Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

GHIOROCUL CU NOI REALIZĂRI - învățământ, economic și turistic (FOTO şi VIDEO)

Întotdeauna Dumnezeu are grijă de oamenii buni și chiar dacă nu le răspunde rugăminților imediat, cu siguranță nu îi va uita, iar atunci când crede el de cuviință va răspunde omului ascultându-i rugăciunea. La începutul primului mandat în 2013 tânărul primar de atunci Corneliu Popi-Morodan trecând prin Chișineu-Criș spre Cluj, a văzut firma MASCHIO-GASPARDO și se ruga lui Dumnezeu să trimită și la Ghioroc un astfel de investitor deși pe atunci bugetul Primăriei era praf, cu 165 % grad de îndatorare.

GHIOROCUL CU NOI REALIZĂRI - învățământ, economic și turistic (FOTO şi VIDEO)
Comentează 0

„Am cerut lui Dumnezeu să ne dea și nouă, comunei noastre, o firmă de așa nivel, sau mai tare! Că și noi suntem fii tăi, asta ziceam! Și mă rugam să ne dezvoltăm și noi, dar pe vremea aceea era un vis, de fapt mă rugam sa pot plati datoriile comunei”, povesteşte Corneliu Popi-Morodan. Anii au trecut iar tânărul primar a reușit printr-o muncă continuă nu numai să scoată primăria din datorii ci a reușit să facă o serie de investiții mari, iar astăzi comuna Ghioroc este una dintre cele mai dezvoltate comune din Vestul țării. E adevărat că Dumnezeu nu bagă în traistă omului, însă îi dă înțelepciune și îi deschide căile spre reușită, atunci când se încrede în el. „De multe ori Dumnezeu întârzie, (spunea un preot) dar nu uită niciodată”. Iată că acea rugăciune a dat rod pentru că a fost sinceră și Dumnezeu a ascultat-o, iar anul trecut a trimis la Ghioroc unul dintre cei mai importanți industriași din Austria, care vor construi o fabrică pentru asamblat tractoare, însă pe deasupra Dumnezeu a mai trimis câțiva investitori la Ghioroc, tot ca răspuns la rugăciunile oamenilor de acolo care își doreau o fabrică de procesat legume și fructe. În tot acest timp însă, primarul și viceprimarul au muncit alături de echipa din Primărie, au inițiat proiecte, nopți nedormite și drumuri la București, au obținut finanțări și au construit, au dezvoltat și au modernizat comuna Ghioroc, iar astăzi comuna are o altă față pentru că deviza primarului este „În fiecare zi trebuie să facem ceva” și chiar se face… pentru că mereu și mereu se observă schimbarea în comună.

Despre investiţiile finalizate şi cele în lucru

Stând de vorbă cu primarul Popi Morodan Corneliu despre investițiile finalizate și despre cele în lucru, am observant în ochii dânsului mulțumirea că a mai atins un obiectiv și vor urma în curând altele. „Întotdeauna am considerat că învățământul trebuie să fie prioritar, pentru că este cheia succesului în viață, iar dacă avem copii educați vom avea o nouă generație de nădejde, pentru că vedem la tot pasul incultura, nesimțirea și un comportament jenant la mulți tineri, ceea ce arată că este un mare deficit de educație. De aceea consider că școala are o mare importanță pentru noi ca și comunitate, pentru societate. Am reușit să finalizăm lucrările de reabilitate , modernizare și dotare a Liceului «Vasile Juncu» din Miniș și pot spune că este realizat la cele mai înalte standarde, nu cred să mai fie un altul în Vestul țării la așa nivel. Este o mândrie pentru noi și țin să mulțumesc domnului viceprimar Nicolae Hedean și mai ales doamnei director Liliana Stanciu pentru implicare în tot ceea ce înseamnă Liceul din Miniș. Doamna este un om extraordinar, un om care pune extrem de mult suflet pentru școlile comunei și sunt sigur că fără implicarea dânsei, liceul nu ar fi arătat așa frumos. Vreau să o felicit și pe această cale! Chiar astăzi avem un mic eveniment «Ziua porților deschise» în care elevi de clasa a VIII-a de la școlile vecine din Șiria, Covăsânț, Sâmbăteni etc. au venit să vadă liceul nostru și dacă se vor hotârî de la toamnă îi primim cu brațele deschise să vină la noi în clasa IX-a. Vor beneficia de cele mai bune condiții de învățământ, la standard europene. Avem laboratoare foarte bine dotate, mobilierul și absolut totul e nou și modern. Avem însă mai multe proiecte în lucru așa cum este școala gimnazială pe care o reabilităm și am făcut o extindere a clădirii, mai mult pe partea tehnică, iar la final urmează dotarea cu tot ceea ce e necesar, iar la școala mică am făcut o extindere pentru grupul sanitar.


