Echipa Colegiului Economic a câștigat premiul I la etapa județeană Arad ”Maratonul pentru Educație Antreprenorială”
ConfederaţiaNaţională pentru Antreprenoriat Feminin (CONAF)- Sucursala Arad,a organizat în premieră semifinala județeană”Maratonul pentru Educație Antreprenorială” – ediția a II a,competiție de planuri de afaceri, parte a programului național omonim adresatliceenilor și organizat în parteneriat cu Ministerul Educației, Universitatea de Vest din Timișoara, Autoritatea de Supraveghere Financiară și Asociația Națională a Antreprenorilor.
În cadrul etapei județene, organizate în parteneriat cu Inspectoratul Județean Arad, Consiliul Județean Arad, Primăria Municipiului Arad, Universitatea de Vest VASILE GOLDIȘ din Arad și Cetatea Voluntarilor, au fost premiate cele mai bune planuri de afaceri prezentate de cele 8 echipe formate din 41 de liceeni de la 8 licee arădene.Anul acesta programul se desfășoară în 20 de județe, urmând ca marea finală să fie organizată pe 23 mai, la București.
De la începutul anului, 468 de liceeni de la 8 licee din județul Arad au participat la orele de educație antreprenorială, susținute de antreprenori voluntari, în cadrul "Maratonului pentru Educație Antreprenorială", un parcurs educațional meticulos conceput pentru a-i susține în explorarea vocației și în dezvoltarea competențelor antreprenoriale aplicabile în mediul de afaceri real, și care culminează cu competiția de planuri de afaceri.
Marele premiu al semifinaleia fost adjudecat de elevii Colegiului Economic din Arad care au avut-o ca profesor coordonator pe Ochiș Iuliana , cu proiectul ”Games& Grind Cafe”.Proiectul lor presupune înființarea unei anti-cafenele , un spațiu de "detoxifiere" digitală, social și cultural, folosit în scopuri profesionale, educaționale, de divertisment și recreative.
Pe locul al doilea s-a clasat proiectul numit ”Stejarul Verde”, creat de elevii Liceului ”IOAN BUTEANU” Gurahonț, care au avut-o ca profesor coordonator pe Paul Cristina. Ideea lor de afacere constă în amenajarea unui spațiu pentru organizarea de tabere, un loc sacru al imaginației unde nu există limite, unde totul este posibil.
Locul al treilea a revenit proiectului „Specialist Medica”, care presupune prestarea serviciilor de asistență medicală la domiciliu.. Proiectul este realizat de altă echipă a Liceului „SEVER BOCU” din Lipova împreună cu doamna profesor coordonator Berzovan Corina.
Liceele si olegiile care au primit mențiuni sunt :
LICEUL CU PROGRAM SPORTIV ARAD și au avut ca profesor coordonator pe domnul profesor Prof. Incicău Codruț . Ei au prezentat proiectul ,,United Sports Outlet”.
LICEUL TEORETIC „GHEORGHE LAZĂR” PECICA cu proiectul ,,Călătorie În Timpuri Uitate”.și au avut ca profesor coordonator pe doamna Prof. Balasz Marta Maria.
LICEUL TEHNOLOGIC „ION CREANGĂ” CURTICI cu proiectul ,,Jazz Cafe” și au avut ca profesor coordonator pe doamna Prof. Grosu Lacrimioara.
COLEGIUL „MIHAI VITEAZUL” INEU cu proiectul “Dio Learn”.și au avut ca profesor coordonator pe domnul Prof. Morariu Mircea.
LICEUL TEHNOLOGIC VINGA cu proiectul ,,Regatul Clătitelor”. și au avut ca profesor coordonatori pe doamna Prof. Gherghe Ioana Augustina.
Toate echipele au fost răsplătite cu premii în bani.
Echipa clasată pe locul I a primit un premiu în valoare de 3.000 de lei, cea de pe locul II a fost premiată cu 2.000 de lei, în timp ce echipa de pe locul III a fost recompensată cu 1.000 de lei, iar cele 5 mențiuni au fost recompensate cu 500 de lei, fiecare . Mai mult decât atât, călătoria lor spre succes nu se oprește aici. Echipele finaliste vor participa la marea finală din București, unde își vor măsura forțele cu cei mai buni dintre cei buni.
