Sărbătoarea plăcintelor la Căsoaia
Sărbătoarea plăcintelor întinse de la Căsoaia a devenit deja o tradiție în județul Arad, pentru că aici, la poalele Highișului, în satele comunei Târnova și nu numai, din cele mai vechi timpuri femeile pregăteau plăcinte întinse cu brânză de vacă sau de oaie, plăcinte întinse cu varză, cu măr, cu dovleac sau vișine pe care le coceau în duba sobei sau în cuptorul de pită încă încins după ce scoteau pita proaspătă. Sunt și astăzi familii care nu concep o sărbătoare sau chiar sfârșit de săptămână fără plăcintă întinsă pe masă, ori atunci când au musafiri de la oraș. Dar dincolo de aceastea trebuie să amintim faptul că această sărbătoare a luat ființă cu sprijinul Centrului Cultural Judeţean Arad și a Consiliului Județean care sprijină mereu acest eveniment.
De altfel este foarte benefic din punct de vedere cultural și social atât pentru gospodinele comunei Târnova, cât și pentru musafirii veniți pe aceste meleaguri, pentru că astfel au ocazia nu numai să socializeze unii cu alții, ci mai mult, femeile au ocazia de a împărtăși între ele din tainele gastronomiei.
Concurenţă tacită
De altfel pe toată Valea Crișului (mai ales) este o concurență tacită în ceea ce privesc preparatele gastronomice sau de ce nu, cea a dulcețurilor cum este dulceața de nuci verzi (o delicatesă) și cea de ardei iute care se prepară în zona Almașului. Desigur că nici gospodinele de pe Valea Mureșului nu se lasă mai prejos, de aceea cred că este foarte bine venită o astfel de sărbătoare a plăcintelor, iar locația aleasă este pe măsură , pentru că nu se putea alege o locație mai bună decât tabăra de la Căsoaia.
Este de apreciat inițiativa Centrului Cultural Județean Arad care a invitat mai multe primării din județul Arad să ia parte la acest frumos eveniment, astfel că o serie de unităţi administrativ teritoriale de pe Valea Crișului și a Mureșului s-au întâlnit la Căsoaia. De asemenea și etnicii slovaci de la Nădlac au fost prezenți la Căsoaia cu ,,găluște slovăcești,, iar Primăria de la Șimand a venit cu un adevărat arsenal gastronomic. De remarcat prezența Primăriei Ineu care au adus nu numai plăcinte întinse (inclusiv cu orez), dar a venit și cu renumitul plimez care se face la Ineu, iar Sebișul a preparat la fața locului acele gogoși și plăcinte moțești bine cunoscute. Primăria Hălmagiu, a adus renumita plăcintă de Hălmagiu şi un vinars bun de pară. Comuna Gurahonț s-a prezentat impecabil, cu un sortiment bogat de plăcinte, care mai de care, așa ca la Gurahonț și Iosășel. De asemenea și Primăria Almaș a adus un bogat sortiment gastronomic, iar la anul viitor îi rugăm să vină și cu acea dulceață deosebită de nuci verzi. Cei de la Primăria Dieci s-au prezentat foarte bine, și aici trebuie amintit că fiecare primărie și-a prezentat atît obiceiurile cât și tradițiile locale.
Orașul Sântana prin Forumul Democrat German a fost prezent cu un stand unde au fost expuse piese din costumul popular german, iar Vatra Etno-Floclorică din Comlăuș au prezentat atât piese din portul popular local, cât și fotografii vechi din anii ́40 cu veșminte din acea perioadă. Reprezentanții Comunei Vărădia de Mureș au adus cu dânșii delicioasele plăcinte cu mac, cu rahat și brânză dulce, dar au mai adus ceva. Au adus și portul popular din Slatina de Mureș prin d-na Voica Maxinan.
