Impozitele și taxele locale pentru anul viitor – la transparență; vezi ce dări se majorează
Primăria a anunțat că ieri a fost pus la transparență proiectul de hotărâre cu privire la stabilirea impozitelor şi taxelor locale pentru anul 2025. „Impozitele şi taxele locale, cuantumul acestora, precum și facilitățile acordate la plata impozitelor și taxelor locale aplicabile în anul 2025 sunt cele prevăzute în Hotărârea Consiliului Local al Municipiului Arad nr. 111/28.02.2024 privind indexarea pe baza ratei inflaţiei a impozitelor și taxelor locale, precum și a limitelor amenzilor care se fac venit la bugetul local, aplicabile în anul fiscal 2025”, transmit reprezentanții municipalității.
În proiect se arată că pentru plata cu anticipaţie a impozitului pe clădiri, terenuri și mijloace de transport, datorat pentru întregul an de către contribuabili, persoane fizice, până la data de 31 martie a anului în curs, se acordă o bonificaţie de 10%.
Cu ochii pe clădirile și terenurile neîngrijite
Pe de altă parte, trebuie însă spus că se va majora impozitul pe clădirile neîngrijite aflate în intravilan după cum urmează:
a) cu 100% , pentru clădirile cu un punctaj procentual între 25,1%-30%;
b) cu 200% , pentru clădirile cu un punctaj procentual între 30,01%-40%;
c) cu 300% , pentru clădirile cu un punctaj procentual între 40,01%-50%;
d) cu 400% , pentru clădirile cu un punctaj procentual între 50,01%-70%;
e) cu 500% , pentru clădirile cu un punctaj procentual mai mare de 70,01%.
În ceea ce privește, impozitul pe terenurile situate în extravilan, se majorează astfel:
a) cu 100% pentru terenurile extravilane cultivate în anii anteriori și pe care există resturi vegetale;
b) cu 200% pentru terenurile extravilane cultivate în anii anteriori și care sunt îmburuienate;
c) cu 300% pentru terenurile extravilane cultivate în anii anteriori, îmburuienate puternic
cu tendința de a invada culturile învecinate;
d) cu 400% pentru terenurile extravilane cultivate în anii anteriori, îmburuienate puternic
cu tendința de a invada culturile învecinate, gunoaie depozitate;
e) cu 500% pentru terenurile extravilane cultivate în anii anteriori, îmburuienate puternic cu tendința de a invada culturile învecinate, gunoaie depozitate, moloz, materiale de construcție, teren devenit infertil pe care nu se mai pot desfășura activități agricole.
Iar impozitul pe terenurile situate în intravilan se majorează de asemenea cu:
a) cu 100 % pentru terenurile intravilane îmburuienate;
b) cu 250% pentru terenurile intravilane cu diverse gunoaie, moloz, materiale de construcție.
Terenurile agricole nefolosite devin curți-construcții
În cazul terenurilor intravilane (grădina casei) care sunt declarate și plătesc impozit pentru teren agricol (cultivate cu legume, pomi fructiferi, plante furajere, flori), dacă în urma verificărilor în teren nu se mai desfășoară activități agricole se vor trece din oficiu la categoria curți - construcții.
„Impozitul pe clădiri și teren se majorează în condițiile Hotărârii de Consiliu al Municipiului Arad nr. 235/2017 cu privire la aprobarea Regulamentului privind stabilirea condițiilor de majorare a impozitului pentru clădirile/terenurile neîngrijite și terenurile agricole nelucrate timp de 2 ani consecutivi de pe raza municipiului Arad”, se arată în proiectul de hotărâre.
Cote adiționale
Mai trebuie spus că impoziteleși taxele locale se ajustează cu cote adiționale după cum urmează:
1) în cazul persoanelor fizice, impozitul pentru clădirile cu destinaţie mixtă, când proprietarul nu declară la organul fiscal suprafaţa folosită în scop nerezidenţial se ajustează prin aplicarea cotei adiţionale de 50%;
2) în cazul persoanelor juridice, impozitul/taxa pentru clădirile rezidențiale se ajustează prin aplicarea cotei adiţionale de 50%;
3) în cazul persoanelor juridice, impozitul/taxa pentru clădirile nerezidențiale se ajustează prin aplicarea cotei adiţionale de 50%;
4) în cazul persoanelor juridice, impozitul/taxa pentru clădirile a căror valoare impozabilă nu a fost actualizată în condițiile Legii nr.227/2015 actualizată, se ajustează prin aplicarea cotei adiţionale de 50%;
5) impozitul/taxa pentru terenul amplasat în intravilan, înregistrat în registrul agricol la categoria de folosinţă terenuri cu construcţii se ajustează prin aplicarea cotei adiţionale de 50%;
6) impozitul/taxa pentru terenul amplasat în extravilan, se ajustează prin aplicarea cotei adiţionale de 50%;
7) impozitul pentru mijloacele de transport prevăzute la art. 470 alin.(2), (7) și (8) din Legea nr.227/2015 actualizată se ajustează prin aplicarea cotei adiţionale stabilită între 0% și 50%.
„Pentru celelalte impozite și taxe locale, cuantumul acestora este stabilit în limitele prevăzute de Codul fiscal”, se mai arată în proiect.
Intrați AICI pentru a citi proiectul de hotărâre.