Gheorghe Falcă luptă în Parlamentul European pentru drepturile lucrătorilor sezonieri
Europarlamentarul Gheorghe FALCĂ a luat cuvântul în cadrul Plenului Parlamentului European prezentând textul Rezoluției referitoare la protecția europeană a lucrătorilor transfrontalieri și sezonieri în contextul crizei COVID-19.
Europarlamentarul FALCĂ a contribuit la textul rezoluției ca membru în Comisia pentru ocuparea forței de muncă și afaceri sociale, având sprijinul colegilor deputați români, membri ai grupului PPE, în discuțiile de coordonare cu raportorul acestei rezoluții.
„Sugestiile noastre au fost luate în considerare, reușind astfel să cerem finalizarea negocierilor pentru revizuirea Regulamentelor 883/2004 și 987/2009, privind coordonarea sistemelor de securitate socială. Cele două regulamente se concentrează pe cinci domenii: prestații de șomaj, prestații de îngrijire de lungă durată, acces la prestații pentru persoane inactive din punct de vedere economic, prestații familiale și legislație aplicabilă pentru lucrătorii detașați și persoanele care lucrează în două sau mai multe state membre.
Totodată am insistat ca Autoritatea Europeană de Muncă (ELA), să fie operaționalizată cât mai curând și să includă pe agenda sa de lucru problematica lucrătorilor sezonieri și să asigure de urgență punerea în aplicare, în mod corect a legislației UE aplicabile în ceea ce privește drepturile lucrătorilor transfrontalieri și sezonieri, inclusiv prin inspecții naționale și inspecții concertate și comune în cooperare cu ELA”, a precizat Gheorghe FALCĂ.
În continuare, europarlamentarul a specificat: „Pentru un dialog cât mai eficient am cerut și implicarea partenerilor sociali europeni, cât și a celor de la nivel național, în contextul responsabilizării agențiilor de recrutare și a angajatorilor de a îmbunătăți condițiile de muncă ale lucrătorilor transfrontalieri și sezonieri. Întrucât trebuie garantate drepturile fundamentale ale lucrătorilor sezonieri, solicităm punerea la dispoziție a unor locuințe de cazare care să respecte standardele generale de sănătate și siguranță și în care lucrătorii să poată respecta normele de distanțare socială necesare în ceea ce privește COVID-19. Aceste condiții trebuie atestate de către angajator printr-un document de închiriere sau un altul echivalent.
Am insistat și pentru elaborarea cât mai rapidă a unor Orientări dedicate lucrătorilor sezonieri. Având în vedere că actualmente nu există analize aprofundate care să evalueze adecvarea cadrului juridic european pentru protecția socială a lucrătorilor sezonieri sau eficiența sistemelor de reglementare de la nivelul statelor membre, consider oportun și necesar să cerem Comisiei Europene realizarea unui asemenea studiu comprehensiv, care să analizeze situația acestei categorii de lucrători vulnerabili. Demersul ar identifica lacunele legislative și ar putea indica domeniile de politică unde s-ar impune modificări la nivelul reglementărilor europene, oferind totodată o imagine detaliată despre legislația și practicile în domeniu de la nivel național”.