Gheorghe Falcă: „Avem nevoie de transparență în campania de vaccinare”
Europarlamentarul Gheorghe FALCĂ (PNL/PPE) a fost raportor alternativ în Comisia pentru Petiții din cadrul Parlamentului European pe tema transparenței UE în achiziționarea și distribuirea vaccinurilor împotriva COVID-19. Parlamentarii din Comisia pentru Petiții au votat rezoluția privind strategia de vaccinare, precum și întrebările aferente vaccinării către Comisia Europeană.
„Transparența este un pilon fundamental pentru succesul Strategiei UE pentru vaccinurile împotriva COVID-19, de aceea Comisia și statele membre ar trebui să îmbunătățească transparența în ceea ce privește dezvoltarea, achiziționarea și distribuirea de vaccinuri împotriva COVID-19”, a subliniat europarlamentarul Gheorghe Falcă.
În continuare europarlamentarul PNL/PPE a punctat: „Este deosebit de problematic faptul că Comisia și statele membre au limitat din punct de vedere juridic publicarea detaliilor contractelor de vaccinare încheiate cu companiile farmaceutice, chiar dacă acestea au finanțat o mare parte a cercetării în domeniul vaccinării, au acoperit costurile inițiale suportate de producătorii de vaccinuri, au acordat o autorizație de urgență și au achiziționat vaccinuri din banii publici. În acest context, sănătatea publică trebuie să beneficieze de o prioritate mai mare. În plus, Parlamentul nu își poate exercita obligația de control bugetar fără acces deplin la contractele de achiziție de vaccinuri. Ne dorim să primim răspunsuri concrete privind: publicarea de către Comise a detaliilor contractelor de vaccinare, măsurile pe care le va lua Comisia pentru ca rezultatele studiilor clinice și protocoalele potențialelor cercetări privind vaccinurile împotriva COVID-19 să fie publicate în timp util și în mod clar, pentru a reduce reticența față de vaccinare și a combate dezinformarea. De asemenea, am solicitat Comisiei să publice o evaluare a strategiei UE pentru vaccinurile împotriva COVID-19, revizuind toate elementele în detaliu și formulând recomandări cu privire la cadrul viitoarelor achiziții comune ale UE”.
Nu în ultimul rând, Falcă transmite: „Este important ca Uniunea Europeană să continue să dea dovadă de solidaritate cu alte țări din lume, în special cu cele care fac parte din politica de vecinătate, și să sprijine eforturile de prevenire și combatere a virusului COVID19”.