GHIŢĂ CIOBANUL, denunţător într-un dosar de fraudare a fondurilor europene în care apar şi fermieri din Arad
Vă mai amintiţi de simpaticul Ghiţă Ciobanul, oierul ajuns vedetă naţională în urma apariţiei în reclame tv? Acesta nu este doar crescător de animale, actor de reclame, om de afaceri, ci şi... colaborator al DNA. Potrivit surselor G4Media, Ghiţă Ciobanul ar fi denunţător într-un dosar de fraudare a fondurilor europene instrumentat de DNA Timişoara, dosar în care apar şi fermieri din Arad.
Potrivit unui comunicat de presă al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, procurorii din cadrul Serviciului Teritorial Timișoara au trimis în judecată, în stare de libertate, dar sub control judiciar, 12 persoane. Este vorba despre crescători de ovine, medici veterinari, ingineri zootehniști, acuzaţi că ar fi încercat să fraudeze fondurile europene pentru zootehnie, prin folosirea de certificate falsificate de atestare a unei rase de ovine.
„Cei 12 inculpați au fost trimiși în judecată pentru următoarele infracțiuni:
- tentativă la folosirea sau prezentarea cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene (săvârșite sub diferite forme de participație),
- luare de mită,
- fals intelectual, fals în înscrisuri sub semnătură privată,
- falsificare a înscrisurilor în certificatele zootehnice sau în alte evidențe oficiale (din Legea zootehniei nr. 32/2019).
În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut în esență următoarea stare de fapt:
Cercetările în prezenta cauză au vizat modalitatea frauduloasă prin care mai mulți crescători de animale ar fi încercat să obțină fonduri europene nerambursabile de la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA), în cadrul schemei de Sprijin Cuplat Zootehnic (SCZ)-campania 2021, care are în vedere tocmai încurajarea procesului de ameliorare a rasei de ovine Țurcană pe teritoriul României, în acord cu strategia promovată la nivelul statelor membre UE.
Concret, în anii 2020 și 2021, cinci dintre inculpați ar fi intrat în posesia unui număr de 58 de certificate zootehnice care ar fi fost emise pe baza unor înscrisuri falsificate de medicii veterinari David Alin Cătălin și Dănescu Constantin Ionuț, de inginerul zootehnist Pascariu Lucian și de controlorul implicat în culegerea datelor genetice și performanțelor ovinelor implicate în procesul de ameliorare a rasei de ovine Țurcană. Documentele respective, emise de o asociație de crescători de ovine din județul Hunedoara, care gestionează, la nivel național, Registrul Genealogic al rasei de ovine Țurcană, atestau că cele 58 de ovine, masculi, sunt animale de rasă pură, cu toate că animalele nu existau în realitate.
Pentru «ajutorul» acordat în acest sens, inculpatul Pascariu Lucian ar primit de la unul dintre cei cinci inculpați suma de 2.000 lei.
Ulterior, certificatele respective ar fi fost vândute (900-1.000 lei/bucată) împreună cu mijloacele oficiale de identificare (crotalii) unor fermieri de pe raza județelor Timiș, Arad și Caraș-Severin care le-au folosit în relația cu A.P.I.A pentru a dovedi îndeplinirea condiției necesare de obținere a fondurilor nerambursabile (un berbec cu certificat zootehnic la un număr de 35 de femele ovine).
În realitate, fermierii nu aveau în exploatație astfel de animale de reproducție de rasă pură Țurcană”, transmit procurorii DNA.
Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Timiș cu propunere de a se menține măsurile preventive și asigurătorii dispuse în cauză.
Oamenii legii au ţinut însă să menţioneze, cum se procedează de altfel în informările de presă ale parchetelor, că „trimiterea în judecată reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.”
Sursa foto: paginademedia.ro