Elevii Liceului Tehnologic ,,Iuliu Moldovan” Arad…Altfel
În perioada 7-11 mai 2018 la Liceul Tehnologic ,,Iuliu Moldovan” din Arad s-a desfăşurat Programul naţional ,,Şcoala altfel”. Activităţile au fost organizate conform prevederilor Metodologiei de organizare a Programului naţional ,,Şcoala altfel” – anexă la OMENCŞ nr. 5034/29.08.2016. Activităţile au avut caracter transdisciplinar, experienţial, inovativ, creativ fiind proiectate în parteneriat cu elevi, părinţi, instituţii, organizaţii non-guvernamentale şi agenţi economici.

Luni elevii au participat la drumeţia din Parcul Lunca Mureşului, promovând principiile educaţiei pentru sănătate şi a celei ecologice. În acelaşi timp au putut observa şi studia practic vegetaţia din zonă, dat fiind faptul că avem clase cu specializarea prelucrarea lemnului şi silvicultură.
Marţi a fost organizată o excursie la Oradea, au participat un număr mare de elevi aceştia fiind însoţiţi de cadrele didactice ale şcolii. Au fost vizitate următoarele obiective Cetatea Oradea şi Grădina Zoologică. Vizita la cetate face parte din acţiunile organizate cu prilejul Centenarului, istoria regională şi naţională trebuie să fie cunoscută de toţi elevii. La Grădina Zoologică elevii au putut observa mai multe specii de animale şi arbori, elemente cu care ei sunt familiarizaţi de la orele de pregătire în specialitate (prelucrarea lemnului şi silvicultură).
Ziua de miercuri a fost destinată activităţilor sportive, au fost realizate mai multe meciuri de fotbal, fiind evidenţiate mişcarea, competiţia, solidaritatea şi toleranţa. A fost punctată şi Ziua Europei - 9 mai prin amenajarea unui stand în Parcul Mihai Eminescu sub forma unui punct de informare.
Joi am sărbătorit 70 de ani de existenţă a Liceului Tehnologic ,,Iuliu Moldovan” din Arad prin următoarele activităţi: demonstraţie de dresaj canin, prezentarea unor rase de câini de vânătoare, aplicaţie a tehnologiei GPS în sectorul forestier, realizarea unor hrănitoare, atelier homemade - kendama, aplicaţii practice – Ce mai putem face în atelier?, degustare cu specific vânătoresc şi divese momente artistice.
Vineri elevii au realizat în echipe colaje, afişe tematice pentru participarea la concursul naţional ,,Noi în Europa”, respectiv activităţi de voluntariat şi vizitarea obiectivelor reprezentative pentru oraşul nostru.
Activităţile noastre au pus în practică competenţa a învăţa să înveţi, această competenţă presupune conştientizarea propriilor procese şi nevoi de învăţare, identificarea oportunităţilor existente şi abilitatea de a depăşi obstacole pentru a învăţa cu succes. Competenţa include dobândirea, procesarea şi asimilarea noilor cunoştinţe şi aptitudini, precum şi identificarea şi recurgerea la îndrumare şi sprijin. Au fost dezvoltate abilităţile socio-emoţionale ale elevilor, ne referim la autocunoaştere, autogestionare, abilităţi sociale, abilităţi de relaţionare şi abilitatea de a lua decizii într-un mod responsabil. Baza activităţilor a fost învăţarea prin experienţă, modalitate de învăţare în care elevi au fost implicaţi în experienţe directe şi procese de reflecţie (analiză) pentru a creşte nivelul de cunoştinţe, a dezvolta abilităţi, atitudini şi capacitatea acestora de contribui la binele comunităţii.