Gheorghe Falcă: „Certificatul COVID19 EU restabilește libertatea de mișcare”
În plenul Parlamentului European au fost adoptate noile reglementări referitoare la certificatul COVID-19 cu 546 voturi pentru, 93 împotrivă şi 51 abţineri.
Europarlamentarul Gheorghe Falcă (PPE/PNL) a transmis: „Parlamentul European a stabilit în ședința plenară de miercuri, 9 iunie, ritmul de restabilire a liberei circulații și a unui Schengen funcțional, în timp ce continuăm să luptăm împotriva acestei pandemii. Certificatul COVID digital al UE va funcționa începând cu 1 iulie și va asigura o călătorie sigură și coordonată în această vară. Statele UE sunt încurajate să se abțină de la a impune restricții suplimentare, cu excepția cazului în care sunt strict necesare și proporționale, și este liniștitor faptul că unele emit deja certificatul”.
Europarlamentarul PNL a mai specificat: „Uniunea Europeană urmează să pună la dispoziție certificatul COVID-19 pentru toți cetățenii și rezidenții UE, precum și pentru categorii specifice de călători din țări terțe. Procedurile pentru lansarea certificatului sunt finalizate de partea Comisiei Europene, rămânând acum la latitudinea statelor membre să-l pună în aplicare în următoarele săptămâni. Certificatul va fi emis gratuit de către autoritățile naționale și va fi disponibil fie în format digital, fie pe hârtie, care conține un cod QR. Documentul va certifica faptul că o persoană a fost vaccinată împotriva COVID-19, are un rezultat recent negativ al testului sau s-a recuperat de infecția cu virusul. În practică, acestea vor fi trei certificate distincte. Un cadru comun al UE va face certificatele interoperabile și verificabile în întreaga Uniune European și va preveni frauda și falsurile. Sistemul se va aplica de la 1 iulie 2021 și va fi în vigoare timp de 12 luni. Certificatul nu va fi o condiție prealabilă pentru libera circulație și nu va fi considerat un document de călătorie, așadar libertatea de mișcare a cetățenilor europeni rămâne în continuare un drept al nostru și nu un privilegiu”.
În final, Falcă a transmis: „Statele UE sunt încurajate să se asigure că testarea este accesibilă și pe scară largă. La cererea Parlamentului, Comisia Europeană a promis să mobilizeze 100 de milioane euro în cadrul Instrumentului de sprijin pentru situații de urgență, astfel încât statele membre să poată achiziționa teste pentru a elibera certificate europene de testare COVID”.
,