Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Frontiere aparate de noua agentie UE. Ofiterii vor putea interveni si in state care NU isi doresc acest lucru

Noua agentie europeana de aparare a frontierelor propusa de Comisia Europeana va permite imbunatatirea 'securitatii' la frontierele externe ale UE, a pledat marti, in Parlamentul European, comisarul pentru migratie, Dimitris Avramopoulos, relateaza AFP.
 

Frontiere aparate de noua agentie UE. Ofiterii vor putea interveni si in state care NU isi doresc acest lucru
Comentează 0

 Măsurile prezentate marți de executivul european "vor spori securitatea cetățenilor noștri", a subliniat Avramopoulos, după prezentarea acestei noi agenții, care ar număra efective permanente de circa 1.000 de persoane, potrivit Agerpres. 
  
 "Este esențial să restabilim credibilitatea sistemului nostru de gestionare a frontierelor", a insistat în fața europarlamentarilor și vicepreședintele Comisiei Europene, Frans Timmermans. 
  
 Proiectul prezentat în PE mai trebuie aprobat de eurodeputati, precum și de Consiliul UE (care reprezintă statele membre), la capătul unui proces care ar putea dura mult timp. 
  
 Dezbaterile se anunță a fi dificile, proiectul afectând suveranitatea statelor. Comisia Europeană vrea ca noua agenție, din care ar urma să facă parte gărzi de frontieră și gărzi de coastă, să beneficieze de 'dreptul de a interveni', inclusiv în state care nu își doresc acest lucru, dar numai ca ultimă soluție. 
  
 "Agenția ar urma să fie abilitată să ceară statelor membre ca ele să adopte, în timp util, măsuri de corecție", pentru a îmbunătăți situația la o frontieră externă, a precizat Comisia Europeană într-un document în care își detaliază proiectul. 
  
 Dacă "deficiențele nu vor fi corectate, agenția ar putea interveni pentru a fi luate măsuri pe teren, chiar și dacă statul membru vizat nu solicită asistență sau consideră că nu se impune o intervenție suplimentară", conform documentului citat. 
  
 Construită pe bazele agenției europene FRONTEX, noua agenție ar beneficia de 1.000 de angajați permanenți până în 2020, iar "statele membre ar trebui să pună la dispoziția sa cel puțin 1.500 de agenți de frontieră" care să poată fi mobilizați în câteva zile, precizează Comisia Europeană. 
  
 Controalele la frontiere sunt o competență a statelor membre, însă în acest an unele țări nu au reușit să limiteze afluxul de imigranți și solicitanți de azil care s-au îndreptat spre Europa și al căror număr a depășit 900.000. 
  
 Sursa Știrile Protv.ro 

Articole asemanatoare


Scrie un comentariu

trimite