Două sondaje de opinie au apărut în aceste zile
Primul este un Eurobarometru și ne arată că românii au, într-un procent de 60%, o părere pozitivă față de Uniunea Europeană. Ne situăm astfel pe locul doi în UE, la foarte mică distanță de Irlanda. Un procent foarte apropiat, de 57% dintre cetățenii români, au încredere că vocea lor contează în deciziile Uniunii.
Vedem astfel că este vorba de majorități consistente, de tendințe pe care le-aș pune în legătură cu două evenimente din primăvara aceasta, perioadă în care s-a realizat sondajul. Summit-ul de la Sibiu, găzduit de președintele Iohannis, și rezultatul din România al alegerilor europene. Summit-ul a fost un eveniment european excepțional, în care România s-a prezentat foarte bine. Iar alegerile pentru Parlamentul European, prin eșecul forțelor politice autohtone care au făcut din respingerea valorilor europene o miză a guvernării, PSD și ALDE, și prin victoria partidelor care vor să păstreze intactă poziționarea euro-atlantică a României, au indus cetățenilor un sentiment de optimism și convingerea că, prin vot și mobilizare în numele unor valori, lucrurile pot fi schimbate în bine.
Iar cu aceasta vin către al doilea sondaj, cel care îl plasează pe președintele Iohannis pe primul loc, cu 42%, la foarte mare distanță de ceilalți candidați, în cursa pentru viitoarele prezidențiale. Dacă putem considera rezultatul alegerilor europarlamentare o exprimare a tendinței pro-occidentale a alegătorilor, vedem astfel că, pentru români, președintele Iohannis e garantul poziționării europene lipsite de echivoc a României. Mai mult, deși la mare distanță de președinte, observăm că ceilalți doi candidați cu aceeași opțiune fermă europeană, Cioloș și Barna, însumează, împreună cu cele 42 de procente ale lui Klaus Iohannis, în jur de 60%, adică procentul românilor care au încredere în Uniunea Europeană. Mi se pare un semnal politic limpede despre ceea ce trebuie să facă ÎMPREUNĂ politicienii români responsabili pentru a răspunde și în țară acestor așteptări ale românilor.