Guvernul a adoptat hotărârea prin care partidele îşi vor face campanie electorală pe banii statului
Dan Suciu, purtătorul de cuvânt al Guvernului, a anunţat că în şedinţa de astăzi a Executivului a trecut şi proiectul de hotărâre referitor la normele metodologice de aplicare a legii finanţării partidelor şi campaniilor electorale, prin care partidele care vor depăşi 3% din voturile valabil exprimate vor avea decontate cheltuielile pentru campania electorală. Legea este în avantajul partidelor mari care vor obţine fără dificultate peste 3% din voturile totale.
"A trecut prin Guvern hotărârea pentru finanţarea partidelor politice şi a campaniilor electorale. Sunt norme legate de finantarea part, mai multe categorii, documentul este unul destul de larg, vorbim de clarificarea surselor de finantare regimul juridic, metodologia de rambursare sau elemente care tin de sanctiunile pe care le primesc cei care incalca aceste norme. Sunt elemente detaliate de la cum sa inscrii chitantele, foile de varsamant. Sunt clarificate si inregistrarea datelor privind identitatea donatorilor. Orice donatie care depsasete 10 salarii de baza va trebui efectuata doar prin conturi bancare. cheltuielile vor fi decontate atunci cand voturile ating pragul de 3% sau daca sunt 3% la nivel de circumscriptie", a spus acesta.
Potrivit noilor reglementări, cheltuiala în campanie este rambursată de la bugetul de stat, în cel mult trei luni de la alegeri, în funcţie de numărul de voturi obţinute. În campanie, partidele pot face rost de bani de la donatori sau candidaţi, iar aceştia din urmă se pot împrumuta de la persoane fizice sau bănci.
Care sunt sursele de finanţare
Sursele de finanţare a activităţii unui partid politic pot fi din cotizaţii ale membrilor de partid, donaţii, venituri provenite din activităţi proprii, subvenţii de la bugetul de stat şi împrumuturi în bani de la persoane fizice şi juridice.
Termenul de restituire a împrumuturilor în bani nu poate fi mai mare de trei ani, cele nerestituite la termen putându-se constitui în donaţii numai cu acordul părţilor şi numai dacă nu s-a atins în anul respectiv plafonul pentru donaţii. Legiuitorul a interzis finanţarea campaniei electorale în mod direct sau indirect de către persoane fizice care nu au cetăţenia română sau de persoane juridice de altă naţionalitate decât cea română, cu excepţia finanţării de către cetăţenii statelor membre ale UE care au domiciliul în România şi deţin calitatea de membru al partidului politic la a cărui campanie electorală contribuie financiar.
O altă prevedere stipulează că subvenţia de la bugetul de stat se va vărsa lunar prin bugetul Autorităţii Electorale Permanente într-un cont special deschis de fiecare partid politic. Legea prevede că subvenţiile de la bugetul de stat acordate partidelor politice nu pot fi supuse executării silite prin poprire.
Care sunt condiţiile
La articolul 38 al legii se prevede că în ”cel mult 90 de zile de la data alegerilor pentru Cameră şi Senat, AEP rambursează partidelor politice, alianţelor politice şi organizaţiilor cetăţenilor, pe baza documentelor justificative furnizate de mandatarul financiar în cel mult 30 de zile de la data alegerilor, sumele aferente cheltuielilor efectuate în toate circumscripţiile electorale, în cazul în care partidul, alianţa politică a obţinut minimum 3% din voturile valabil exprimate”.
Dacă un partid nu a obţinut minim 3%, ”AEP rambursează numai sumele aferente cheltuielilor efectuate la nivelul circumscripţiei electorale în care acesta a obţinut minimum 3% din voturile valabil exprimate”.
Cheltuielile nu pot depăşi nivelul contribuţiilor şi au limite de 60 de salarii minine brute pentru fiecare candidat la funcţia de senator sau deputat, la care se adaugă 10 de la partid. În cazul alegerilor prezidenţiale, limita este de 20.000 de salarii minime brute.
Sursa realitatea.net