Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Poliția de Frontieră a sintetizat valorile de trafic din anul trecut. Vezi câte persoane au tranzitat granița

În cursul anului 2022, prin punctele de trecere a frontierei din cadrul I.T.P.F. Oradea, au tranzitat frontiera României 11.275.478 persoane (5.611.453 persoane la nivelul județului Arad » 49% din total și 5.664.025 persoane la nivelul județului Bihor » 51% din total), cu aproximativ 24,95% mai mult față de anul anterior.  În ceea ce priveşte mijloacele de transport, în anul 2022, au fost efectuate formalităţile de  frontieră pentru aproximativ 4.981.023 autovehicule. În ceea ce priveşte situaţia generală a traficului mijloacelor de transport, se constată o ușoară creștere (aproximativ 11%) a valorilor de trafic înregistrate în anul 2022, comparativ cu anul 2021. 

Poliția de Frontieră a sintetizat valorile de trafic din anul trecut. Vezi câte persoane au tranzitat granița
Comentează 0

În cursul anului 2022 nu s-a permis intrarea în ţară unui număr de 202 persoane, ca urmare a faptului ca nu îndeplineau condiţiile legale. De asemenea, la controlul de frontieră, în  perioada de referinţă, au fost depistate 26.076 alerte de interes naţional şi internaţional, fiind depistaţi la frontieră 202 urmăriţi general şi internaţional care au fost predaţi autorităţilor competente, în vederea dipunerii masurilor legale.

Migraţia ilegală

În anul 2022, au fost depistate pe linia migrației ilegale aproape 6.000 persoane, care au acționat ilegal în zona de competență a I.T.P.F. Oradea, atât la frontiera verde, cât şi în punctele de trecere a frontierei.

În perioada supusă analizei, la frontiera „verde” au fost depistați peste 1.200 cetățeni străini în tentativă de trecere ilegală a frontierei sau în apropierea frontierei de stat.

Moduri de operare:

  1. constituirea grupurilor de migranți în zona loc. Timișoara și deplasarea acestora spre Arad sau Oradea, iar de acolo, cu mijloace de transport în comun sau taxi, până în apropierea unor localităţi din proximitatea frontierei, apoi pe jos, spre frontiera cu Ungaria;
  2. constituirea grupurilor de migranți în zona Timișoara și deplasarea acestora spre diferite parcări situate pe autostrada A1 ori spre zonele adiacente P.T.F. Nădlac II în vederea îmbarcării în semiremorcile automarfarelor;
  3. intrarea migranților legal în România în baza unor vize de muncă, iar ulterior depistarea acestora, în urma activităților de prevenire, în zona de frontieră sau încercând să treacă fraudulos frontiera româno-maghiară;

În punctele de trecere din zona de competenţă a I.T.P.F. Oradea au fost depistate peste 4.500 persoane care au încercat să treacă ilegal frontiera, ascunse în diferite mijloace de transport,  sau  prin evitarea controlului la frontieră.

Începând cu luna ianuarie 2022, s-au înregistrat creșteri semnificative ale detecțiilor în punctele de trecere ale frontierei. Se remarcă faptul că aproximativ 48% dintre migranții ascunși în mijloace de transport (3.634 de persoane) au fost depistați în P.T.F. Nădlac II, în timp ce, pe linia fraudei documentare, cele mai multe detecții au fost înregistrate în P.T.F. Nădlac II (58 persoane)  și P.T.F Curtici (41 de persoane).

Din punct de vedere al provenienței, 4.472 de migranți sunt solicitanți de azil, 1.090 provin din centrele pentru solicitanții de azil, iar 1.989 au intrat legal în România (1.887 dintre aceștia în baza unor vize pentru angajare în muncă).

În perioada analizată, la nivelul I.T.P.F. Oradea, au fost depistate peste 150 persoane care au utilizat documente de călătorie false/falsificate ori aparținând altor persoane.