”Raportul publicat de Fondului Monetar de Investiții arată că aproape 40% dintre joburile existente la nivel internațional sunt expuse la inteligența artificială care, conform Goldman Sachs ar putea înlocui până la 300 de milioane de locuri de muncă, până în anul 2030, fenomen care va afecta aproximativ 25% dintre sarcinile de muncă din SUA și Europa și chiar dacă pe noi adulții ne sperie, liceenii din Aradne-au demonstrat nu numai că pot ține pasul cu schimbarea, dar o și pot stăpâni.
Temelia acestui proiect este VOCAȚIA și îmi place să cred că este datoria generației noastre să dăm încredere, forță, curaj și mai ales instrumente celor care sunt astăzi în sistemul de învățământ. Antreprenori sau nu, angajați sau angajatori, birocrați, artiști, medici, avocați, jucătorii pieței muncii de mâine își câștigă reperele astăzi, iar direcția trebuie să fie una sustenabilă, pozitivă și mai ales solidă.
Maratonul pentru Educație Antreprenorială, desfășurat în aproape jumătate de România, este un efort al unei pături sociale, numită generic antreprenori, pe suișul abrupt al curbei recunoștinței, iar eforturile sucursalei CONAF Aradau demonstrat că suntem reprezentativi, nu doar la nivel național ci și în comunitățile locale, atât de frumos definite cultural” , a declarat Cristina CHIIRAC, președinta CONAF.
Evenimentul a fost moderat de Andrei ANDO,Lector Univ. Dr. la Universitatea ”Aurel Vlaicu”. Au participat în calitate de speakeri: Președinta CONAF - Cristina CHIRIAC, Președinta CONAFSucursala Arad–Ana Maria DRAGOȘ, Primarul Municipiului Arad - Călin BIBARȚ, Președintele Consiliului Județean Arad - Iustin CIONCA, Inspectorul Școlar General Adjunct - Prof. Daniel Vasile TOCOIAN, Rectorul Universității de Vest ”Vasile Goldiș” din Arad - Prof.univ.dr. Coralia-Adina COTORACI, CEO-ul Adservio - Alexandru HOLICOV, Căpitanul echipei UTA Arad - Alexandru BENGA. Proiectele au fost jurizate de:fondatoarea Kids in Business, Nicoleta Munteanu Ph.D, fondatorul BeautyOne, Olimpiu Galani, directorul Sucursalei Arad - Banca Transilvania, Bogdan ANDRICA.
În cea de a doua ediție a ”Maratonului pentru Educație Antreprenorială”, începând cu luna ianuarie și până în prezent, au participat la orele de educație antreprenorială peste 15.000 de elevi din peste 130 de licee din 40 de localități din țară, din 20 de județe. Orele de educație antreprenorială au fost susținute de peste 150 de antreprenori. Etapele județene au debutat pe 21 martie la Galați, aceasta fiind urmată de cea din Timiș pe 4 aprilie, Brașov pe 8 aprilie, Brăila pe 10 aprilie, Argeș pe 12 aprilie, Alba pe 15 aprilie, Neamț pe 16 aprilie, Satu Mare pe 17 aprilie, Tulcea pe 18 aprilie, București pe 19 aprilie, Prahova pe 22 aprilie, Cluj pe 24 aprilie, Gorj pe 25 aprilie,Iași pe 26 aprilie, Giurgiu pe 10 mai, Dolj pe 13 mai, Buzău pe 14 mai. Semifinale ale competiției de planuri de afaceri va avea loc și în județul Bihor. De anul acesta programul a fost preluat și de către Republica Moldova.
Acest program amplu beneficiază de o colaborare exemplară din partea inspectoratelor școlare județene, care își unesc forțele cu societate civilă pentru creșterea oportunităților educaționale și profesionale pentru liceeni. Maratonul pentru Educație Antreprenorială este susținut integral de companiile românești, care demonstrează astfel o încredere profundă în potențialul și viitorul României. Acest parteneriat între sectorul public, nonguvernamental și cel privat creează un ecosistem favorabil inovării și succesului, evidențiind o comunitate unită în susținerea aspirațiilor tinerilor.
