Gheorghe Falcă: „Vom vota prin e-mail ca 37 de miliarde de euro să fie alocate măsurilor de combatere a coronavirusului”
Parlamentul Europen continuă să lucreze în folosul celor 27 de state membre. Dată fiind situația excepțională în care se află, pandemia cauzată de noul coronavirus COVID-19, europarlamentarii vor vota prin mijloace de comunicare la distanță măsurile financiare pentru combaterea efectelor economice ale crizei actuale.
„Comisia Europeană va direcționa 37 de miliarde de euro în cadrul politicii de coeziune pentru finanțarea unor investiții pentru combaterea efectelor economice ale crizei provocate de pandemia COVID-19. Urmează ca săptămâna viitoare, pe 26 martie, să se desfășoare o sesiune plenară a Parlamentului European pentru ca aceste fonduri și direcții de investiții să fie aprobate. Este vorba despre finanțarea măsurilor propunse de Comisia Europeană, măsuri prin care se dorește combaterea coronavirusului. Pentru că și la Bruxelles s-au luat toate măsurile necesare pentru a împiedica epidemia, sesiunea plenară va fi una cu foarte puțini vorbitori. În ceea ce privește votul s-a decis ca fiecare europarlamentar să voteze în format scris, printr-un e-mail. Această măsură va fi aplicată indiferent dacă parlamentarii sunt la fața locului, la Bruxelles, sau sunt în țările lor. Cât despre alocarea financiară, Comisia Europeană a transmis că statele membre vor putea concepe măsuri de sprijin ample în conformitate cu normele UE existente și vor putea decide să ia măsuri, cum ar fi subvenționarea salariilor, suspendarea plăților impozitelor companiilor, a taxei pe valoarea adăugată sau a contribuțiilor sociale. În plus, statele membre vor putea acorda sprijin financiar direct consumatorilor, de exemplu pentru serviciile anulate sau biletele care nu sunt rambursate de operatorii în cauză. De asemenea, normele UE privind ajutoarele de stat permit statelor membre să ajute companiile să facă față deficitului de lichidități și au nevoie de ajutor de salvare urgent”, a declarat Gheorghe Falcă, europarlamentar PNL.
În ceea ce privește activitatea grupului Partidului Popular European, Falcă a transmis: „Se are în vedere organizarea unei ședințe de grup prin sistem de videoconferință, o ședință care se va desfășura înaintea sesiunii plenare”.
Sesiunea plenară de la finalul lunii martie va fi considerată ca sesiune pentru luna aprilie, urmând ca Parlamentul European să decidă în luna mai modul în care va organiza o nouă sesiune plenară.