FOTO | Castelul Săvârșin, o bijuterie arhitecturală, după investiții de un milion de euro. A fost restaurat după jurnalul Reginei Elena
Lucrările de restaurare a Castelului Regal Săvârșin au fost încheiate după opt ani, recepția având loc marți după-amiază. Au fost prezenți principesa moştenitoare Margareta, principele Radu, primarul comunei Săvârșin, Ioan Vodicean, angajați ai domeniului regal și alți invitați.
Cu această ocazie, principesa moștenitoare a declarat că restaurarea a avut loc după informațiile oferite de jurnalul Reginei mamă Elena.
”Castelul are spiritul reginei, spiritul regelui, este un loc istoric și vrem să rămână așa (...) Este o splendoare și suntem mândri că putem să lăsăm ceva pentru viitor, de foarte mare calitate, realizat de oameni care au pus suflet în această muncă și le mulțumesc în numele tatălui meu, regele Mihai”, a declarat principesa.
Aceasta a adăugat că după ce imobilul a fost confiscat, la mijlocul secolului trecut, totul s-a furat și a fost nevoie de ajutorul unor localnici, care au donat obiecte vechi, pentru a se reconstitui aranjamentul interioar original.
”Totul a fost furat, absolut totul, dar sunt săteni care ne-au donat, mai o masă, un scaun, o oglindă și, încet-încet, am găsit lucruri vechi, iar dacă nu au existat, le-am copiat (după modelele originale – n.r.)”, a explicat principesa.
Un ceas adus de la Florența, de la Regina mamă Elena, este cel mai vechi obiect din castel, dar mai există și o poartă din lemn din jurul anului 1500.
Principesa a spus că tatăl său, regele Mihai, a supravegheat de la distanță derularea lucrărilor și a oferit informații despre cum arătau interioarele pentru a putea fi reconstituite.
”Regele a văzut fotografii cu fiecare etapă a lucrărilor. Era foarte interesat și ne spunea ce nu arată ca atunci. Garajul, el a venit și ne-a spus cum trebuie să arate. Ne-a ajutat foarte mult cu informații”, a spus principesa moștenitoare Margareta.
Reprezentantul firmei care a executat lucrările, Cornel Dorofte, a declarat că a fost îndepărtat un strat de pământ din jurul castelului, astfel încât acesta pare acum mai înalt cu 90 de centimetri.
”Lucrarea a fost foarte complexă. S-au aplicat doar tehnologii vechi, astfel încât castelul să rămână la felul în care arăta în urmă cu peste o sută de ani”, a declarat Dorofte.
Familia regală nu a permis accesul invitaților și presei în castel, spunând că e o reședință privată, și nici nu a oferit informații despre valoarea lucrărilor.
Totuși, surse din cadrul administrației locale afirmă că pe documentul de recepție a lucrărilor scrie că au fost investitiți 4.848.557 lei, adică peste un milion de euro, bani proveniți, în mare parte, din donații.
Reprezentanii Casei Regale spun că domeniul exterior al castelului va fi deschis publicului începând de anul viitor.
Inaugurarea a fost urmată de o demonstraţie în aer liber a Asociaţiei Române de Aeromodelism, care a avut loc pe peluza din faţa castelului.