EVALUAREA ACTIVITĂŢII INSPECTORATULUI PENTRU SITUAȚII DE URGENŢĂ „VASILE GOLDIȘ” AL JUDEŢULUI ARAD PE ANUL 2023
Astăzi, 02 februarie 2024, la sediul Universității Aurel Vlaicu Arad a avut loc prezentarea Evaluării Activității Inspectoratului pentru anul 2023.
La eveniment a fost prezent din partea Inspectoratului General pentru Situații de Urgență, șeful Direcției de Pregătire pentru Intervenție și Reziliența Comunităților, domnul colonel Monoranu Ciprian, iar din partea Instituției Prefectului județului Arad, domnul Toth Csaba, prefectul județului Arad.
Inspectorul șef al Inspectoratului pentru Situații de Urgență "Vasile Goldiș" al județului Arad, domnul colonel Gârbău Cristian a prezentat raportul sinteză al evaluării activităților pentru domeniile de activitate ale inspectoratului precum și rezultatele obținute în anul 2023. La final au fost prezentate obiectivele, sarcinile, atribuțiile, precum și prioritățile pentru anul 2024.
De asemenea, evenimentul a fost marcat prin înmânarea unor diplome, simbolizând recunoștința noastră față de colegii care s-au remarcat în executarea misiunilor de intervenție.
Astfel, insigna onorifică "Salvatorul de Onoare al anului 2023"i-a fost înmânată domnului Plutonier adjutant Rațiu Daniel, din cadrul Gărzii de Intervenție Chișineu-Criș, care în data de 15 noiembrie 2023, a intervenit prompt în urma unui accident rutier pentru a opri hemoragiei unei victime cu membrele inferioare secționate. Mulțumită acțiunii sale rapide și eficiente, victima accidentului rutier a fost transportată la spital conștientă și stabilă hemo-dinamic.
Totodată, insigna onorifică "Pompierul de Onoare al anului 2023" i-a fost înmânată domnului Plutonier adjutant Fiț Alin Cosmin, din cadrul Gărzii de Intervenție Gurahonț. În data de 25 iunie 2023, în urma unei ploi torențiale ce a generat inundații în localitățile Buceava - Șoimoș, Mădrigești, subofițerul a intervenit cu curaj și devotament, salvând viața a trei persoane aflate în pericol în podul unei case afectate de viitură. El a acționat prompt, pătrunzând prin apele învolburate și ajungând în podul casei pentru a le evacua în siguranță. După aceasta, s-a întors în mijlocul viiturii pentru a salva și un câine agățat de un copac.
De asemenea, Inspectoratul pentru Situații de Urgență Arad dispune de o extraordinară echipă de voluntari. Toți sunt pasionați, însă voluntarul Purice Pavel s-a remarcat într-un mod deosebit. Acesta a demonstrat curaj și profesionalism în timpul unei intervenții din data de 21 martie 2023, când, alături de echipajul de prim ajutor Vladimirescu, a salvat o persoană aflată în stop cardio-respirator. Executarea corectă a manevrelor de resuscitare și prezența sa de spirit au făcut ca persoana să fie salvată și transportată la spital, prezentând semne vitale.
Nu în ultimul rând, Serviciile voluntare pentru situații de urgență joacă un rol esențial, contribuind semnificativ la eficiența și succesul misiunilor de intervenție. Toate aceste servicii reprezintă o componentă esențială pentru misiunile noastre, oferind un sprijin inestimabil în gestionarea situațiilor de urgență. În acest sens, a fost acordată o distincție specială, sub forma unei diplome, domnului Voian Cătălin, șeful Serviciului Voluntar pentru Situații de Urgență Curtici. Diploma reprezintă o expresie a recunoștinței noastre și a aprecierii pentru angajamentul exemplar al domnului Voian și a întregii echipe de voluntari în sprijinul misiunilor noastre de salvare și protecție a comunității.
În cifre, rezultatele misiunilor pompierilor arădeni sunt prezentate astfel:
I APĂRAREA ÎMPOTRIVA INCENDIILOR
I.1 În domeniul activității preventive - activitatea de instruire, informare preventivă, exerciții
În anul 2023 au fost desfăşurate următoarele activităţi pe linia informării preventive:
Au fost executate 127 de activităţi de informare preventivă în centre comerciale şi locuri cu aglomerări de persoane (pieţe, târguri, mall);
Au fost executate un total de 939 instruiri în domeniul situațiilor de urgenţă, astfel:
- la operatorii economici;
- la instituţii;
- 30 la localităţi.
Controale efectuate
S-au efectuat un total de 1138 controale în care au fost cuprinse: 72 obiective investiţii, 791 operatori economici, 207 instituţii, 8 construcții/amenajări hidrotehnice, 30 localităţi, 30 SVSU și 1 SPSU construit ca societate comercială.
