Gheorghe Falcă: „Am votat o rezoluție esențială pentru o protecție mai bună a copiilor în Germania”
Europarlamentarii din comisia PETI (petiții) au votat rezoluția privind funcționarea JUGENDAMT – Oficiul Protecția Tineretului, bazat pe petiții depuse inclusiv de cetățeni români stabiliți în Germania.
„Rezoluția a fost votată cu mare majoritate, ceea ce este îmbucurător. Vorbim de o rezoluție aferentă vizitei în Germania în Noiembrie 2022 privind funcționarea Oficiului german de asistență socială pentru copii și tineret. După cum se evidențiază și în rezoluție, vizita de informare a Comisiei pentru petiții în Germania a arătat delegației că activitatea birourilor Jugendamt prezintă multiple fațete. În plus, complexitatea și sensibilitatea situațiilor familiale individuale necesită implicarea unor persoane cu o bună pregătire de specialitate.
În timpul vizitei de informare, delegația Comisiei PETI a observat o conștientizare sporită a nevoii de asistență lingvistică pentru părțile de altă cetățenie decât cea germană și a aflat că legiuitorii germani, instanțele, dar și birourile Jugendamt depun eforturi constante și continue pentru a le permite părinților străini să participe pe deplin la proceduri. Așadar, Parlamentul European în general și Comisia pentru petiții (PETI) în special respectă pe deplin delimitarea competențelor Uniunii, ceea ce, potrivit principiului atribuirii, înseamnă că Uniunea trebuie să acționeze numai în limitele competențelor care i-au fost atribuite de către statele membre în tratate pentru a atinge obiectivele stabilite în acestea. Recomandările făcute autorităților din Germania includ: - să se ia act de faptul că toate autoritățile germane competente trebuie să depună eforturi sporite și să aducă mai multe îmbunătățiri, pentru a proteja în mod adecvat dreptul copiilor cuplurilor formate din persoane cu cetățenii diferite sau cu altă cetățenie decât cea germană de a-și menține identitatea, inclusiv raporturile familiale; - să se insiste asupra nevoii unei formări adecvate pentru toți lucrătorii din serviciile sociale, dar și în mediul activității judiciare, în ceea ce privește diferențele interculturale și nevoile, în raport cu procedurile pentru îngrijirea și custodia copiilor; - să se asigure sprijin lingvistic și traducere pentru toate părțile implicate, în toate etapele unei proceduri; - să se ofere părinților de altă cetățenie decât cea germană informații complete și clare, în fiecare etapă a procedurilor referitoare la copii și cu privire la posibilele consecințe ale acestora, într-o limbă pe care să o înțeleagă pe deplin părinții de altă cetățenie, pentru a evita situațiile în care părinții își acordă consimțământul fără a înțelege pe deplin implicațiile angajamentelor lor. În final, cea mai importantă parte este comunicarea între toate părțile implicate în procesele Jugendamt”, a subliniat Gheorghe Falcă.