Moduri de operare în P.T.F:

În cazul persoanelor ascunse în autovehicule:

  • ascunse în automarfare sau în microbuze, în spatele bagajelor/ în locașuri special amenajate;
  • ascunse pe osiile semiremorcilor;
  • ascunși pe platformele unor trenuri de marfă care transportau autoturisme

 

Ședere ilegală

Comparativ cu anul trecut, în anul 2022, numărul migranților depistați cu ședere ilegală a scăzut cu 50%, la nivelul I.T.P.F. Oradea fiind depistați peste 230 migranți cu şedere ilegală în România. În majoritatea cazurilor, aceștia au fost depistați în județul Arad sau pe raza localității Arad, în zona stației C.F.R și pe autostrada A1. De remarcat este faptul că, dintre persoanele depistate, cei mai mulţi sunt cetățeni afgani, indieni, sirieni și turci.

În anul 2022 la nivelul I.T.P.F. Oradea au fost înregistrate 299 de cazuri pe linia traficului de migranți, fiind depistați 342 de facilitatori. Comparativ cu anul trecut, a scăzut numărul facilitatorilor depistați, însă numărul migranților facilitați s-a dublat, aspect datorat faptului că aceștia utilizează aplicaţiile de hărţi ale telefoanelor mobile. Totodată, migranţii au preferat să apeleze la rețelele de traficanți de migranți, în scopul trecerii frontierei ascunși în diferite autobvehicule.

Se menține ridicată presiunea migraționistă pe frontiera româno-maghiară în jud. Arad în zonele de competenţă ale S.P.F. Nădlac II și Vărșand, iar în jud. Bihor în S.P.F. Borș I și II.

Din datele existente la nivelul inspectoratului, rezultă faptul că grupurile de migranți se deplasează, în general din Timișoara, cu diferite mijloace de transport spre frontiera româno-maghiară, migranții încearcând să treacă ilegal frontiera cu ajutorul aplicaţiilor GPS ale telefoanelor mobile sau utilizând detalii din teren, ori încearcă să se urce în automarfare.

De remarcat este faptul că migranții depistați la frontiera verde sau cu ședere ilegală au fost detectați în zona Nădlac – autostrada A1 – zonele adiacente P.T.F. Nădlac II.

 

Traficul de ţigări şi produse din tutun

Traficul cu țigarete de contrabandă și respectiv cu tutun, este prezent, în continuare, la frontiera României cu Ungaria, cantitățile mari descoperite, cât și modalitățile prin care s-a încercat introducerea/scoaterea acestora în/din țară, demonstrând faptul că acest fenomen a crescut în anul 2022.

În perioada de referință au fost înregistrate 4 cazuri de trafic ilicit cu produse din  tutun, acestea fiind înregistrate atât pe sensul de intrare, cât și pe sensul de ieșire din țară din P.T.F Nădlac II şi P.T.F.Valea lui Mihai, acestea intrând în categoria faptelor penale.

În anul 2022, la nivelul I.T.P.F. Oradea, polițiștii de frontieră au reținut în vederea confiscării 600.000 de ţigarete, iar în ceea ce privește cantitatea de tutun descoperită, aceasta a fost capturată în luna aprilie ( 28.049,5 kg de tutun), caz înregistrat pe sensul de intrare în țară la nivelul S.P.F. Nădlac II.

Este de menționat faptul că nu s-au înregistrat cazuri de trafic cu țigarete/ tutun la frontiera verde sau pe căile de comunicații în perioada de referință.

Cea mai mare captură cu tutun a fost înregistrată în luna aprilie, în P.T.F. Nădlac II, când un cetățean bulgar (însoțit de un conaţional) a încercat să scoată din țară 22.240 kg de tutun pentru narghilea, în valoare de aproximativ 2,9 milioane de euro, pentru care nu avea documente de proveniență. Întreaga cantitate de tutun a fost ridicată în vederea continuării cercetărilor, iar pentru persoanele în cauză s-a întocmit dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunilor din categoria Contrabandă și fraude vamale, respectiv Infracțiuni economico-financiare.

