Festivalul de Literatură „Ștefan Aug. Doinaș”, ediția a IX-a, la Arad
Cea de-a IX-a ediție a Festivalului de Literatură „Ștefan Aug. Doinaș” SAD, 2023, se desfășoară la Arad, cu o temă actuală: Despre literatură, război și „limba moldovenească”.
Așa cum ne-a obișnuit, festivalul abordează în fiecare an un subiect important pentru public. Evenimentul nu se încadrează într-un tipar de gen, apartenență la anumite grupări literare, sau de generație, și nu este afiliat politic. Respectă criteriul etic și estetic, găzduind la fiecare ediție personalități culturale remarcabile din România sau străinătate, în memoria scriitorului arădean Ștefan Aug. Doinaș.
În noul și vechiul context cultural și geopolitic, România și Republica Moldova rămân apropiate în ciuda diversității etnice și lingvistice care o îmbogățește pe fiecare. Vorbim aceeași limbă română și avem o istorie comună, inclusiv cea a literaturii. Războiul din vecinătate este un factor tragic, îngrijorător, care provoacă dezechilibru întregii comunități internaționale, cu atât mai pronunțat Republicii Moldova și României. De curând, sintagma „limba română” a înlocuit-o pe cea de „limba moldovenească” în toate formulările: „limba oficială”, „limba de stat”, „limba maternă”, „limba noastră”, la toate nivelele instituțiilor din Republica Moldova, ceea ce necesită reveniri și lămuriri din partea specialiștilor.
În ediția a IX-a a festivalului SAD, invitați la Arad sunt: Vitalie Ciobanu, Nina Corcinschi, Maria Pilchin, Ivan Pilchin, Anda Vahnovan (Republica Moldova) și Alessandro Zuliani (Italia).
Program:
20 aprilie, 10.00 – 12.00 – Conferință, Primăria Municipiului Arad – Sala Ferdinand
20 aprilie, 18.00 – 20.00 – Recital poetic și discuții, Casa Pianului, str. Episcopiei, 25, Arad
21 aprilie, 11.00 – 12.30 – Masă rotundă – Aula Ștefan Cicio-Pop, Bdul. Revoluției, 94
Moderator: Lia Faur
Organizatori: Primăria Municipiului Arad, Centrul Municipal de Cultură Arad
Parteneri: Universitatea de Vest „Vasile Goldiș”, Institutul Limbii Române București, PEN Club România, Grupul pentru Inițiative Culturale.