Europa se izolează cu garduri, care se construiesc și la granița cu Rusia
Letonia va construi un gard pe unele segmente ale frontierei sale cu Rusia, care are o lungime totală de 270 de kilometri, pentru a opri intrarea migranţilor pe teritoriul leton, relatează Europa Liberă în pagina electronică.
O purtătoare de cuvânt a Ministerului leton de Interne a anunţat marţi că gardul va acoperi 90 de kilometri de graniţă în mai multe sectoare ale frontierei şi va fi dotat cu senzori.
Gardul face parte dintr-un proiect pe patru ani, în valoare de 20 de milioane de euro, destinat întăririi şi marcării mai eficiente a graniţei Letoniei cu statul vecin din est.
Proiectul a fost conceput anul trecut, dar purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Interne de la Riga a precizat că a devenit o prioritate din cauza actualei crize a migranţilor din Europa.
Aproximativ 300 de migranţi au intrat ilegal anul acesta în Letonia venind din Rusia. Cei mai mulţi dintre ei provin din Vietnam, dar şi din Siria şi Irak.
Acest anunţ intervine la câteva zile după ce preşedintele Sindicatului poliţiei germane (DPolG), Rainer Wendt, a declarat că Germania ar trebui să construiască un gard de-a lungul frontierelor, pentru a opri fluxul imigranţilor.
Wendt a precizat, într-un interviu pentru Welt am Sonntag, citat de Deutsche Welle în pagina online, că pentru controlarea graniţelor germane sunt necesare măsuri dure, precum construcţia unui gard la frontiera cu Austria.
Acest gest ar genera o reacţie în lanţ în alte state europene, care se confruntă cu sosirea a mii de refugiaţi din Siria şi alte ţări. "Dacă ne închidem graniţele astfel, Austria va îşi închide de asemenea frontiera cu Slovenia. Acesta este exact efectul de care avem nevoie", a precizat Wendt.
Guvernul german, care a criticat dur decizia Ungariei de a construi un gard înalt de 3,5 metri la frontiera cu Serbia, consideră că o astfel de barieră nu ar opri fluxul de imigranţi, a declarat purtătorul de cuvânt al cancelarului Angela Merkel, Steffen Seibert, citat de Reuters în pagina online.