Local pentru a hotărî noi proiecte de comun acord referitoare la investițiile viitoare în comună și pentru a stabili impozitele pentru anul viitor, unde eu ca primar voi propune a nu se majora impozitele numai acolo unde prevede legea la nivel național.
Atât eu ca primar, cât și domnul viceprimar și angajații primăriei, dorim să urăm tuturor locuitorilor comunei, Sărbători frumoase alături de cei dragi, cu multe realizări și împliniri, multă fericire și un an nou fericit !” a încheiat primarul Papp Attila Iosif.