Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

EXPOZIȚIE DE FOTOGRAFIE “UN DRUM CÂT O SUTĂ DE VIEȚI”

EXPOZIȚIE DE FOTOGRAFIE  “UN DRUM CÂT O SUTĂ DE VIEȚI”
Comentează 0

Renée Renard, artist vizual, Timișoara. Expoziția, deschisă la Muzeul de Artă din Arad, va fi debutul programului ”Reflections”,   al cărui curator este artista și care are ca temă principală reconstituirea memoriei individuale a locuitorilor Timișoarei), din cadrul proiectului de candidatură Timișoara Capitală Culturală Europeană 2021

Sala Ovidiu Maitec/Muzeul de Artă Arad/Complexul Muzeal Arad
Str. Gheorghe Popa de Teiuş, nr. 2-4, etaj 2

02 noiembrie - 13 noiembriee 2016
Vernisaj : Miercuri, 02 noiembrie 2016, orele 17.00

Curator : Renée Renard, artist vizual – (curator în cadrul Programului Cultural Timișoara2021)

La Muzeul de Artă/Complexul Muzeal Arad, va fi deschisă expoziția “Un drum cât o sută de vieți”, semnată de Renée Renard, artist vizual. Vernisajul va avea loc, miercuri, 02 noiembrie, orele 17.00. Expoziția de la Muzeul de Artă deschide seria evenimentelor culturale de la Arad, organizate în cadrul proiectului Timișoara Capitală Culturală Europeană 2021 și va include mai multe workshop-uri pentru elevi pe tema istoriei familiei.

Evenimentul este realizat cu sprijinul financiar al Consiliului Județean Arad.

Expoziția are ca temă descoperirea rădăcinilor și a istoriei familiei artistei care provine din urmașii coloniștilor germani și francezi stabiliți în Banat, în secolul XVIII. Istoria individuală a familiei (bunici deportați în Rusia, străbunici deportați în Bărăgan, tată condamnat la muncă forțată la Canal, mamă exmatriculată din facultate) este pusă în contextul unei istorii colective asemănătoare pentru perioada de după cel de-al doilea război mondial (aproximativ 68.000 de persoane deportate în Rusia, 40.320 de persoane deportate în Bărăgan, 100.000 persoane condamnate de-a lungul anilor la muncă forțată la Canalul Dunăre-Marea Neagră, un număr considerabil de tineri exmatriculați din instituțiile de învățământ superior).

„Este povestea familiei mele franceze din Tomnatic, cu rădăcini în Lorena secolului XVIII. O istorie reconstituită din fotografiile, documentele şi scrisorile dintr-o cutie veche pe care ani de-a rândul nu am avut puterea să o deschid. O târzie dar absolut răvăşitoare înţelegere a ceea ce înseamnă cu adevărat „plecare”, „despărţire”, „dezrădăcinare”. Deportarile bunicilor în Rusia, ale străbunicilor în Bărăgan, ale tatălui la Canal. Dedublarea la care eşti în pemanenţă supus, atunci când eşti nevoit să trăieşti după cum vrea ISTORIA. Dar o la fel de profundă înţelegere a faptului că te poţi întoarce „acasă” chiar dacă acolo nu te mai aşteaptă nicio casă; că puterea credinţei şi supravieţuirea Spiritului te salvează chiar şi atunci când Istoria pare să nu-ţi mai dea nicio şansă” - Renée Renard.

Expoziția este construită pe un segment documentar (de arhivă) și unul de interpretare artistică,  lucrările fiind cuprinse în următoarele subtitluri: Rădăcini, până la cer; Capcană pentru vise; Rămas bun. Pentru totdeauna; Din Rusia, cu dragoste şi Notre Père, Vaterunser, Miatyánk, Tatăl Nostru, Pai Nosso.

”RĂMAS BUN. PENTRU TOTDEAUNA”, 18 martie 1955.
”Bunica mea Prinz Aurelia își ia rămas bun de la tatăl ei, Haman Dominic. Întorși recent la Tomnatic după 4 ani de deportare în Bărăgan, deposedați de casă, fabrică și pământ, străbunicii au fost nevoiți să plece definitiv din România. Deși străbunicul a mai trăit până în 1964, bunicii mele nu i s-a mai permis niciodată să-l revadă” - Renée Renard. Lucrare selectată la a 41-a ediție a Premio Internacional de Arte Gráfico Carmen Arozena 2013 din Spania și expusă în octombrie 2013 la galeria Brita Prinz Arte din Madrid (ce coincidență extraordinară de nume !) și în noiembrie 2013 la Palacio Casa Salazar din Santa Cruz de la Palma/ Insulele Canare.

”DIN RUSIA, CU DRAGOSTE”
”Bunica mea a păstrat cu grijă, într-o cutie din lemn cu capac pictat, toate scrisorile pe care bunicul i le-a trimis din Rusia. Mi-a fost extrem de greu să decid dacă pot îndrăzni să citesc gânduri care nu-mi erau adresate sau dacă ele trebuie să rămână acolo, închise pentru totdeauna. Am găsit un mesaj de îmbărbătare adresat bunicii, scris în grabă, în ziua deportării sale în Rusia; cărți poștale în care cerneala se decolorase demult dar ștampila “CENZURAT” își păstrase aceeași intensitate ca în prima zi; o fotografie din lagăr, în care doar ochii rămăseseră vii în bunicul meu odinioară atât de chipeș; scrisori pe un pergament atât de subțire încât literele de pe o față și de pe cealaltă a paginii se suprapuneau într-o nouă scriere, aproape de neînțeles; bucăți mici de hârtie cusute una de cealaltă, ca să fie loc pentru cât mai multe cuvinte. Am aflat că “skoro domoi” în limba rusă înseamnă “mergem în curând acasă” și că aceste cuvinte erau rostite mereu, în speranța că într-o zi chiar așa va fi. Și am înțeles că, la un moment dat, cel mai greu lucru din viață poate fi să faci rost de o bucată de hârtie ca să scrii acasă.” - Renée Renard. Lucrări selectate și expuse în septembrie 2013 la International Project of Callygraphy&Art of Penmanship – Callygraphy &New Medias din Klaipeda/ Lituania.