Se remarcă faptul că, în majoritatea cazurilor de trafic cu tutun și produse din tutun descoperite în anul 2022, țigaretele și tutunul au fost ascunse în autovehicule, în locașuri special amenajate și în cutii de carton, modurile de operare fiind următoarele:

  1. plasarea pachetelor de țigarete în interiorul compartimentului marfă acoperit cu prelată, într-un locaș special amenajat din placaj de lemn sau în spatele unui paravan amenajat în acest sens de către șofer;
  2. plasarea acestora în diverse locuri în autovehicule;

Comparativ cu anul 2021, atât numărul cazurilor de trafic ilicit cu țigarete, cât și cantitatea de țigarete înregistrează un trend substanțial descendent, iar în ceea ce privește traficul ilicit cu tutun și produse din tutun, se remarcă o creștere a numărului de persoane implicate și implicit a cantității confiscate.

 

Traficul internațional cu autoturisme furate

În cursul anului 2022, la nivelul I.T.P.F. Oradea au fost descoperite 42 autovehicule furate în valoare totală de  5.933.724 milioane  lei (aprox. 1.186.700 EURO), fiind întocmite 41 de dosare penale și cercetate penal 44 persoane. Cele mai multe detecții au fost înregistrate în P.T.F. Nădlac II (15 cazuri), P.T.F. Borș I (10 cazuri), P.T.F. Borș II (4 cazuri) și P.T.F. Nădlac I (6 cazuri).

Din analiza datelor existente, reiese că, în majoritatea cazurilor, a fost folosită frauda la firmele de asigurări, proprietarii de drept vânzând autovehiculele către persoane de încredere cu prețuri mai mici decât valoarea lor reală, stabilind un termen de declarare a furtului. De obicei, acel termen este suficient pentru transportarea, revinderea și ulterior chiar și înmatricularea acestor autovehicule în alte state.

Prevenirea si combaterea infracționalității contra mediului

Un alt obiectiv este asigurarea protecţiei mediului şi sănătăţii populaţiei, faptele ce constituie infracțiuni sunt specifice frontierelor externe ale Uniunii Europene (se face referire în exclusivitate la exportul / importul deșeurilor).

Având în vedere faptul că I.T.P.F. Oradea are misiunea de a asigura supravegherea frontierei și controlul trecerii acesteia cu Republica Ungaria (frontieră internă UE), iar la nivelul jud. Arad și Bihor funcționează 4 puncte de trecere a frontierei prin care sunt permise transferurile de deşeuri şi mărfuri/bunuri second-hand (acestea fiind P.T.F. Nădlac II și P.T.F. Borș II (rutier) și P.T.F. Curtici și P.T.F. Episcopia Bihor feroviar), activitatea specifică domeniului în cauzăse derulează prinacțiuni în comun cu Garda de Mediu. Acestea constau în verificarea, în special pe sensul de intrare în țară, a mijloacelor de transport marfă suspectate că transportă deșeuri și dispunerea de către lucrătorii Gărzii de Mediu a măsurilor legale ce se impun (ex. nepermiterea intrării pe teritoriul României, sigilarea până la destinație și permiterea intrării).

În anul 2022 la nivelul ITPF Oradea au fost efectuate solicitări către Garda de Mediu în vederea efectuării de controale pe sensul de intrare în România, fiind 145 de transporturi de bunuri considerate deșeuri, care nu indeplineau condiţiile legale de intrare în ţară.

Cantitatea totală de deșeuri înapoiată pe teritoriul statului vecin a fost de aproximativ 2.000 de tone, cele mai multe cazuri înregistrându-se la Sectorul PF Borș unde au fost depistate aproape 1.700 de tone.
 

 


Scrie un comentariu

trimite