În continuare pot fi amânate ratele – merită să o facem?
Centrul de Soluționare Alternativă a Litigiilor în domeniul Bancar (CSALB) avertizează că amânarea plății ratelor poate avea consecințe negative pentru consumatori, așa că face o serie de recomandări pentru consumatori.
În 2020, Guvernul a emis două ordonanțe care fac posibilă amânarea ratelor datorate băncilor și IFN-urilor cu condiția ca persoana care o solicită să fi fost afectată negativ la nivelul veniturilor. OUG nr. 37 și OUG nr. 227 au ajutat până acum peste o jumătate de milion de debitori, mai exact, 14,7% din totalul creditelor acordate de sectorul bancar.
CSALB recomandă ca decizia amânării să vină doar după ce consumatorii au studiat cu atenție toate consecințele acestei cereri. Chiar și sursele online specializate în furnizarea informațiilor despre credite insistă tot mai mult asupra laturii educaționale, recomandând metode alternative prin care se poate scăpa de datorii.
Motivul este că atunci când apelăm la amânarea ratelor, perioada de amânare nu echivalează cu o „ștergere” sau „înghețare” a acestora. Acele rate vor fi adăugate la suma datorată după ce reîncepe plata ratelor. Conform anumitor calcule, asta înseamnă că în cele 9 luni în care se acordă timp pentru a ne reveni va trebui să ne pregătiți pentru rate chiar și cu 13% mai mari, în cazul creditelor ipotecare, sau 6% mai mari, atunci când ne referim la creditele pentru nevoi personale.
Condițiile pe care trebuie să le îndeplinească solicitantul
S-ar putea ca decizia de a solicita amânarea a apărut deoarece nu există o altă posibilitate de a trece peste perioada de criză. În acest caz, primul lucru de care trebuie să se țină cont este că amânarea nu se poate face cu o simplă cerere. Condițiile pe care acesta trebuie să le îndeplinească restrâng numărul de posibili solicitanți.
În primul rând, clientul va trebui să ia o decizie destul de rapid – cererile vor fi luate în considerare doar dacă sunt depuse până la data de 15 martie 2021. Apoi, solicitantul va trebui să dovedească diminuarea veniturilor ca fiind o urmare a pandemiei. Poate că cea mai importantă condiție de luat în considerare este că amânarea ratelor nu are voie să depășească 9 luni cumulate în anii 2020 și 2021. Așa că dacă solicitantul a beneficiat deja de o amânare a ratelor pentru 9 luni cumulate în anul 2020, cererea nu va fi aprobată.
Alte condiții foarte important de luat în considerare, cuprinse și în modificările publicate la începutul lunii februarie în Monitorul Oficial privind condițiile de amânare: creditul a fost acordat până la data de 30 martie a anului trecut, inclusiv, iar la data solicitării suspendării obligației de plată nu se înregistrează restanțe.
Ce se întâmplă dacă problemele persistă după amânare
Amânarea cu 9 luni a plății ratelor s-ar putea în unele cazuri să nu fie suficientă pentru rezolvarea problemelor cu care se confruntă un client afectat de criză. În acest caz, incapacitate de plată și penalizările impuse de instituția creditoare pot avea consecințe majore și pe termen lung asupra bunăstării consumatorului – o situație pe care CSALB nu o recomandă și susține că trebuie evitată pe cât posibil.
De fapt, conform instituției, chiar în timpul perioadei de amânare este mai bine pentru clienți să caute activ o soluție, adresându-se CSALB pentru a solicita o negociere cu banca pe anumite aspecte ale contractului – de la dobânzi, la comisioane, monedă, sold ș.a.m.d.
Chiar dacă există diferențe majore între cazuri, rareori două cazuri fiind identice, în urma negocierilor între două părți de bună credință se poate ajunge la rezultate pozitive reale. Practic, amânarea plății ratelor ar trebui considerată ca o soluție de moment, care rezolvă doar parțial problemele financiare temporare.
Pentru a influența pozitiv modul de desfășurare a creditului pe toată durata sa este nevoie de soluții pe termen lung, precum negocierea cu banca sau IFN-ul, cu ajutorul CSALB, sau o schimbare de comportament care poate apărea doar prin informare și efort personal susținut.
Sursa: realitatea.net