Flori de sînziene la Bîrsa - ediția XI-a
Bîrsa a fost duminică, 6 august, în mare sărbătoare deși canicula și mai apoi ploaia au jucat feste tuturor celor prezenți pe „râpă” la sărbătoarea satului, însă bîrsanii și nu numai ei, s-au adunat în număr mare la serbarea pregătită de primărie.
„Flori de sânziene” este o sărbătoare cu tradiție la Bîrsa, este de fapt sărbătoarea câmpenească a bîrsanilor și una dintre cele mai frumoase din județul Arad. Se știe că la Bîrsa (și Tauț în trecut) erau cele mai frumoase sărbători câmpenești, cu artiști de marcă.
Bîrsa nu s-a lăsat mai prejos nici în acest an, totul a fost organizat de viceprimărița Luminița Toma, așa cum spunea primarul Avram Ciev. Programul a debutat la orele 13 când primarul a declarat deschisă sărbătoarea.
Fanfara Bisericii Ortodoxe din Almaș a fost cea care a deschis programul artistic, urmată de „Călușarul din Aldești” , un ansamblu care a luat ființă în urmă cu 138 de ani și care de atunci duc an de an tradiția mai departe cu mândrie. Ansamblul de dansuri „Aldeșteana” din Aldești a urcat pe scenă cu interpreții Maria Condea și Teodor Coraș. Au urmat ansamblul de dansuri „Spicul grîului” din Beliu, (coordonator Teodor Sebeșan) sprijiniți de primarul comunei Beliu, domnul Horhat-Coraș Emanuel, care este mereu alături de acești copii minunați .
Au urmat cei din ansamblul de dansuri „Țarinuța” din Bocsig urmați pe scenă de doi soliști vocali de pe plaiurile Maramureșului, Ionuț Bledea și Diana Cîrlig, acompaniați de formația „Frații Șandru” care la rândul lor au solist pe Florin Șandru. Ansamblul de dansuri „Junii Socodorului” au urcat apoi pe scenă cu solista colaboratoare Sîrb Teodora.Iată că există o bună colaborare între comune , lucru care aduce un schimb cultural și de prietenie între tinerii comunelor. De la Secaș de lângă Gurahonț a venit Maria Creț, o solistă care aduce cu drag cântece de pe Valea Crișului Alb și Bihor. Ansamblul „Șiriana” din Șiria, coordonator Viorel Popa au fost prezenți pe scenă la Bîrsa împreună cu interpreta de muzică populară Adriana Crișan de la Tauț. Ansamblul de dansuri „Pădureanca” din Chisindia nu mai are nevoie de prezentare pentru că la fel ca „Druscelile”, sunt cunoscuți în județul Arad. De curând au fost preluați de instructorul coordonator Ioan Todica, un as al jocului popular de pe Valea Crișului Alb. Soliști vocali Roxana Negru și Diana Mihuț.
Ansamblul de dansuri „Druscelile din Bîrsa” este unul dintre cele mai bune ansambluri de dansuri din județul Arad la ora actuală, fiind instruiți de neobositul Ioan Todica, iar soliste vocale sunt Roberta Tomșa (deși este doar o copilă) care colaborează deja cu Rapsozii Zărandului, conduși de domnul Petrică Pașca.
Cornelia Vid, o interpretă de valoare a cântecului popular din zona Aradului, a interpretat câteva frumoase piese, una fiind dedicată domnului Ioan Ban (Belu) din Bîrsa, (piesă care i se potrivea de minune după cum spune soția dânsului, iar „vinovați de surpriză” sunt Dorin Bodea și Mihaela Suciu), Piesele Corneliei Vid au fost interpretate pe scenă alături de tinerii din ansamblul „Druscelile din Bîrsa”.
Mădălina Matcău este o altă interpretă care mereu este pe scenă alături de dansatorii de la Druscelile și care de fapt este și dansatoare în cadrul ansamblului. „Ștabul de la Bîrsa” ....... o raritate astăzi deși în trecut fiecare sat avea ștab, însă iată că la Bîrsa se mai păstrează o astfel de formație muzicală, ducând tradiția muzicii de altă dată cu cel puțin o generație înainte, un lucru frumos și de admirat pentru că în ciuda tehnologiei, acești oameni nu au abandonat felul de a cânta al anilor 60-80. Cornelia Căprariu Roman o altă solistă de valoare a încîntat publicul cu piese din zona Șiculei acompaniată de Rapsozii Zărandului. Invitat de onoare la Bîrsa , a fost Marius Ciprian Pop, acompaniat de ansamblul „Rapsozii Zărandului” conduși de maestrul Petrică Pașca iar prezentator a fost Mihaela Suciu de la Oradea , o fiică a satului Bocsig.