La școala gimnazială mai avem putin de lucru, mai mult pe părțile tehnice, respectiv instalația electrică, senzori de incendiu.Tot acolo avem o sală multifuncțională nou construită de capacitate mare cu 160 locuri în tribune. Este o investiție foarte necesară comunei, mai ales că momentan nu avem un cămin cultural la Ghioroc, cel vechi fiind retrocedat. Tot acolo în curtea școlii se va instala în pământ un bazin pentru apă cu o capacitate de 180 metri cubi, în care se va acumula apă pentru stingerea incendiilor, dotat cu pompe de capacitate mare, care va fi racordat la hidranți. Același sistem este instalat și la Liceul din Miniș și suntem foarte mulțumiți de el. Avem astfel un sistem de detecție a unui posibil incendiu și un sistem de stingere a incendiului care intră automat în funcțiune. Acest sistem este conceput astfel încât să intre în funcție rapid eliminând timpii până ar sosi pompierii. Tot în aceeași complex unitar avem și noua construcție a grădiniței și after-school -ul cu finanțare prin Uniunea Europeană. Și aici suntem destul de avansați cu lucrările în proportie de 80-90% construcția este finalizată, fiind în faza de finisaj, iar acum achiziționăm și dotările necesare, cu număr de pătuțuri, număr de jucării pe cap de copil, acest lucru fiind foarte important pentru a primi avizele necesare. Sperăm ca anul viitor să îi dăm drumul după ce avem toate autorizațiile, inclusiv ARACIP-ul, ținând cont de faptul că vom avea și bucătărie proprie. La after–school vom avea patru săli de clasă cu aproximativ 24 de copii fiecare. Odată ce vom finaliza aceste proiecte, vom încheia și investițiile în construcțiile pentru învățământ. Desigur că vom sprijini procesul educațional în continuare cu tot ceea ce este necesar. De asemenea pregătim și un proiect de dezvoltare a zonei turistice în care vom include lucrări de infrastructură și modernizare în jurul lacului. Includem o pistă de biciclete, un sistem de parcare modern, locuri de joacă pentru copii, însă în primul rând ne interesează structura cu tot ceea ce înseamnă apă, canalizare și căi de acces. Pe un viitor proiect al Consiliul Județean, ne vom intersecta cu pistele de biciclete, pentru că dânșii vor construi o pistă de biciclete paralelă cu drumul județean care se va lărgi între Sâmbăteni și Ghioroc, iar pista dânșilor va ajunge în central comunei Ghioroc paralelă cu drumul județean. Momenan se lucrează pe plajă, am adus nisip spălat și proaspăt, am achiziționat și în acest an 40 de palmieri din Italia, pentru că ne dorim și o zonă de promenadă pe plajă cu iluminat architectural-nocturn. De asemenea, pregătim terenul pentru extinderea numărului de căsuțe în camping pentru că sunt foarte multe solicitări pe acest segment. Se lucrează zilnic la înfrumusețarea comunei cu echipa Primăriei, dar cel mai mult lucrăm pe proiectele de investiții.

