Împreună, peste granițe cu Şcoala Gimnazială „Aurel Vlaicu” Arad
Poiectul Împreună pe calea cunoaşterii s-a desfășurat pe parcursul anilor 2012 -2013, lansat fiind de către Şcoala Gimnazială „Aurel Vlaicu” din Arad în martie 2012 şi finanţat în cadrul Programul de Cooperare Transfrontalieră Ungaria-România 2007-2013 (www.huro-cbc.eu) de către Uniunea Europeana, prin Fondul European de Dezvoltare Regională, completat de co-finanţarea naţionala a celor doua state membre participante în program, Ungaria și România.
Derularea proiectului Împreună pe calea cunoaşterii a fost benefică, atât pentru cele două unităţi de învăţământ implicate: Şcoala Gimnazială „Aurel Vlaicu” din Arad și şcoala parteneră din Ungaria - Şcoala Németh László – Hódmezövásárhely, cât şi pentru comunităţile din care acestea fac parte.
La baza acestui proiect a stat parteneriatul real dintre cele două instituţii şcolare implicate, acestea organizând anual activități comune între cadrele didactice și elevii celor două școli și asigurând în acest fel continuitatea și sustenabilitatea proiectului Împreună pe calea cunoașterii, încheiat în anul 2013.
Anul acesta, gazda activităților a fost Şcoala Németh László din Hódmezövásárhely, Ungaria. Astfel, în data de 23 martie 2018, 40 de elevi de la Şcoala Gimnazială „Aurel Vlaicu” din Arad, însoțiți de 6 cadre didactice s-au deplasat în Ungaria, la școala parteneră, pentru a petrece o zi împreună. Programul zilei a cuprins următoarele activități: concurs de fotografie, festival cultural artistic, întreceri sportive. Programul s-a încheiat cu depunerea unei jerbe de flori la mormântul martirului Toth Sandor, care în 1989 a murit în Arad.
Conducerea celor două instituții școlare, precum și cadrele didactice și elevii își doresc continuarea acestui parteneriat și organizarea a cât mai multe activități de acest fel, împreună.
„Datorită tradiției relațiilor de prietenie și colaborare cu Ungaria, ne dorim continuarea colaborării cu colegii maghiari de la Şcoala Németh László – Hódmezövásárhely, astfel încât să deschidem noi oprtunități de dezvoltare într-un domeniu de interes comun, și anume educația.” Director, prof. Frățilă Flavia