Fii satului Bodrogu Vechi s-au reîntîlnit la a III-a Ediție
Unul dintre cele mai emoționante momente din viața oamenilor este revederea cu cei dragi după o perioadă mai îndelungată. Este un moment cînd bucuria sufletească este amestecată cu lacrimi, care ne curg pe obraji fără să vrem, iar prin fereastra sufletului ne trec tot felul de amintiri legate de acei oameni dragi, amintiri pe care am crezut că le-am uitat și totuși ... ele ne trec prin fața ochilor de parcă ieri s-au întîmplat. Cînd e vorba de perioada copilăriei ... acolo în sătucul nostru drag, amintirile ne năpădesc de-a dreptul, pentru că din copilărie omul are cele mai multe și frumoase amintiri, iar acea perioadă este un lucru sfînt pentru fiecare dintre noi. Copilăria la țară a fost și este un privilegiu pentru noi cei care am crescut acolo, cu bune și mai puțin bune, însă faptul că am crescut la țară ne-a călit pentru viață, dar în același timp ne-a făcut să înțelegem că o comunitate mică este ca o familie, și acum...după ani și ani de zile, fii satului se reîntîlnesc cu același drag ca în zilele copilăriei cînd umblam desculț în zilele de vară pe ulița din sat sau mergeam prin omăt, colindînd din casă în casă în pragul frumoaselor sărbători de iarnă.
Aceste lucruri au legat pe vecie o prietenie de suflet între noi fii satelor, iar atunci cînd sună telefonul și ești invitat la sărbătoarea satului, inima tresaltă de bucurie și îți dorești parcă să zbori pînă acolo pe ulița copilăriei tale. Atunci din cămara sufletului răsar amintirile, una după alta .... și faci cum poți și mergi ,,ACASĂ,, fie și de la sute de km depărtare pentru că ceva dinnăuntru îți va spune mereu ,,Vino, te așteptăm cu drag,,. Reîntîlnirea întotdeauna parcă e un vis frumos și lacrimi de bucurie izbucnesc tuturora amestecate cu îmbrățișări și iar lacrimi, apoi povești frumoase se deapănă parcă una după alta, cu năzbîtii și întîmplări din copilărie.
Duminică, de ,,Sfînta Maria,, Fii satului Bodrogu Vechi au sărbătorit cea de a treia ediție a întîlnirii cu satul și copilăria lor. Acolo sub stejarii bătrîni unde odinioară se ținea jocul duminica , unde fete și flăcăi se prindeau în horă, acolo se reîntîlnec în fiecare an fii satului Bodrog, cu anii lor din copilărie petrecuți în casa părintească, cu amintirile frumoase din acei ani, amintindu-și de slujba de duminică dimineața de la Mănăstirea Bodrog, după care treceau înapoi Mureșul cu ,,luntrița,, și sub acei stejari se prindeau în horă pe ritmul muzicii de atunci frumoșii flăcăi și fete. Iată că acum, de Sfînta Maria, așa cum este obiceiul s-au întîlnit din nou fii acestui sat, unii plecați departe, la București sau Caraș Severin, fiecare pe unde soarta i-a purtat în viață, însă nu au uitat că ,,ACASĂ,, pentru ei înseamnă Bodrogul Vechi. Au avut și invitați din județul Timiș și Caraș dar în același timp au fost și invitați specili din Uzdin (Serbia) din Banatul Sîrbesc, frați de ai noștrii care vorbesc același grai cu noi, care au venit aducînd cu ei și o frumoasă expoziție de port popular din zona Banatului Sîrbesc. Acești oameni au răspuns cu drag invitației domnului Rancu Gheorghe un fiu al satului, plecat de mult din satul natal și stabilit la Șopotul-Vechi în Caraș Severin (aproape de Rudărie). Dînsul de profesie este dascăl, este Cetățean de onoare a orașului Uzdin din Serbia și în același timp se preocupă de problemele Românilor din diaspora, din Serbia și Bulgaria.
Programul zilei a început cu slujba de Sfînta Maria la Mănăstire Hodoș-Bodrog, continuînd cu o frumoasă expoziție etnogragică. În jurul orei 12 au ajuns oaspeții iar la ora 13 a avut loc la troița dintre stejari parastasul de pomenire a Bodroganilor trecuți la cele veșnice și sfințirea plăcii comemorative a eroilor căzuți în cel de al II-lea război mondial, placă care s-a adăugat celei din primul război mondial. S-a decenat și titlul de ,,Fiu al satului Bodrogu Vechi,, doamnei Florica Cîndea, Domnului Florian Moș și Domnului Răzvan Maier, apoi a fost un moment de socializare între cei prezenți și un moment cultural al revistei ,,Almăjul,, număr aniversar prezentat de domnul Rancu Gheorghe-Bodrog (Bodrog este nume pe care dînsul și l-a adăugat în amintirea faptului că este Bodrogan) și lansarea unei cărti de bucătărie a doamnei Delia Chevereșan, care cuprinde rețete culese și alese din satul Bodrogul-Vechi, intitulată ,,Tăiței și Aluaturi,,. De admirat este faptul că în doar două luni această carte a văzut lumina tiparului și nu putem decît să mulțumim acestei doamne cu suflet mare, care trăiește în inimă cu dragoste pentru locurile natale și pentru gastronomia locului, dînsa fiind și inițiatoarea acestei frumoase sărbători sprijinită binențeles de Primăria Pecica. Apoi ansamblul de dansuri,,Păstrătorii tradiției,, din Pecica și diverși soliști de muzică populară au încîntat pe cei prezenți cu dansuri și cîntece din zonă și din zona Banatului. De asemenea la festivitate a avut un moment aparte și corul Cantarad și profesorul Paul Krizner împreună cu cîțiva tineri care au interpretat cîteva pricezne frumoase, ducînd parcă cu ele amintirea de părinții plecați la ceruri și de locurile natale de pe frumosul mal al Mureșului.
Dorin Bodea