A fost ruptă bariera munţilor
Cred că venit timpul ca cei din Valea Mureșului și cei din Valea Crișului să se apropie mai mult, în ceea ce privesc tradițiile, portul popular și de ce nu o socializare mai bună.
Odată cu deschiderea drumului Julița-Mădrigești a fost ruptă bariera munților, care au ținut departe unii de alții oamenii acestor văi. În curând se va deschide drumul Slatina de Mureș-Groșii Noi, prin dealul ,,Rușciu,, care va scurta drumul spre Bârzava cu cel putin 16 km, apoi se preconizează un alt drum care va deschide culoarul Bârzava – Nadăș, iar dacă s-ar mai face un mic efort de vreo 5 km s-ar putea continua prin Minișel-Văsoaia, deschizându-se celor de pe Valea Mureșului și nu numai drumul spre Moneasa mult mai ușor, astfel dezvoltându-se considerabil și turismul.
Pe săturate
Revenind la ale noastre și cei din comuna Conop s-au pregătit pentru acest eveniment foarte bine, apoi cei din Bârzava și Tauț la fel (vezi foto), iar comuna Târnova ca și partener al acestui eveniment a venit cu plăcinte întinse pe săturate. Cei din Primăria Târnova, s-au îngrijit ca plăcinta să fie pe săturate și pentru toată lumea ca „lă Târnova pă vremurile de demult” și de asemenea trebuie să felicităm cele trei fete deosebite care și-au făcut treaba impecabil. Felicitări Georgiana Bărcăuan! Felicitări Teodora Deta și Gabriela Feier pentru efortul depus!
Mai târziu au ajuns și copiii din ansamblul de dansuri Junii cetății Dezna, sub directa supraveghere a „mamelor” Giorgiana Clonoschi și Livia Confideratu, precum și a instructorului. Copiii au prezentat o frumoasă scenetă în aer liber, au prezentat dansul și costumul popular local ducând cu ei frumoasa tradiție și obiceiurile populare din valea Deznei.
De asemenea copiii din Prunișor împreună cu părintele paroh au prezentat o scenetă cu obiceiuri locale de la Prunișor, sat aparținător orașului Sebiș.
Pe platoul din curtea taberei Căsoaia au fost prezenți și câțiva agenți comerciali cu mici, bere, sucuri, astfel încât cei prezenți să nu ducă lipsă de nimic.
Lansare de carte şi expoziţie de pictură
Cele care au coordonat bunul mers al evenimentului au fost Ioana Engelhardth, directorul Centrului Cultural Judeţean Arad și consilierul județean Simona Stan.Mii de mulțumiri și administratorului taberei Căsoaia și Casa Verde - Petrică și Cornelia Cleuța pentru tot ceea ce înseamnă buna administrare și deosebitul efort pentru ca oaspeții să se simtă ca acasă, fapt care a fost remarcat de câțiva dintre expozanți. De asemenea președintele CJ Arad, Iustin Cionca, și vicepreședintele Ionel Bulbuc au fost prezenți la eveniment, iar europarlamentarul Gheorghe Falcă a fost prezent la rândul său, salutând inițiativa Centrului Cultural Județean, referitor la acest festival.
De asemenea a avut loc și o lansare de carte și o expoziție de pictură, în sala de conferințe a clădirii Casa Verde – Căsoaia. Programul folcloric a fost asigurat de orchestra RAPSODIA, condusă de maestrul Vasile Rus, iar soliști vocali au fost Daniela Han, Vlad Șerban, Alexandru Pop, Cosmina Brădean, invitat special fiind Tudor Furdui Iancu. În ceea ce priveşte prezentatoarea, aceasta a fost Cosmina Brădean.
Mai trebuie spus că au avut loc și activități pentru copii și pictură pe față, artizanat etc.
Iată că atunci când se pune suflet și dăruire se pot face lucruri frumoase și acolo unde odată nu se întâmpla nimic, iată că acum se fac lucuri frumoase care țin de tradiția și obiceiurile locului.