Avem depuse proiecte de asfaltare prin programul Anghel Saligny, iar la Agenția Fondului de Mediu avem două proiecte, unul pe stații de încărcare mașini electrice și unul pe reabilitarea grădiniței PN – 2 din Ghioroc și asta ar întregi tot ceea ce am gândit vis a vis de învățământul din comună. Un alt proiect depus este în parteneriat cu Liceul Tehnologic «Vasile Juncu» din Miniș. Pentru achiziația a două microbuze electrice pentru transportul elevilor în comună. În prezent avem două microbuze și un autocar propriu al Primăriei, pentru că avem 550 de elevi în școlile din comună și numărul lor va crește. Avem un calup foarte mare de proiecte depus și pe CNI (Compania Națională de Investiții) și aici menționez o sală de sport (zona parcare plajă) care este în faza de licitație și pot spune că avem déjà 8 oferte din partea constructorilor. În faze foarte avansate spre aprobare este și bazinul de înot care se va construi lângă cartierul tinerilor din Ghioroc precum și o casă de cultură nouă pentru localitatea Ghioroc (între dispensarul medical și școala gimnazială). Cele mai importante resurse le alocăm însă locurilor de muncă pentru că acest aspect este și marea doleanță a cetățenilor comunei. Prin investițiile ce se vor face în comună în ceea ce privesc fabricile, numai în zona industrială, cum este și fabrica de tractoare, vom avea cinci companii care vor începe construcția clădirilor de producție, însă mai suntem în tratative și cu alți investitori. Una dintre aceste companii va fi exact ceea ce și-au dorit localnicii respectiv o fabrică de procesat legume și fructe, care va achiziționa legumele și fructele direct de la poducători. Vreau să precizez că aceste investiții sunt private, NU sunt cu bani de la comună. Avem proiecte depuse și pe PNRR pe care încercăm să le fructificăm prin atragera de fonduri externe și realizarea altor obiective. Referitor la fabrica de tractoare, în momentul de față lucrăm la PUZ, iar lucrările efective la construcția halelor vor începe în primăvară. Fabrica va produce progresiv, începând cu 50 de tractoare pe lună și vor ajunge la o producție de 400 tractoare pe lună care se vor vinde atât în Europa cât și în Orient. Acest lucru va crea locuri de muncă dar totul va fi progresiv. Avem însă și o problemă mare cu firma de salubrizare care nu mai poate onora contractual, iar noi ca administrație prin ADI, suntem acum în situația de a rezilia contractual, însă conform legislației în vigoare a trebuit să le acordăm 30 de zile pentru remedierea situației, termen care va expira săptămâna viitoare. Este un aspect care ne revoltă și pe noi ca administrație, dar sperăm ca în cel mai scurt timp situația să intre în normalitate. Cei care au plătit taxa de salubritate, NU vor trebui să mai plătească încă odată, chiar dacă se schimbă firma de salubritate. Am fost amenințați de către firma de salubrizare că vom fi dați în judecată ca ADI pentru că nu am vrut ca administrații de comune să mărim taxa pentru gunoi către populație. Or, dacă acea firmă nu-și face treaba cum am putea noi mări taxa către cetățeni? Am vrut să achiziționăm o autogunoieră pentru comună dar nu legea nu ne permite pentru că doar firmele cu cod CAEN și licență pot fi operatori autorizați. Este singura problemă pe care o avem ca administrație, dar și acest aspect nu ține de noi ca Primărie. O să fie în curând alt operator care va colecta gunoiul din comună și sperăm ca lucrurile să intre în normalitate și pe acest segment. Legat de turism, vreau să amintesc că sezonul estival la Ghioroc pe plajă se va deschide pe data de 5 iunie cu concertul formaţiei ARMONIA, din Constanța, iar «Ghioroc Summer-Fest” va începe pe 26 iunie, însă terasele sunt deschise și acum, la fel și campingul și sala de evenimente IMPERIAL EVENTS, care este deschisă deja, putându-se organiza nunți, botezuri, aniversări etc. În maxim o lună de zile va fi funcțional și Serviciul de evidență a populației, la Ghioroc, lucru care îl dorim de mult, știm că este foarte așteptat, însă lucrurile nu depind doar de noi. Ne dorim o dezvoltare cât mai repede posibil a comunei, atât economic prin creearea locurilor de muncă aici la noi acasă, astfel încât localnicii să nu mai naveteze la Arad, cât și pe plan educațional, pentru că odată finalizat și after–school-ul, multe mămici vor putea reintra în câmpul muncii ceea ce ar întregi veniturile familiale, ducând la o dezvoltare și un venit mai mare și pe plan familial. Desigur că ne dorim totodată și dezvoltarea turismului și a serviciilor în comună și mai ales în zona lacului pentru că toate acestea, împreună cu zona industrială vor duce la o dezvoltare de ansamblu al comunei noastre. Nu pot decât să mulțumesc lui Dumnezeu pentru că mi-a ascultat acea rugăciune și iată ce ne-a dat mai mult decât am fi putut noi crede”, a declarat primarul Corneliu Popi Morodan.

Articole asemanatoare