Glad Varga: „Guvernul PSD lasă nerezolvată de ani de zile o problemă urât mirositoare: Canalul Mureșel”
Situația în care se află Canalul Mureșel, abandonat de autoritățile centrale, cu toate că străbate municipiul pe o distanță de 6.500 de metri, pe unde lasă o duhoarea grea și uneori provoacă inundații, continuă să stârnească nemulțumiri printre arădeni. Deși autoritățile locale au cerut încă din 2016 să preia porțiunea de canal care străbate intravilanul municipiului Arad, pentru a putea investi, operațiunea nu a fost finalizată nici astăzi. Motivul? Lucrurile s-au împotmolit la nivel guvernamental.
În aceste condiții, deputatul liberal arădean Glad Varga a depus ieri o declarație politică în Parlament având ca temă faptul că „Guvernul PSD lasă nerezolvată de ani de zile o problemă urât mirositoare: Canalul Mureșel”.
„Canalul Mureșel a fost și rămâne, o problemă nerezolvată, mai mult, o problemă urât mirositoare, la propriu. Canalul străbate municipiul trecând prin Zona Micălaca 300 (Maranata), Podgoria, Intim, Jackson, Confecţii, Cadaş, şi iese pe lângă Aeroport. O parte din acest canal nu este intubat, iar la fiecare ploaie mai serioasă, din cauza faptului că nu este dragat şi curaţat de vegetaţie, inundă grădinile, curţile şi, uneori casele oamenilor din zonă, lucru consemnat de presa locală.
Mirosul greu de suportat pe care trebuie să-l suporte arădenii care locuiesc în apropierea canalului ce străbate municipiul pe o distanță de 6,5 kilometri, deșeurile de tot felul care sunt aruncate acolo, fapt care duce la creșterea gradului de poluare și reduce viteza de curgere a apei, după cum recunosc chiar reprezentanții Unității de Administrarea Arad din cadrul Agenției Naționale de Îmbunătățiri Funciare (ANIF), inundațiile pe care le provoacă, nu au fost de natură să-i impresioneze pe mai marii Ministerului Agriculturii să ia măsuri. Iar dacă nu vor ei să facă nimic, nu îi lasă nici pe alții să facă”, susține Glad Varga, deputat PNL de Arad.
Proiect stopat de USL
În continuare, acesta susține că în 2012 a fost inițiată o campanie de strângere de semnături care a fost urmată de realizarea unui proiect de intubare a canalului. „Venirea la putere a Guvernului USL a stopat însă proiectul cu pricina. În 2016, ANIF a curăţat o porţiune mică de canal, cuprinsă între străzile Liviu Rebreanu şi Podului, dar toată cantitatea de mâl extrasă atunci din albie a fost depozitată pe mal, iar în timp, aceasta a ajuns înapoi în canal. Tot în 2016, autoritățile locale și-au manifestat intenția să preia acea porțiune de canal care străbate intravilanul municipiului Arad, în vederea igienizării, eliminării surselor de poluare și punerii în valoare a Mureșelului”, a continuat deputatul liberal arădean.
Glad Varga menționează că în urma unei adrese primite de la ANIF, a fost întocmit un proiect de hotărâre în vederea preluării de către Primărie a canalului, proiect votat de consilierii locali municipali pe 5 octombrie 2016. Astfel, în HCLM cu numărul 326/5 octombrie 2016, se arată că: „se aprobă intenţia de preluare din domeniul public al Statului Român și administrarea Agenţiei Naţionale de Îmbunătăţiri Funciare, Filiala Teritorială Timiș Mureș Inferior, Unitatea de Administrare Arad, în administrarea Consiliului Local al Municipiului Arad, a 6.500 m din Canalul Mureșel, situat în intravilanul unităţii administrativ-teritoriale, astfel:
- km 0+000-0+490 (stăvilar A) respectiv 490 m canal deschis;
- km 0+490-0+960 (stăvilar A - CET) respectiv 470 m canal intubat;
- km 0+960-1+463 (CET-Școala Gimnazială nr. 5) respectiv 503 m canal deschis;
- km 1+463-2+126 (Școala Gimnazială nr. 5 – str. Miron Costin) respectiv 663 m canal intubat 260x410 cm;
- km 2+126-2+690 (str. Miron Costin – Barabaș Bela) respectiv 564 m canal deschis ( intubat ulterior 264 m);
- km 2+690-3+480 (str. Barabas Bela – complex Jackson) respectiv 790 m canal intubat 285x450 cm;
- km 3+480-6+500 (complex Jackson - km 6+500) respectiv 3020 m canal deschis”.
„Este oare nevoie ca oamenii nemulțumiți să iasă în stradă?”
După cum arată Glad Varga, pasul făcut în această direcție de Primărie, nu a fost urmat însă de pasul obligatoriu care ar fi trebuit făcut la nivel guvernamental. Porțiunea de canal care ar fi putut fi preluată de Primărie a rămas tot în administrarea ANIF, iar problemele de mediu nu și-au găsit rezolvarea.
„Este oare nevoie de lansarea unei petiții, de o campanie de strângere de semnături, care să le dovedească domnilor din Guvern că arădenii s-au săturat de modul în care este tratată această problemă de mediu și vor să se ia măsuri imediate? Este oare nevoie ca oamenii nemulțumiți să iasă în stradă? Este oare nevoie ca acest Guvern să plece, pentru ca lucrurile să se schimbe în bine? Eu zic că ar fi mult mai simplu ca responsabilii guvernamentali să se decidă o dată pentru întotdeauna, fie păstrează canalul, dar investesc în el, fie îl cedează Primăriei Municipiului Arad, care este gata să facă investițiile necesare”, a încheiat Glad Varga, deputat liberal de Arad.