Glad Varga: „Comisia Europeană a cerut acum opt ani ca localizarea persoanei care sună la 112 să se facă în câteva secunde”
Deputatul liberal Glad Varga susține că România ar fi trebuit să folosească acum sistem care să permită localizarea în câteva secunde a persoanei care sună la 112. Asta, dacă ar fi luat în considerare o rezoluție a Comisiei Europene din 2011.
Reacția parlamentarului arădean vine ca urmare a faptului că autoritățile de la Caracal au avut nevoie de 15 ore, pentru a afla locul din care Alexandra a sunat pentru a cere ajutor. Când au intervenit, într-un târziu, adolescenta era moartă.
„O altă dimensiune a acestei duble tragedii este cea a avertizărilor pe care le primim periodic de la Comisia Europeană şi care, de fiecare dată, sunt tratate birocratic, prin intermediul unor comunicate de presă sau puncte de vedere exprimate de autorităţile centrale, în care frecvent ni se spune că «se analizează», «este în curs de realizare», «se află în proces de aprobare interministerială», când, în fapt, responsabilii români ignoră cerinţele europene, pe care ni le-am asumat ca stat membru şi care, dacă ar fi respectate, ar duce la o însănătoşire a sistemului administrativ, de sănătate, a mediului, a traiului în România. Încă din 2011, prin Rezoluţia din 5 iulie, Comisia Europeană a atras atenţia şi a solicitat ca statele membre, deci şi România, să ia măsuri astfel încât să asigure localizarea în câteva secunde a persoanei care a apelat numărul de urgenţă 112. Au trecut opt ani de atunci şi iată că autorităţile române găsesc tardiv locul în care a fost sechestrat un copil într-o situaţie extremă, la 15 ore după apelarea numărului de urgenţă 112”, a punctat Glad Varga, deputat PNL de Arad.
Acesta susține că luna aceasta, România a primit nu mai puţin de 11 avertizări de intrare în infringement legate de eșecul sistemic în ceea ce privește monitorizarea poluării, serviciile financiare, transpunerea normelor pentru folosirea armelor de foc și migrația ilegală. „Una dintre proceduri a fost declanșată pentru neaplicarea normelor europene privind combaterea abuzului sexual asupra copiilor, a exploatării sexuale a copiilor și a pornografiei infantile. Deja răspunsurile autorităţilor române au urmat tiparul consacrat – «se va face». Până nu vom elimina această pasivitate ascunsă între hârtii, o nouă dramă este iminentă, ne paşte după colţ, iar cei mai vulnerabili sunt chiar copiii nostri”, a încheiat deputatul liberal.