Programul este susținut de Auchan România (Goldpartner) și Vodafone Business (Brave partner), Banca Transilvania (Great Partner), Adservio (Partner).
Acest eveniment nu ar fi fost posibil fără susținereasponsorilor locali: CleverSolutions Point, Rozmarin, Lemon& Lime Management, Vatra Caldă, S.I.S. Events, Afluent Arad South Terminal S, Icirual, Vabiko, Transport intern și internațional
Parteneri Media: AGERPRES, Capital, Wall Street, Vocea Vâlcii, Financial Intelligence, The Woman, TV Brașov, Ultima oră, Media Consulta, Antena 3 Constanța, Săptămâna Financiară, La pas prin Brașov, Events Max, Energynomics, SpotMedia, Club Antreprenor, Business Mark, 365 Transilvania, Evenimentul Zilei, Revista Cariere, România Pozitivă, BIZ, Curs de Guvernare, Tranzit, EM360, Focus Energetic, City TV Constanța, Profit, Business Review, E-Femeia, Mașini Utilaje, Info Financiar, Bizzi Live, Chindia Media, Juridice, Obiectiv Vocea Brăilei, Jurnalul Arădean, Aradon, Arq, TV Arad, Glasul Aradului, KLARMEDIA – monitorizare media.
Programul esteiniţiat ca urmare a acordului de Parteneriat - PACTUL PENTRU EDUCAȚIE ANTREPRENORIALĂ pentru susținerea și dezvoltarea competențelor antreprenoriale în rândul tinerilor, semnat de CONAF cu Ministerul Educației și Cercetării în anul 2019 și prelungit în anul 2022 pentru încă 4 ani.
MARATONUL pentru EDUCAȚIE ANTREPRENORIALĂ este MARCĂ ÎNREGISTRATĂ de ConfederaţiaNaţională pentru Antreprenoriat Feminin.
Despre CONAF:
ConfederaţiaNaţională pentru Antreprenoriat Feminin (CONAF) este cea mai puternică confederație din Româniacare militează pentru eficientizarea dialogului cu autoritățile, conlucrarea pentru elaborarea de politici publice care să conducă la creștere economică sustenabilă și sprijină antreprenorii, recunoscându-le meritele. CONAF reprezintă cea mai mare entitate de acest gen din România, o organizație care promovează șisusțineantreprenoriatulromânesc, lucru fără precedent, care deschide orizonturi de colaborare și cooperare atât pe plan intern cât și internațional. CONAF a luat ființă̆ ca urmare a necesitații de a crea o cultură antreprenorială modernă, sustenabilă și echitabilă, nu numai pentru antreprenoriatul feminin, ci și pentru întregul mediu de business. CONAF are în componența sa 2 federații, 12 patronate, 20 asociații, 27 sucursale și peste 5.500 de companii, peste 170.000 de angajați.
CONAF organizează̆ evenimente importante pentru societatea românească̆, centrate pe educație continuă, conștientizare și găsire de soluții pentru probleme și domenii de larg interes public. Dezvoltă și finalizează proiecte naționale cu un impact puternic, atât pentru societate, cât și pentru strategiile de dezvoltare ale autorităților centrale și locale.
Printre proiectele CONAF, amintim „Pactul pentru Tineri”, „Maratonul pentru Educație Antreprenorială” „DigitalUP” „Pactul pentru Muncă” - în parteneriat cu FPPG, „Pactul pentru Educație Antreprenorială” , ”Romanian Venture Forum” seria de dialoguri deschise, „Turismul Românesc: Între impas și oportunitate”, ce au generat pe lângă̆ ecourile în spațiul public, decizii legislative schimbări pozitive de mentalități. Sute de speakeriși mii de antreprenori au dezbătut în cele mai importante orașe românești, cele mai stringente probleme, în scopul găsirii soluțiilor optime și celor mai bune strategii de viitor.
CONSILIUL DIRECTOR CONAF: Cristina Chiriac,Dana Nuță,Anca Damour,Alina Gamauf, Camelia Șucu, Tatian Diaconu, Marius Ghenea, Nicoleta Munteanu, Gabriela Montoiu, HildegardBrandl, Corneliu Bodea, Amalia Năstase, Viorica Pușcaș.