Festivalul de științe umaniste de la Arad - IV
În seara de joi, 19 aprilie, sub genericul ROMÂNIA URMĂTORILOR 100 de ANI, la Cinema ARTA a început Festivalul de științe umaniste de la Arad, ajuns în acest an la cea de a IV-a ediție.
Invitații primei zile de festival au fost doi universitari clujeni, eseistul Adrian Papahagi, care a conferențiat pornind de la tema ”Avem o țară. Cum procedăm?” și cunoscutul sociolog Vasile Dâncu, cu o expunere intitulată ”Un viitor care se încăpățânează să nu vină” și alimentată copios cu date statistice. La final Vasile Dâncu a răspuns cu amabilitate și profesionalism la întrebările venite din public.
Iar dacă ziua de joi a fost una a discursurilor teoretice, după-amiaza de vineri se anunță a fi una cu mult mai furtunoasă, căci va demara, tot la Cinema ARTA, la ora 18,30 cu o DEZBATERE PUBLICĂ: ”Între imperfect și mai mult ca prezentul. parcursul geopolitic al României în următorul secol.”
De la ora 20,00 va urma Sever Voinescu (redactor șef ”Dilema Veche”) cu un subiect la fel de incitant: ”Încercarea Brâncuși - ceva prea dificil pentru România.
Vasile Zărăndan
P.S. Și un mic detaliu... dar cum nemții au un proverb: "Der Teufel steckt im Detail" (Dracu se ascunde în detalii), se cuvine a preciza faptul că, deși Vasile Dâncu a prezentat-o de mai multre ori aseară pe Herta Müller ca fiind scriitor român, ea este, de fapt, scriitor german, pentru motivul că și-a scris opera în limba germană. Adică limba în care îți scrii opera literară determină cărei literaturi îi aparții. Eugen Ionescu este dramaturg francez, deoarece și-a scris teatrul în franceză, iar Mircea Eliade, deși a trăit o viață de om în Statele Unite și și-a scris lucrările științifice în engleză, povestirile și romanul ”Noaptea de Sânziene” le-a scris în românește, deci este scriitor român. Un exemplu și mai clar este Paul Celan (Pavel Ancel), care a trăit la Cernăuți, București și Paris (nu și în Germania), dar scriindu-și poezia exclusiv în germană, este considerat unul dintre cei mai importanți poeți nemți ai secolului XX.