Ghid de supraviețuire în sezonul rece
Iarna este anotimpul în care se testează la maxim capacitatea noastră de apărare și răspuns la bolile cu specific de sezon, în special pentru grupele de vârstă extreme – copiii și vârstnicii, dar și pentru gravide. De aceea, pentru a ne proteja sănătatea în sezonul rece, trebuie să respectăm o serie de reguli necesare, să înțelegem care sunt factorii de risc și să ne dezvoltăm o bună imunitate.
Dacă suntem nevoiți să ne expunem la frig atunci se recomandă îmbrăcăminte și încălțăminte adecvată și evitarea expunerii prelungite a mâinilor și picioarelor la temperaturi scăzute, pentru a ne feri de degerături. De asemenea, trebuie să evităm zonele cu gheață pentru a preîntâmpina traumatismele de genul entorse, întinderi musculare, luxații sau fracturi.
Există unele afecțiuni cronice care, neglijate în această perioadă, ne pot pune viața în pericol. Astfel, persoanele cu risc crescut de complicații ale bolilor cronice preexistente, dacă sunt expuse la temperaturi extrem de scăzute, sunt: vârstnicii, persoanele cu handicap, cele instituționalizate, adulți și copii cu afecțiuni cronice cardiovasculare, pulmonare, metabolice, renale și de imunosupresie.
“Atunci când ieșim brusc de la cald la frig organismul nostru trece în mod natural printr-o reacție de adaptare, conservând cât mai multă energie pentru a menține temperatura corpului constantă. Vasele de sange, în special arterele periferice, își micșorează diametrul (vasoconstricție), iar mușchiul inimii este suprasolicitat, pentru că este nevoit să pompeze cu o mai mare dificultate sângele.”, explică dr. Alina Teodoru, medic de familie.
Alternanța cald/rece supune inima unui efort mare de adaptare, de aceea hipertensivii, cei cu tulburări circulatorii și cei cu afecțiuni cardiace prezintă în sezonul rece un risc mai mare de a face un infarct de miocard, crize de angină pectorală sau accident vascular cerebral. Astmaticii și cei care suferă de BPOC au și ei de pătimit – din cauza frigului căile respiratorii se îngustează, astfel frecvența și gravitatea crizelor de astm cresc, iar episoadele de tuse se înmulțesc.
Citeste mai mult pe banatulazi.ro