Direcția de Sănătate Publică Arad continuă controalele pentru binele copiilor
Direcția de Sănătate Publică Arad continuă controlul tematic dispus de Ministerul Sănătății, în unități de învățământ și unități de tip catering care asigură hrana copiilor/elevilor din aceste unități.
În data de 26.09.2022, inspectorii sanitari din cadrul SCSP (Serviciul Control Sănătate Publica) au efectuat un control igienico-sanitar la un fast-food care asigură în sistem catering mâncare copiilor la mai multe unități școlare din municipiul Arad, constatându-se nerespectarea normelor igienico-sanitare după cum urmează:
-nu există contract încheiat între firma de catering și unitățile școlare cu specificarea clară a obligațiilor părților
-nu au fost calculate/avizate de către personalul medical și aprobate de către conducerea unităților de învățământ meniurile servite copiilor
-nu este prevăzut gramajul / porție, precum și lista de alergeni
-nu este efectuat triajul personalului la intrarea în tură
-meniurile se transportă cu un mijloc de transport neautorizat
-nu există suficiente lăzi de transport izoterme pentru transportul meniurilor
-nu există toate spatiile de prelucrare preliminară a alimentelor prevăzute în ordinul Ministerului Sănătății nr.976/1998 actualizat (spații pentru legume, carne, ouă)
-nu există o procedură scrisă privind efectuarea dezinfecției în unitate
-ustensilele pentru efectuarea curățeniei nu sunt marcate corespunzător spațiilor în care acestea se folosesc
-nu au putut fi prezentate cursurile de igienă și fișele de aptitudini ale personalului și dovada privind efectuarea operațiunilor de combatere a insectelor și rozătoarelor
În urma problemelor constatate, inspectorii sanitari au aplicat o amendă în cuantum de 25.000 lei conform HG nr. 857/2011 și au efectuat prescripții și recomandări pentru remedierea deficiențelor.
Direcția de Sănătate Publică Arad recomandă reprezentaților unităților de învățământ/asociaților de părinți să viziteze unitățile de catering care asigură mâncare copiilor, înaintea încheierii contractelor cu acestea, pentru a se asigura că sunt respectate normele igienico-sanitare privind producerea, transportul și servirea meniurilor destinate copiilor.