Pe timpul desfăşurării activităţii de control au fost constatate un număr de 3.436 deficienţe privind securitatea la incendiu, din care au fost soluționate pe timpul controalelor 209 și sancţionate 3.463.
Sancţionarea încălcărilor constatate
În cursul anului 2023 au fost aplicate un număr total de 3.463 sancţiuni, cuprinzând 2.971 de avertismente și 492 amenzi în cuantum de 2.939.600 lei. Cuantumul amenzilor aplicate în cursul anului 2023 reprezintă o creștere de aproximativ 387.34% față de anul 2022, când s-au aplicat amenzi în valoare de 603.501 lei. În acest sens, Inspecția de Prevenire a demonstrat o abordare consecventă și hotărâtă în menținerea unui mediu sigur și asigurarea respectării normelor, crescând exigența si fermitatea în procesul de sancționare a amenzilor. Acest demers nu numai că a consolidat autoritatea instituției noastre, ci a și contribuit la creșterea gradului de conștientizare și responsabilitate în rândul unităților controlate.
Acordare asistenţă tehnică de specialitate
Ca urmare a solicitărilor scrise sau verbale adresate instituţiei, au fost acordate un număr de 1.922 asistenţe tehnice, dintre care 516 pe segmentul avizare-autorizare, 1.089 pe segmentul prevenirea incendiilor, 207 pe segmentul prevenire dezastre precum și 110 alte asistențe tehnice.
Totodată, în cursul anului 2023 au fost repartizate Inspecţiei de prevenire şi soluţionate un număr de 20 petiţii, din care 0 în domeniul avizării/autorizării iar 20 în domeniul apărării împotriva incendiilor.
Activitatea de avizare şi/sau autorizare
În anul 2023 au fost eliberate 205 avize de securitate la incendiu, 66 autorizaţii privind securitatea la incendiu şi au fost respinse 46 cereri avize de securitate la incendiu și 26 cereri de autorizaţii privind securitatea la incendiu. De asemenea au fost acordate 187 puncte de vedere pentru PUD, PUZ, PUG şi 494 adrese de neîncadrare în prevederile HGR nr.571/2016.
În anul 2023 au fost eliberate 8 acorduri pentru jocuri de artificii. În aceeaşi perioadă cadrele inspecţiei au participat la 110 comisii de analiză documentaţii pentru eliberarea certificatului de urbanism, organizate la Consiliul Judeţean Arad şi Primăria Arad, comisii de recepție la terminarea lucrărilor.
I.2 În domeniul operativ
În anul 2023 pe teritoriul județului Arad s-au produs 535 incendii (inclusiv arderi necontrolate), mai puțin cu 38% procente față de anul precedent (860 incendii în anul 2022).
Stingerea incendiilor a fost asigurată de forțele ISU în 379 cazuri, 69 au fost stinse în cooperare ISU-SVSU, iar la 87 de intervenții au acționat serviciile voluntare pentru situații de urgență. Pe timpul intervenţiilor de stingere a incendiilor au fost salvați 129 adulți și 1 copil, fiind protejate bunuri şi instalaţii în valoare de peste 50,5 milioane lei. Ca urmare a producerii incendiilor a fost înregistrat o persoană decedată, pagubele produse fiind estimate la peste 10,7 milioane lei.
În funcţie de domeniul de activitate incendiile anului 2023 s-au produs:
- intervenții gospodarii ale populației;
- intervenții servici de administrare generala;
- intervenții pe terenurile cetăţenilor aflate în afara perimetrului gospodăriei cetăţeneşti;
- intervenții în cultivarea cerealelor, porumbului si a altor plante n.c.a.;
- intervenții la mijloace de transport - proprietate individuală.
La locuinţe şi anexele acestora, în anul 2023 s-au înregistrat 224 de incendii. Raportat la anul precedent, numărul incendiilor izbucnite la gospodăriile populaţiei a scăzut cu 1 procent (226 incendii în anul 2022).
Din punct de vedere al cauzelor de incendiu cele mai frecvente au fost:
- 166 – flacăra– 31%
- 145 –jar sau scântei – 27%
- 116 – scurtcircuit electric – 22%
- 38 – efect termic –7%
- 12 – scântei mecanice – 2%
- 5 – alte cauze – 1%
Intervenții pe linie de protecție civilă
Pe linie pirotehnică, în anul 2023, echipa pirotehnică din cadrul unităţii au participat la 21 misiuni de asanare pirotehnică în urma cărora s-au descoperit 13 proiectile de diferite calibre, 6 bombe aruncător, 2 grenade defensive, 1 lovitură cumulativă, 184 bucăți cartușe de infanterie de diferite calibre și 23 bucăți tuburi de cartușe. Muniția asanată a fost transportată și depozitată în vederea distrugerii.
