”Ecce homo”!
Ultima întâlnire literară a Ligii Scriitorilor arădeni de dinainte de vacanță l-a avut ca personaj central pe scriitorul Gheorghe Schwartz.
Domnia sa ne-a răsfățat cu ”Vocalizarea” câtorva pagini de literatură, în tonuri majore și minore, după cum cerea ”partitura” și după cum personajele domniei sale, deosebit de pitorești, se produceau schwartian.
Ca de fiecare dată, meșteșugul scrierilor sale, întâmplările literare prin care își trăiește personajele, detaliile tratate suveran cu ironie, autoironie, umor, multă fantezie + farmecul personal al autorului au câștigat asistența.
Ne povestește.
La o întâlnire a domniei sale cu Alexandru Piru, autorul ”Istoriei literaturii române de la origini și pînă în prezent”, criticul l-ar fi elogiat pese măsură, la care scriitorul arădean i-ar fi replicat:
”Dacă sunt atât de bun, de ce nu apar în istoria literaturii domniei voastre?!”Ghiciți reacția ce a venit, nu?
Poate singurul scriitor arădean care nu poate fi contestat de niciun aparat critic, oricât de subtil și pervers ar funcționa, are în palmares: Premiul pentru proză al Uniunii Scriitorilor din România, 2013 pentru romanul ”Cei O Sută. Agnus Dei”, Diploma de onoare „Pentru îndelungata activitate literară și pentru merite culturale” ASLA, Palermo, 2001,Premiul de excelență pentru întreaga activitate literară - Asociația scriitorilor, 2003,Meritul Cultural în grad de Comandor, 2004.Premiul pentru proză – Festivalul Internațional EMIA, 2004,Premiul „Autorul Anului”, 2005, etc.
Au mai citit: Floare Cândea -proză, Carina Baba - poezie, Natasa Valentina Chilibon-Roman - poezie, Ardelean Ioan Alexandru - proză, Eugenia Ponta Pete- poezie, Livia Ciupav Sfârâilă- proză.
Întâlniri ca acestea se cer recidivate.
Mulțumim dlui Gheorghe Schwartz.
Mulțumesc tuturor!Vacanță frumosă cu sănătate și inspirație!
Lucia Bibarț