Guvernul vrea plafonarea prețurilor la energie electrică. Costurile ar putea fi reglemnetate temporar – DOCUMENT
Cabinetul condus de Florin Cîțu se gândește tot mai mult plafonarea preţurilor la energie electrică pentru o perioadă de timp limitată, dar fără să fie precizată.
Guvernul vrea plafonarea prețurilor la energie electrică. Asta arată datele celui mai recent proiect de OUG pus în dezbatere publică pe site-ul Ministerului Energiei.
Proiectul de OUG are nu mai puțin de 56 de pagini şi transpune „corect şi complet” în legislaţia naţională Directiva UE 2019/944 privind normele comune pentru piaţa internă de energie electrică şi care include, printre altele, dispoziţii privind modul în care autorităţile pot interveni în stabilirea preţurilor de furnizare a energiei pentru clienţii casnici, desemnaţi vulnerabili sau nu, precum şi pentru IMM-uri.
„În scopul unei perioade de tranziţie în care să se instaureze sau să menţină o concurenţă efectivă între furnizori în ceea ce priveşte contractele de furnizare a energiei electrice şi să se ajungă la o stabilire a preţurilor cu amănuntul pe deplin eficace, bazată pe piaţă, pentru energia electrică, Guvernul, la propunerea ANRE, poate utiliza intervenţiile publice în stabilirea preţurilor de furnizare a energiei electrice către clienţii casnici şi către microîntreprinderile care nu beneficiază de intervenţii publice în stabilirea preţurilor de furnizare a energiei electrice pentru consumatorii casnici vulnerabili sau afectaţi de sărăcia energetică”, se arată în draftul de OUG.
Modificarea tarifelor la electricitate s-ar putea face zilnic, potrivit proiectului de ordonanţă.
Se introduce posibilitatea încheierii de contracte de furnizare „cu preţuri dinamice (…) care reflectă variaţia de preţ pe pieţele spot, inclusiv pe pieţele pentru ziua urmatoare şi intrazilnice, la intervale cel puţin egale cu intervalul de decontare a pieţei”.
Totodată, se introduc tranzacţiile cu instrumentele derivate pe piaţa angro, a căror absenţă a fost invocată de furnizori ca motiv al scumpirilor exagerate.
„Pentru a permite protecţia participanţilor la piaţa împotriva riscurilor de volatilitate a preţurilor pe baza pieţei, şi pentru a reduce incertitudinea referitoare la randamentul viitor al investiţiilor, produsele de acoperire a riscurilor pe termen lung sunt tranzacţionabile la bursa într-un mod transparent”.
Sursa: romaniatv.net