ASISTENȚA MEDICALĂ DE URGENȚĂ - PRIMUL AJUTOR CALIFICAT
În anul 2023 echipajele SMURD din județ au fost solicitate în 11.674 situații, din care 10.945 solicitări (94%) au fost pentru acordare de asistență medicală de urgență. Cele mai semnificative cifre, în ceea ce privește tipul de intervenție la care au intervenit echipajele SMURD în anul 2023 au fost :
- Afecţiuni medicale generale – 7196
- Traumatisme – 1280
- Afecţiuni cardiace – 692
- Transportat interclinic medicalizat – 433
- Accidente rutier – 408
- Intoxicații – 97
- Transport persoană(si supraponderală) – 32
În total în anul 2023 au fost asistate 10.845 de persoane din care 10.621 sunt adulți și 1305 copii.
Exerciții de pregătire și verificare
În cursul anului 2023 au fost executate un număr de 3 exerciții interne județene, iar la nivelul subunităţilor au fost executate un număr de 46 exerciții.
Exercițiile interne județene executate în anul 2023 au fost:
- Exercițiu tip CPX – ,,Alunecarea 2023” desfășurat în data de 22.03.2023 la sediul ISU Arad având ca temă:,, Managementul unei situații de urgenta ce afectează o zona locuită”.
- Exerciţiul tip JOINT – „Avaria 2023” desfășurat în data de 24.05.2023 la Gara CFR., din municipiul Arad, având ca temă: ,, Managementul unei situații de urgență produse in urma unui accident feroviar” .
- Exerciţiul de tip JOINT – „Explozia 2023” desfășurat în data de 28.09.2022 la depozitul OMV Petrom Arad, mun. Arad, având ca temă: ,, Managementul unei situații de urgenta produse in amplasamentul unui obiectiv SEVESO urmat de incendiu.”
Exerciţiile au avut ca obiective principale:
- verificarea cunoaşterii managementului situaţiilor de urgenţă;
- antrenarea efectivelor proprii în limitarea şi înlăturarea efectelor negative provocate de diverse situaţii de urgenţă;
- perfecţionarea deprinderilor privind organizarea şi conducerea operaţiunilor de intervenţie;
- cunoaşterea modului de centralizare a datelor şi informaţiilor, de transmitere la punctele de comandă proprii, de utilizare a canalelor de comunicaţii comune în situaţii de amploare;
- verificarea modului de cooperare interinstituţională la nivelul judeţului Arad pentru gestionarea unei situaţii de urgenţă de amploare prin prisma H.G. nr. 557/2016.
Activitatea sportivă
Pentru a promova sănătatea și camaraderia în rândul personalului, am susținut și participat la diverse competiții sportive. Printre rezultatele notabile, menționăm locurile obținute de colegii noștri în cadrul Campionatului Național de JUDO al MAI și Concursului Internațional „Scări”.
Activitatea de voluntariat
În anul 2023, s-a desfășurat o convocare de pregătire în colaborare cu voluntarii ISU Arad.
Voluntarii au participat la numeroase intervenții alături de cadrele ISU, activitățile organizate cu prilejul sărbătoririi a 15 ani de SMURD, precum și la activitatea din cadrul proiectului ,,Firimiturile se dăruiesc”, desfășurat în parteneriat cu Asociația ,,STEP IN” în localitatea Șiștarovăț. De asemenea, au marcat activitățile dedicate Zilei de 1 iunie în Parcul Europa.
Tehnic
În decursul anului 2023, s-a înregistrat o îmbunătățire semnificativă a dotării unității cu următoarele autovehicule:
- un centru de Comunicații pentru Punct de Comandă Mobil;
- 2 autospeciale de stingere cu apă și spumă cu capacitate de 10.000 l;
- 4 autospeciale de stingere cu apă și spumă cu capacitate de 4.000 l;
- un post medical avansat tip I (PMA I);
- o autospecială de primă intervenție pentru lucrul cu apă la înaltă presiune și hidro-perforare ;
- o semiremorcă cu structură închisă;
- o semiremorcă transport containere ISO;
- un motostivuitor EP
- o pernă de salvare de la înălțime
- un ventilator mic
- un autocar de transport personal având o capacitate de 32 locuri.
În încheiere, anul 2023 a reprezentat un capitol semnificativ în activitatea Inspectoratului pentru Situații de Urgență "Vasile Goldiș" al județului Arad Ne dedicăm să rămânem în fruntea eforturilor de intervenție și prevenție, căutând în mod constant modalități inovatoare de a aborda noile amenințări și schimbări în dinamica situațiilor de urgență.
Suntem conștienți că anul 2024 va aduce provocări, însă suntem hotărâți să le abordăm cu încredere și reziliență.