DIMENSIUNEA PORȚIIOR ALIMENTARE Alege să consumi inteligent!
Știați că porțiile alimentare potrivite pentru fiecare pot fi alese cu ușurință cu ajutorul dimensiunii mâinilor ?
Este important să fiți conștienți de dimensiunile porțiilor deoarece prea mult sau prea puțin din orice tip de alimente poate crește riscul problemelor de sănătate.
Acest lucru se datorează faptului că organismul nu primește nutrienții de care are nevoie pentru a rămâne sănătos. Sfaturile informative privind alimentele vor oferi o imagine de ansamblu a dimensiunilor porțiilor recomandate pentru categorii diferite de alimente.
Carbohidrații-cât reprezintă o porție? O felie de pâine dimensinuea palmei!
SFAT: Alegeți produsele integrale deoarece au un conținut ridicat de fibre. Verificați etichetele produselor și obtați pentru cele cu mai putina grasime, sare si zahar.
Lactate -o porție reprezintă trei degete de brânză!
SFAT: Încercați să alegeți întotdeauna variantele produselor fără zahăr adăugat și cu puține grăsimi.
Proteinele-oporție reprezintă o bucată de carne cât interiorul palmei!
SFAT: Consumați mai multe fasole și linte, naut și două porții de pește pe săptămână. Evitați mezelurile și carnea roșie.
Fructele și legumele - cât cuprindem în două palme?
SFAT: Consumați cel puțin cinci porții dintr-o varietate de fructe și legume în fiecare zi.
Combinații alimentare și porȚiile recomandate
Oamenii vor avea adesea mai mult de o porție dintr-un tip aliment la fiecare masă.
Pe baza dimensiunilor porțiilor mai sus menționate ne putem crea fiecare un program personalizat, urmând exemplul alăturat:
• un castron de cereale poate conține 2 porții de carbohidrați
• o masă incluzând carne plus fasole ar fi 2 porții de proteine
• o masă care conține broccoli și morcovi ar fi de 2 porții de legume.
Acum totul e mai simplu deoarece știi ce cantitate din fiecrea aliment are nevoie organismul tău.
Măsura e în mâinile tale!
Adelina Roșu, Nutriționist