Lucrări din proiectul “Un drum cât o sută de vieți” au fost selectate în competiţii şi manifestări internaţionale (Rignac/ Franţa, Evora/ Portugalia, Madrid şi Insulele Canare/ Spania, Klaipedia/ Lituania, Lousã şi Candal/ Portugalia, Denton (Tx)/ SUA, Salonic şi Veria/ Grecia, Xi’an/ China, Portet-Sur-Garonne/ Franța) iar una din lucrările din seria “Rădăcini” a obținut premiul primăriei din Portet-Sur-Garonne/ Franța, cu ocazia Triennale Européenne de l’Estampe Contemporaine (2016).

Până în prezent expoziția a fost prezentată la Galeria Helios din Timișoara (2013), Festivalul Păcii din Sarajevo/ Bosnia și Herțegovina (2014), Muzeul Stefan Jäger din Jimbolia (2015), Centrul de Cultură și Dialog Friedrich Teutsch din Sibiu (2015).

În ianuarie 2017 expoziția va fi deschisă la Muzeul de Artă Satu Mare, cu ocazia comemorării deportării cetățenilor români de origine germană în Rusia.

Renard

reneejeanette@yahoo.com

http://reneerenard-art.blogspot.com

 

EDUCAȚIE:

2010 – Master în Grafică publicitară și de carte – Facultatea de Arte și Design, Universitatea de Vest Timișoara

2008 – Licența în Design multimedia – Facultatea de Arte și Design, Universitatea de Vest Timișoara

2004 – Studii postuniversitare de management și marketing la Facultatea de Economie și Management a Afacerilor - Universitatea de Vest Timișoara

1992 – Facultatea de medicină veterinară  – Universitatea de Știinte Agricole și de Medicină Veterinară, Timișoara

 

EXPOZIȚII PERSONALE:

2017 – în pregătire: Un drum cât o sută de vieți – Muzeul de Artă Satu Mare

2016 – în pregătire: Un drum cât o sută de vieți – Muzeul de Artă Arad

2015 – Un drum cât o sută de vieți – Centrul de Cultura si Dialog Friedrich Teutsch, Sibiu

2015 Un drum cât o sută de vieți – Muzeul Memorial Stefan Jäger, Jimbolia

2014 Un drum cât o sută de vieți (Bunica mea a fost cândva o fată tânără) – Galleria Hanikah, Sarajevo/ Bosnia și Herzegovina

2013 Un drum cât o sută de vieți – Galeria Helios, Timișoara

2013 – Prezentare de proiect: Francezii din Banat. Un drum cât o sută de vieți – Biblioteca Centrală a Universității de Vest, Timișoara

2011Waterworlds – World Bank, București

2010 Aripi între ape – Galeria Helios, Timișoara

2009 Vibrații vizuale: Teodora Enache și Renée Renard – Muzeul de Artă, Cluj-Napoca

2009 Vibrație pură: Imagini pe muzica Teodorei Enache – Galeria Cărturești Timișoara și Cluj-Napoca

 

EXPOZIȚII DE GRUP (selecție):

2016 No Men’s Land/ Agenda ascunsă – Rezidența Scena9, București

2016 The Third Silk Road International Festival – Xi’an, China

2016 Unseen. Celebrating Dada – Galeria Helios, Timișoara

2016 Triennale Européenne de l’Estampe Contemporaine - Galerie Municipale, Portet sur Garonne/ Franța

2016 Nexus – Muzeul de Artă, Cluj Napoca

2015 Art Encounters. Appearance and Essence – Muzeul Memorialul Revoluției, Timișoara

2015 Awareness – Gara Centrală, Strasbourg/ Franța

2015 The Other – Tettix Art Gallery, Thessaloniki/ Grecia

2015 Beyond Silence – Bastionul Theresia, Timișoara

2014 The 42nd International Print Award Carmen Arozena 2014 - Museo de la Casa de la Moneda, Madrid/ Spania și Casa Principal de Salazar, Santa Cruz de La Palma/ Spania

2014 Bienala internațională de grafică mică, ediția a 3-a – Galeria Delta, Arad

2014 – Salonul premianților 2013 – Galeria Helios, Timișoara

2013Premio Murano 2013 – Scuola del Vetro Abate Zanetti, Murano/ Italia

2013The 41st International Print Award Carmen Arozena 2013 - Galeria Brita Prinz Arte, Madrid/ Spania și Casa Principal de Salazar, Santa Cruz de La Palma/ Spania

2013 Parallel MomentTAD Gallery, Denton, Texas/ USA

2013 – The International Project of Caligraphy & Art of Penmanship – Culture Communication Center, Klaipeda/  Lituania

2013 Good Girls. Memory, Desire, Power – Muzeul Național de

Galerie foto (7)

Articole asemanatoare


Scrie un comentariu

trimite