Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Gheorghe Falcă, raportor european pe Actul privind Europa interoperabilă: „Vreau ca România să fie complet digitalizată"

Eurodeputatul PNL/PPE, Gheorghe FALCĂ a fost desemnat raportor european din partea PPE, în Comisia pentru Industrie, Cercetare și Energie – ITRE, pe Regulamentul de stabilire a unor măsuri pentru un nivel ridicat de interoperabilitate a sectorului public în întreaga Uniune („Actul privind Europa interoperabilă"). 

Gheorghe Falcă, raportor european pe Actul privind Europa interoperabilă: „Vreau ca România să fie complet digitalizată
Comentează 0

În cadrul comisiei ITRE a avut loc prezentarea Actului privind Europea interoperabilă, iar din poziția de raportor am prezentat prioritățile grupurilului politic PPE. Am subliniat faptul că interoperabilitatea este unul dintre elementele cheie pentru a consolida capacitățile digitale critice ale UE și pentru a fi lider mondial în acest sector. De asemenea, transformarea digitală a administrațiilor publice se numără printre principalele priorități ale deceniului, iar statele membre investesc intens în digitalizarea administrației lor publice. Cu toate acestea, deși tot mai multe servicii furnizate de sectorul public al UE devin digitale, nivelul lor de interoperabilitate este încă insuficient.  Trebuie spus că interoperabilitatea permite organizațiilor să interacționeze în vederea atingerii unor obiective reciproc avantajoase. Aceasta implică schimbul de informații și de cunoștințe între organizații, precum universități, spitale, primării sau instituții de servicii publice prin schimbul de date între rețelele și sistemele informatice ale acestora", a explicat Falcă. 

Europarlamentarul PNL a detaliat importanța acestui Regulament în contextul în care procesele sunt automatizate, iar tehnologiile digitale devin parte a administrațiilor publice: „Este esențial ca tehnologiile digitale să comunice între ele, însă interoperabilitatea nu poate fi asigurată exclusiv prin mijloace tehnice, avem nevoie de fonduri și resursă umană și capacitate administrativă profesionistă și eficientă" 

Subliniez, încă o dată, că trebuie să furnizăm o infrastructură digitală reutilizabilă mai consolidată, cu standarde comune și blocuri digitale comune și un cadru european coerent pentru partajarea securizată și de încredere a datelor. Pentru toate acestea am solicitat și un buget mărit față de propunerea inițială a Comisiei. 

Vreau ca România să fie complet digitalizată, să acceseze toate fondurile europene disponibile și să se poată alinia la acest Regulament, iar studenții și lucrătorii români, care își desfășoara activitatea în diferite state membre ale UE să aibă acces digitalizat și automat la documentele lor personale, de muncă sau studii", a transmis Falcă

Prezentarea din comisia ITRE a fost făcută și în prezența comisarului european pentru buget și administrație, Johannes Hahn. Acesta a propus măsuri pertinente dedicate administrațiilor publice pentru realizarea digitalizării europene și a transmis că „îndeplinirea obligațiilor Comisiei prevăzute în prezenta propunere legislativă va necesita aproximativ 130 de milioane EUR între 2023 și 2027 și va fi finanțată direct din programul Europa digitală. Alocările finale vor face obiectul stabilirii priorităților de finanțare în contextul procedurii de adoptare subiacente și al acordului comitetului aferent programului respectiv. Costurile administrative ale Comisiei sunt estimate la aproximativ 2,822 milioane EUR, incluzând costurile cu resursele umane și alte cheltuieli administrative". 


Scrie un comentariu

trimite