Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

fARAD aniversează 10 ani de existență și revine toamna aceasta la Arad pentru cinci zile de proiecții și evenimente speciale, reunite sub tema „Om bogat, om sărac”

Arad/București, 28 septembrie 2023 — Festivalul internațional de film documentar fARAD revine toamna aceasta la Arad pentru cea de-a 10-a ediție! Publicul este invitat să participe la cinci zile de proiecții și evenimente speciale, care vor transforma temporar orașul de pe Mureș în capitala filmului documentar din România.

Festivalul are loc între 22-26 noiembrie la Cinema Arta și în alte spații arădene care vor găzdui atât proiecții de film în prezența unor invitați din țară și din străinătate, cât și evenimente speciale arondate tematicii din acest an „Om bogat, om sărac”.

fARAD aniversează 10 ani de existență și revine toamna aceasta la Arad pentru cinci zile de proiecții și evenimente speciale, reunite sub tema „Om bogat, om sărac”
Comentează 0

Despre tema ediției actuale, Dimitris Kerkinos, director artistic al festivalului, notează: „Selecția examinează noțiunea de bogăție, măsurată nu doar în bani și bunuri materiale, ci și în raport cu contextul social și modul de viață al oamenilor. Majoritatea filmelor prezintă realitatea contemporană a societăților capitaliste neoliberale și a economiei globalizate, care au dus la o creștere dramatică a inegalității sociale și la o diferență tot mai mare între bogați și săraci. În toată această ecuație, sărăcia este, de fapt, cealaltă față a monedei, revelând adevărata dimensiune a bogăției celor puțini.”

La această ediție aniversară, fARAD colaborează cu librăria La Două Bufnițe din Timișoara și cu TypopassageTM, un micro-muzeu timișorean dedicat designului grafic și artei tipografice. Cele două parteneriate se vor concretiza într-o serie de acțiuni conexe, printre care și o expoziție inițiată de TypopassageTM și dedicată afișelor lui Milton Glaser (1929-2020), unul dintre cei mai importanți graficieni americani.

Ovidiu Hrin, declară că aceasta „va prezenta o selecție dintre cele peste 400 de afișe realizate de Milton Glaser de-a lungul carierei sale, oferind oportunitatea de a reflecta asupra impactului pe care o creație realizată cu dedicare și pasiune îl poate avea asupra fiecăruia dintre noi.”

Glaser este, totodată, protagonistul deschiderii oficiale fARAD.10. Proiectat în prezența regizoarei Wendy Keys, documentarul Milton Glaser: To Inform and Delight explorează viața și opera artistului căruia îi datorăm iconicul design, recognoscibil la nivel global, al logo-ului „I Love New York”. Graficianul a realizat peste 400 de afișe și este autorul logo-ului editurii americane de benzi desenate DC Comics și al posterul psihedelic cu profilul lui Bob Dylan.

„Milton Glaser,” susține Hrin, „a fost una dintre cele mai armonioase voci ale designului grafic al secolului XX, care a îmbogățit și influențat profund evoluția designului și limbajului vizual până în prezent. Atenția și grija pe care Milton Glaser o dedică fiecărui afiș întruchipează convingerea lui că designul este, în esență, un act civic și umanist, menit binelui.

Prin delicatețea culorii, grația formei, dragostea pentru desen, pasiunea pentru litera tipografică și simțul umorului, Glaser intrigă, încântă și comunică mesaje puternice și universale menite să ajute și să încurajeze oamenii să se conecteze mai profund cu lumea din jurul lor.”

În ultimii trei ani, fARAD a invitat un designer român să realizeze afișul festivalului. Pentru fARAD 10, onoarea de a transpune grafic tema festivalului, „Om bogat, om sărac”, i-a revenit lui Radu Pandele, artist contemporan născut în București și care a copilărit la Arad, unul dintre cei mai proeminenți creatori la momentul actual din țară.

În cadrul ediției de anul acesta, revine și Laboratorul fARAD, o componentă importantă a festivalului, dedicat tinerilor documentariști și ajuns la cea de-a opta ediție. Este un laborator creativ unic în România, parțial modelat după laboratoarele de la Sundance, Independent Filmmaker Project și IDFA, și include sesiuni de feedback pe proiectele în dezvoltare ale participanților, dar și un atelier practic intensiv dedicat sunetului de film documentar ca parte din viziunea creativă, susținut de Dana Bunescu, unul din cei mai importanți editori și designeri de sunet din industria de film din România. Mai multe informații despre program și înscriere: www.farad.ro/laborator-farad-2023.html. Pentru cei interesați, termenul limită de înscriere este 2 octombrie 2023.

Ediția a 10-a va prilejui și organizarea, în premieră pentru orașul Arad, a unei gale dedicate filmului documentar românesc. Despre acest eveniment, mai multe detalii vor fi făcute publice în curând.

Programul integral al festivalului și numele invitaților vor fi anunțate în luna octombrie pe www.farad.ro și pe pagina de Facebook a festivalului: www.facebook.com/FARAD.ro. fARAD poate fi găsit și pe Instagram la pagina: www.instagram.com/faradfilmfestival.

————

Inițiat și dezvoltat ca un eveniment dedicat educării prin imagine a publicului, dar și revitalizării interesului pentru filmul de artă, Festivalul fARAD a fost lansat în 2014 la inițiativa Corinei Șuteu, președintele festivalului, și a Film ETC, în colaborare cu Centrul Municipal de Cultură Arad. Festivalul se află sub patronajul Primăriei Municipiului Arad și este produs și curatoriat de Insula 42 (fosta Asociație Film ETC., producător general Oana Radu, director artistic Dimitris Kerkinos și consultant artistic Mihai Chirilov). Co-fondatori: Mona Nicoară și 111 Film. Cea de-a 10-a ediție este organizată în parteneriat cu TypopassageTM, Librăria La Două Bufnițe, Institutul Francez din Timișoara și cu sprijinul Groupama, al Centrului Național al Cinematografiei, al Uniunii Cineaștilor din România, al Dacin Sara și al Asociației Culturale Contrasens.

 

 

 

Galerie foto (1)

Articole asemanatoare


Scrie un comentariu

trimite