FOTO | O familie din Sebiș confecţionează butoaie de vin pe care le exportă în ţări de pe cinci continente
O familie din judeţul Arad confecţionează de patru generaţii butoaie din stejar pentru vin sau alte băuturi alcoolice, iar dacă în trecut avea comenzi locale pentru câteva bucăţi pe lună, acum exportă peste 200, în ţări de pe cinci continente, afacerea lor ajungând la sute de mii de euro pe an.
"Un vin de calitate merită un vas de calitate în care să fie păstrat, adică un butoi din lemn de stejar, care îi va da o aromă specială" - este vorba unui dogar arădean, care confecţionează butoaie pentru viticultori din toată lumea, transmite corespondentul MEDIAFAX.
Marinel Avram, din localitatea Sebiş, a învăţat meserie de la tatăl său - Beniamin Avram - şi a început să confecţioneze butoaie pentru vin încă din adolescenţă, iar acum are un atelier în care lucrează împreună cu soţia sa, Sanda, cei doi fiind nevoiţi să-şi angajeze şi câteva ajutoare, pentru că numărul comenzilor a crescut de la un an la altul.
Dacă în urmă cu două decenii soţii Avram produceau cinci butoaie pe lună, doar pentru localnici, acum confecţionează peste 200, iar aproape toate sunt pentru clienţi din străinătate, respectiv din ţări de pe cinci continente.
Marinel şi Sanda Avram spun că în 2004 şi-au făcut firmă, pentru a-şi putea extinde activitatea, după ce de ei a auzit un prestigios viticultor din Podgoria Rioja, care a vrut să le cumpere butoaiele. Aşa au început să-şi achiziţioneze echipamente şi să angajeze câţiva oameni, pentru a face faţă unei comenzi de 800 de butoaie de 225 de litri, livrate în doi ani în Spania.
Ulterior, comenzile au început să se înmulţească, venind din diferite colţuri ale lumii, astfel că producţia a ajuns la peste 2.200 de bucăţi pe an. Aproape toate sunt livrate în afara graniţelor, în Franţa, Spania, Argentina, Israel, Austria, Australia sau Africa de Sud.
"Butoaiele din lemn de stejar sunt destinate învechirii vinurilor şi a altor băuturi alcoolice. În Franţa, livrăm de câţiva ani, dar clientul le foloseşte doar doi ani, pentru că atât timp există în lemnul de stejar aroma specială pe care o primeşte vinul. După aceea, o parte dintre butoaie le răscumpărăm, le recondiţionăm şi le vindem altor clienţi din Franţa şi Spania, care le folosesc pentru păstrarea coniacurilor", explică arădeanul.
La confecţionarea butoaielor, soţii Avram folosesc doar lemn de stejar provenit din vestul ţării, susţinând că are calităţi care îmbunătăţesc aroma vinului.
"În toţi aceşti ani am încercat să ne perfecţionăm cât mai mult şi să dezvoltăm acest meşteşug. Modul de prelucrare a butoaielor este atât manual, cât şi mecanic, dar necesită o mare măiestrie. Putem zice că acest meşteşug se ridică la rangul de artă, deoarece butoaiele au o importantă influenţă asupra calităţii vinului. Noi folosim un soi de stejar din vestul României, mai ales din zona Sebişului, pentru aroma specială pe care o are", spune dogarul.
Arădeanul afirmă că butoaiele din stejar sunt cele mai apreciate de viticultori pentru că favorizează procesele de oxidare datorită porozităţii.
Citește continuarea pe MEDIAFAX