fARAD 8 a început aseară la Cinema ARTA
fARAD 8 a început în seara de 2 septembrie în prezența oaspeților Corinei Șuteu, președintele festivalului, a lui Mihai Chrilov, consultant artistic, a Oanei Radu, producătorul festivalului, a primarului Călin Bibarț și, nu în ultimul rând, a europarlamentarului Gheorghe Falcă, de sprijinul căruia se leagă inițierea fARAD-ului, ajuns, iată, la a VIII-a ediție.
”fARAD, după cum știți, în fiecare an are o temă. Tema din acest an este libertatea. Și, meditând despre asta, mi-am dat seama că este, poate, tema cea mai actuală pe care am fi putut-o alege. Și în acest sens au fost alese o serie de filme românești și străine, care să trateze tema libertății sub toate unghiurile, căci suntem acuma într-un moment în care ne punem cu toții problema în ce măsură suntem liberi”, a punctat Corina Șuteu în cuvântul de deschidere, uimită de câți spectatori au venit din prima seară și neuitând să evoce începuturile romantice ale conceperii acestui festival, când colaborarea cu directoarea executivă a Centrului Municipal de Cultură, Daniela Pădurean-Andreica a fost decisivă în demararea proiectului.
Festivalul de film documentar fARAD își recâștigă profilul internațional la această ediție, prezentând între 2 și 5 septembrie, o selecție eclectică de filme arondate unei teme cum nu se poate mai fierbine: Libertatea. Cum alegem să fim liberi, ce (mai) înțelegem prin asta, cum ne definim libertatea într-o lume din ce în ce mai plină de constrângeri de tot felul.
„Concentrându-se pe explorarea noțiunii de libertate, selecția din acest an include șapte documentare ce surprind eforturile oamenilor de a se elibera de forțele represive care le afectează existența – fie că încearcă să se elibereze de politicile de stat tiranice sau să evadeze de sub opresiunea tradiționalistă, să se exprime pe ei înșiși în moduri diferite sau să aleagă traiul retras în sălbăticie pentru a găsi liniștea interioară, inspirația sau vindecarea de traume individuale, căutarea libertății și importanța alegerii personale, indiferent de prețul plătit, sunt ceea ce ne ajută să mergem mai departe și să ne păstrăm umanitatea.", afirmă Dimitris Kerkinos, directorul artistic fARAD 8.
Cele șapte titluri ale selecției vor putea fi vizionate în sala mare a Cinematografului „Arta“ din Arad:
Swamp City, r: Ovidiu Zimcea & Bogdan Pușlenghea, România, 2021, 105, TIFF;
Granița morții, r: Cătălin Apostol, România, 2021, 103’, TIFF;
Soldatul, r: Nikolaj Møller, Danemarca, 2021, 58’, CPH:DOX;
Săritura, r: Giedrė Žickytė, Lituania-Letonia-Franța-SUA, 2020, 90’, Ji.hlava, Doc NYC;
Invizibil, r: Marianna Kakaounaki, Grecia, 2021, 82’, CPH:DOX;
Les Enfants Terribles, r: Ahmet Necdet Çupur, Franța-Turcia-Germania, 2021, 93’, Visions du Réel – Special Jury Prize, DocsBarcelona;
Marele Nord, r: Dario Acocella, Italia, 2020, 80’, Thessaloniki Documentary Festival.
Proiecțiile vor fi însoțite de sesiuni Q&A cu invitații speciali fARAD 8, regizorii Marianna Kakaounaki (Grecia), Nikolaj Møller (Danemarca), Bogdan Pușlenghea și Ovidiu Zimcea (România).
*
Evenimentele offline fARAD 8 vor fi completate de o discuție live, sub forma unui nou „Salon Insula 42” – „Am I really free?”, programat sâmbătă, 4 septembrie, ora 16:00. Invitații întâlnirii vor fi regizorii Radu Muntean și Adina Pintilie, cu o intervenție a lui Mircea Cantor.
*
Laboratorul fARAD, ajuns la cea de-a 6-a ediție, reprezintă un punct fierbinte de întâlnire al tinerilor cineaști cu profesioniști din industria cinematografică. Păstrând formatul de anul trecut, laboratorul va avea loc în format online, vineri, 3 septembrie, unde vor fi prezentate și analizate trei proiecte aflate în diferite stadii de dezvoltare:
Arma supremă, cu participarea regizorului Dragoș Turea și a producătorului Marian Crișan;
Love Lines, cu participarea regizoarei Isabela von Tent și a producătoarei Irina Malcea;
Viitor luminos, cu participarea regizoarei Andra Popescu și a producătoarei Monica Lăzurean Gorgan.
Sesiunile de feedback creativ vor fi susținute de Dana Bunescu (monteur, sound designer), Laurențiu Damian (regizor) și de echipa creativă a festivalului, reprezentată de Corina Șuteu (președinte) și Mihai Chirilov (consultant artistic).
Despre experiența participării la două sesiuni, în 2016 și în 2017, regizoarea Andra Tarara spune: „fARAD Lab a fost pentru mine unul dintre contextele alea câteva, cele mai importante, din a căror energie îmi mai iau resursele și astăzi. Într-un fel, de-acolo a început totul pentru mine. Pe lângă niște piste de pornire pentru construcția a ceea ce a devenit mai târziu O moarte în familia mea, poate și mai important, am primit validare, încredere, susținere. fARAD Lab a durat pentru mine patru zile concentrate în 2016, încă vreo opt în 2017, și încă vreo patru ani de-atunci încoace.”
*
Accesul la eveniment se face pe baza unei rezervări la adresa rsvp@farad.ro sau la numărul de telefon 0734-662-635 și este gratuit, în limita locurilor disponibile.
*
Inițiat și dezvoltat ca un eveniment dedicat educării prin imagine a publicului, dar și revitalizării interesului pentru filmul de artă, Festivalul fARAD a fost lansat în 2014 la inițiativa Corinei Șuteu, președintele festivalului, și a Film ETC., în colaborare cu Centrul Municipal de Cultură Arad. Festivalul se află sub patronajul Primăriei Municipiului Arad și este produs și curatoriat de Asociația Film ETC. (producător general Oana Radu și consultant artistic Mihai Chirilov). Co-producător: Unicat. Co-fondatori: Mona Nicoară și Eugen Lumezianu. Începând cu ediția 2019 directorul artistic al festivalului este Dimitris Kerkinos.